Μέσα στον επόμενο μήνα, διαφορετικά το αργότερο τον Σεπτέμβριο, θα γίνουν τα εγκαίνια του Οικοσυστήματος Καινοτομίας Θεσσαλονίκης «Ok! Thess», που έφτιαξαν από κοινού ο Δήμος της πόλης και άλλοι επτά φορείς που εμπλέκονται στην προσπάθεια για την προώθηση και στήριξη της επιχειρηματικής καινοτομίας, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής τής Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Παντελής Αγγελίδης, στο περιθώριο σημερινής εκδήλωσης, στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε η δημιουργία του πρώτου cluster ανάπτυξης λογισμικού στη χώρα, με πρωτοβουλία της Τεχνόπολης ΑΕ.
Όπως μας είπε ο κ. Αγγελίδης, μόλις σήμερα εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους άνω των 400.000 ευρώ από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το κτίριο που θα μετεξελιχθεί στο… σπίτι του «Ok! Thess» και παραχωρήθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης (στη Σοφούλη, πίσω από το Αλλατίνη, στεγαζόταν παλαιότερα τα γραφεία του Απόδημου Ελληνισμού), βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή. «Μας αρέσει να βάζουμε στόχους που ενέχουν το στοιχείο της πρόκλησης», επισήμανε ο κ. Αγγελίδης, προσθέτοντας «με μια σειρά από δράσεις που σχεδιάζουμε, ελπίζουμε τα εγκαίνια του «Ok! Thess» να γίνουν εντός του Ιουλίου».
Το «Ok! Thess» είναι μια προ-θερμοκοιτίδα, που θα βοηθήσει τους νέους επιχειρηματίες να στήσουν την επιχείρησή τους, προετοιμάζοντάς τους κατάλληλα για το επόμενο βήμα, μια θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας. Το Οικοσύστημα Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, δηλαδή το «OK! Thess» θα συμπεριλάβει υπό σύσταση νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) και κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ). Είναι ανοικτό σε όλους τους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς της πόλης, που δύνανται να συμβάλλουν στην προώθηση ενός οικοσυστήματος, το οποίο θα έχει στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τη μελλοντική δημιουργία θέσεων εργασίας. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η προ-θερμοκοιτίδα αυτή, αποτέλεσμα συνεργασίας σημαντικών και κομβικών φορέων της πόλης και της περιοχής, θα αποτελέσει ένα οικοσύστημα που εξασφαλίζει από τη μια τη συνεργασία και από την άλλη τον ανταγωνισμό που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη και άρα στις θέσεις εργασίας.
Αναφορικά με τη δημιουργία του cluster ανάπτυξης λογισμικού, ο κ. Αγγελίδης επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στη Ζώνη Καινοτομίας έχουμε ένα μότο, λέμε «μαζί μπορούμε καλύτερα». Όπως εξήγησε, το λέμε «γιατί άποψή μας είναι ότι μόνος του κανένας δεν μπορεί να κάνει πράγματα Τα cluster είναι θεσμοί που διεθνώς αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης, διαφόρων παραγωγικών τομέων. Στην Ελλάδα δεν φημιζόμαστε για την ικανότητά μας να συνεργαζόμαστε, αλλά το παλεύουμε».
Μεταξύ άλλων εξέφρασε την ελπίδα, το cluster ανάπτυξης λογισμικού να αποτελέσει τον προπομπό, ώστε να ακολουθήσουν και άλλοι κλάδοι, όπως ο αγροδιατροφικός, τα υλικά και οι μεταφορές.
typosthes.gr-Oikonomia