Θεσσαλονίκη: Στον… πάτο οι τιμές των κατοικιών – Άνοδος στα ενοίκια

Σε «πρωταθλήτρια» της οικονομικής κρίσης εξελίσσεται η αγορά κατοικίας της Θεσσαλονίκης, η οποία έχει υποστεί και το ισχυρότερο πλήγμα σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, της Αθήνας μη εξαιρουμένης. Μάλιστα, η τάση αυτή διατηρήθηκε και κατά τη διάρκεια του 2015, όταν η μείωση των τιμών στη Θεσσαλονίκη διαμορφώθηκε σε 5,3% με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, έναντι πτώσης κατά 5,1% πανελλαδικά.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η Καθημερινή η εικόνα στην αγορά κατοικίας της Θεσσαλονίκης επιδεινώθηκε σημαντικά κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, ιδίως σε σύγκριση με την Αθήνα. Ειδικότερα, οι τιμές υποχώρησαν κατά 5,9% το τέταρτο τρίμηνο, έναντι 4,9% στην Αθήνα. Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό ότι στα νεόδμητα διαμερίσματα, η πτώση κατά το τέταρτο τρίμηνο άγγιξε το 6,4% σε ετήσια βάση, έναντι 4,2% στην Αθήνα και 6,1% στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Αντίστοιχα, στα παλιά διαμερίσματα, οι τιμές στη Θεσσαλονίκη μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 5,7% κατά το τέταρτο τρίμηνο, σε σύγκριση με ετήσια πτώση κατά 5,3% στην Αθήνα, το ίδιο διάστημα.

Πλέον, από την αρχή της κρίσης και μέχρι σήμερα, οι τιμές των κατοικιών στη Θεσσαλονίκη έχουν υποχωρήσει κατά 45,4%, έναντι πτώσης της τάξεως του 43,4% στην Αθήνα. Αντίστοιχα, στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 39,2%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές (κυρίως τουριστικού χαρακτήρα), η υποχώρηση των τιμών από το 2008 μέχρι σήμερα δεν ξεπερνά το 36,9%, καθώς έχουν σταθεροποιηθεί το τελευταίο διάστημα.

Καθίζηση στην αγορά, άνοδος στην ενοικίαση

Οπως αναφέρουν μεσίτες με εμπειρία δεκαετιών στη Θεσσαλονίκη, η αγορά έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, πρωτόγνωρο ακόμα, δεδομένου ότι πλέον πολλά μεταχειρισμένα διαμερίσματα πωλούνται με κόστος που ξεκινάει ακόμα και από τα 300 ευρώ/τ.μ. (ανάλογη βέβαια εικόνα εμφανίζουν και πολλές περιοχές της Αττικής), με το συνολικό κόστος να μην ξεπερνά τα 25.000 ευρώ για ένα διαμέρισμα π.χ. 80 τ.μ., όσο δηλαδή στοιχίζει ένα καινούργιο αυτοκίνητο της μικρομεσαίας ή ακόμα και μεσαίας κατηγορίας. Ασφαλώς, η πτώση αυτή γεννά και επενδυτικές ευκαιρίες, ωστόσο αυτές αφορούν μόνο όσους ενδιαφερόμενους διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα, καθώς η πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση, είναι, επί του παρόντος, αδύνατη.

Στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, ο κ. Αλέξανδρος Βασιλείου, πολιτικός μηχανικός και οικονομολόγος, ανέλυσε την εικόνα της αγοράς κατοικίας στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια του 2015 συνέχισε να αφορά τα παλαιά διαμερίσματα μικρής επιφάνειας, που είναι και περισσότερο προσιτά οικονομικά. Πρόκειται για τάση που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια της κρίσης και διατηρήθηκε αναλλοίωτη και πέρσι. Κατά τον ίδιο, πιο ανθεκτικό στην οικονομική κρίση και στην καθίζηση στην αγορά διαμερισμάτων αποδεικνύεται το κέντρο της Θεσσαλονίκης, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην απουσία νεόδμητων κατοικιών. Παράλληλα, το κέντρο της πόλης διατηρεί την αίγλη του, αποτελώντας διαχρονική αξία για κάθε εν δυνάμει αγοραστή ακινήτου, που διαθέτει και το σχετικό ποσό για την απόκτησή του. Στον αντίποδα, η αγορά των ενοικίων κινείται με θετικό πρόσημο, καθώς οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι στρέφονται στη λύση της ενοικίασης, περιορίζοντας έτσι την προσφορά και ωθώντας τις τιμές προς τα πάνω.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Βασιλείου, οι περισσότεροι αγοραστές είναι πιθανό να επιστρέψουν στην κτηματαγορά τα επόμενα χρόνια, όταν συνειδητοποιήσουν ότι οι τιμές δεν θα πέσουν περαιτέρω. «Είναι αυτοί που ετοιμάζονται για το στάδιο ανάκαμψης του οικονομικού κύκλου», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλείου. Από επενδυτικής πλευράς, το 2015 καταγράφηκε αυξημένο ενδιαφέρον για ακίνητα μικρής και μεσαίας αξίας, τα οποία θεωρούνται εναλλακτικές μορφές εξασφάλισης των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών και αποτελούν πλέον επενδυτικές επιλογές. Σε αυτό εκτιμάται ότι συνέβαλε και η σημαντική μείωση του φόρου μεταβιβάσεων ακινήτων (στο 3% από το 8%-10%) και η οποία αναμένεται και στο μέλλον να συμβάλει, σε συνδυασμό και με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, στην αύξηση της πώλησης μεταχειρισμένων κατοικιών στην αγορά.

Μία… χαραμάδα αισιοδοξίας

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βασιλείου εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξος για τη μελλοντική πορεία της αγοράς κατοικίας της Θεσσαλονίκης, εκτιμώντας ότι αυτή δεν θα συντριβεί εντέλει, καθώς θεωρεί ότι οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές στις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου. Αλλωστε, μεγάλο μέρος της προσαρμογής των τιμών έχει ήδη συμβεί και οι τιμές αναμένεται να εισέλθουν σε μια φάση παρατεταμένης σταθεροποίησης. Κατά μέσον όρο βέβαια, αναμένεται να συνεχιστεί μια ήπια πτώση, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί περί το τέλος του 2019, το οποίο και αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο έτος αύξησης των τιμών των τελευταίων 10 ετών. Η αισιόδοξη αυτή οπτική οφείλεται στην αναμενόμενη άνοδο των τιμών σε προνομιακές περιοχές, στο γεγονός ότι ήδη ο ρυθμός πτώσης των τιμών έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία τρίμηνα, στο προβλεπόμενο αυξημένο ενδιαφέρον από επαγγελματίες επενδυτές ήδη από το τρέχον έτος, αλλά και στις ευκαιρίες που θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια λόγω της εκποίησης του μεγάλου και κατά κύριο λόγο αναξιοποίητου αποθέματος των ελληνικών τραπεζών.

Πηγή: Καθημερινή 

typosthes.gr-Oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: