Για ιδιότυπο κλείσιμο της αξιολόγησης, με αξιολογήσεις επί αξιολογήσεων, και ελάχιστα θετικά αποτελέσματα κάνει λόγο ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος αναφερόμενος στo χθεσινό πολύωρο Eurogroup.
«Μπορεί οι δύο τμηματικές δόσεις να αποτελούν ανάσα για την καθημαγμένη οικονομία της χώρας, ωστόσο με δανεικά δεν έρχονται ούτε οι επενδύσεις, ούτε η ανάπτυξη. Η οικονομία απαιτεί πολύ μεγαλύτερη δυναμική από αυτήν που προσφέρει η εκταμίευση μίας δόσης. Η χώρα έδωσε τα πάντα για να αποκομίσει δύο υποδόσεις και ένα μελλοντικό οδικό χάρτη για το χρέος, που θα σχεδιάζεται σε βάθος τριετίας» σχολιάζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα που θα πέσουν στην αγορά, όπως επανειλημμένα έχει πει η κυβέρνηση, για την αποπληρωμή των οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα, δεν αποτελούν ουσιαστικό αντιστάθμισμα για τους νέους, ή ενισχυμένους φόρους που επιβάλει και τα υφεσιακά μέτρα που λαμβάνει.
«Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι η χώρα υποθηκεύεται στο νέο υπερταμείο για έναν αιώνα, δεν φαίνεται να είναι αρκετό για τους δανειστές που θέτουν και νέα προαπαιτούμενα για την καταβολή του πρώτου μέρους της δόσης, των 10,3 δις ευρώ. Και όλα αυτά την ώρα που οι μικρομεσαίοι για μία ακόμη φορά βρίσκονται στη μέγγενη του φόρων, γεγονός που κάθε άλλο παρά αισιοδοξία δημιουργεί για το μέλλον. Αναρωτιέται κάνεις πως είναι δυνατόν το κλείσιμο της αξιολόγησης με το δυσβάσταχτο τίμημα στο οποίο υποχρεώθηκε η χώρα, να αποτελεί για τους κυβερνώντες το μαγικό κουμπί που θα πατήσουν και η οικονομία θα… εκτοξευτεί. Στο βωμό μεγάλων λόγων και ιδεοληψιών τιμωρείται η επιχειρηματικότητα, η ιδιοκτησία, οι συνεπείς φορολογούμενοι και το χειρότερο οι επόμενες γενιές καθώς η χώρα τίθεται σε επώδυνη και συνεχή επιτήρηση για τις επόμενες δεκαετίες» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.
«Αν πραγματικά η κυβέρνηση θέλει η χώρα να βγει από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται, και δεν είναι σκοπός της να την βλέπει να φυτοζωεί, θα πρέπει να ασχοληθεί πραγματικά με τον ιδιωτικό τομέα. Και όχι να προσδοκά πως με υποδόσεις και αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών της γενικής κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα θα λύσει το πρόβλημα της οικονομίας που βουλιάζει κάθε μέρα πιο βαθειά. Ο επιχειρηματικός κόσμος συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις με ανησυχία και αναμένει εναγωνίως δράσεις ουσιαστικές και όχι λόγια για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος καθώς και κίνητρα για την δημιουργία επενδύσεων στην χώρα» καταλήγει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.
typosthes.gr-Oikonomia