«Η Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ.: από το παρόν στο παρελθόν και το μέλλον» είναι ο τίτλος της κεντρικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων λειτουργίας της Φιλοσοφικής Σχολής, τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016 και ώρες 18:30 με 21:00, στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
«Παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει καθημερινά, το προσωπικό της Σχολής δεν παραμένει απαθής και άβουλος θεατής των τεκταινόμενων και των μελλούμενων» αναφέρει ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητής Δημήτρης Μαυροσκούφης και επισημάνει «Αγωνίζεται με πνοή και σχέδιο για την ενίσχυση των ήδη ισχυρών σημείων της Σχολής και την αντιμετώπιση των αδυναμιών της. Κι ακόμη, πιέζει για την καθιέρωση, σε κεντρικό επίπεδο, ενός αποτελεσματικού συστήματος για την παρακολούθηση της ποιότητας, καθώς και για τη εμπέδωση σε όλο το προσωπικό και τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της Σχολής υψηλού ακαδημαϊκού ήθους και έθους.
Σύνθημά μας στον αγώνα που κάνουμε είναι η προσταγή του Νίκου Καζαντζάκη “φτάσε όπου δε μπορείς”. Το οφείλουμε άλλωστε, στην υψηλή παράδοση της Σχολής, στους εαυτούς μας και στους νέους και νέες που έρχονται μετά από εμάς».
Το Πρόγραμμα της Εκδήλωσης έχει ως εξής.
Πρόγραμμα
19:00 – 19:30: Έναρξη – Χαιρετισμοί
19:30 – 20:00: Η Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και η ιστορία της ελληνικής γλώσσας, Γιώργος Παπαναστασίου, Αναπλ. Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας, Διευθυντής Ινστιτούτου ΝΕ Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη)
20:00 – 20:30: Ξένες γλώσσες – ξένοι πολιτισμοί στη Φιλοσοφική Σχολή: παράθυρο στην εξωστρέφεια, τη διαπολιτισμική κατανόηση και την επικοινωνία, Αγγελική Κοιλιάρη, Καθηγήτρια, Πρόεδρος Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας
20:30 – 21:00: Η Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ.: μια ποδηλάτισσα στο σύμπαν των επιστημών Δημήτρης Κ. Μαυροσκούφης, Καθηγητής, Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ.
Λήξη εκδήλωσης
Σύντομο ιστορικό της Φιλοσοφικής Σχολής
Το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1925 ύστερα από πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπαναστασίου. Η απόφαση ίδρυσής του από το δημοτικιστή πρωθυπουργό Αλέξανδρο Παπαναστασίου συνδέθηκε με την ανάγκη να δημιουργηθεί μια νέα Φιλοσοφική Σχολή, όσο γινόταν διαφορετικής νοοτροπίας από εκείνην που τα χρόνια εκείνα χαρακτήριζε τη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας. Πράγματι, η Φιλοσοφική Σχολή της Θεσσαλονίκης καθόρισε από πολύ νωρίς τις συντεταγμένες της: πιο προοδευτική στο πνεύμα και στη γλώσσα από τη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας, εξελίχθηκε με το πέρασμα των χρόνων σε αληθινό προπύργιο του εκπαιδευτικού και φιλολογικού δημοτικισμού, αλλά και σε καθοριστικό παράγοντα της φυσιογνωμίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η Φιλοσοφική Σχολή άρχισε να λειτουργεί το 1926 και αριθμούσε στο ξεκίνημα της 65 φοιτητές.
Ο σκοπός της Σχολής είναι διπλός, αφενός να καταρτίζει ικανά στελέχη για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αφετέρου να ετοιμάζει επιστήμονες ικανούς για έρευνα σε μια ολόκληρη σειρά από τομείς των ιστορικών, ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, που εντάσσονται στο πλαίσιο μιας Φιλοσοφικής Σχολής. Σήμερα η Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ απαρτίζεται από οκτώ Τμήματα, που το καθένα χορηγεί χωριστό πτυχίο.
Δείτε σπάνιες φωτογραφίες από την Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.
Εγκαίνια Αίθουσας Τελετών (28-10-1931). Φωτογραφικό αρχείο Τάσου Κουκιόγλου.
Η παλιά Φιλοσοφική – Μεταπολεμική λήψη. Φωτογραφικό αρχείο Ι. Μέγα (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Τομέας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας).
Η παλιά Φιλοσοφική – Προπολεμική λήψη. Φωτογραφικό αρχείο Ι. Μέγα (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Τομέας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας).
Ο Γιάννης Ρίτσος επίτιμος διδάκτορας ΦΛΣ, 1975. Φωτογραφικό αρχείο Τάσου Κουκιόγλου.
Ο Γιάννης Ρίτσος επίτιμος διδάκτορας ΦΛΣ, 1975. Φωτογραφικό αρχείο Τάσου Κουκιόγλου.
Ο Γιώργος Σεφέρης επίτιμος διδάκτορας ΦΛΣ, 1964. Φωτογραφικό αρχείο Τάσου Κουκιόγλου.
typosthes.gr-topika
Tags: ΤΟΠΙΚΑ