Θεσσαλονίκη: Τα μυστικά της αυθεντικής μπουγάτσας της πόλης! (Video)

Τα μυστικά για την παρασκευή παραδοσιακής, χειροποίητης, μπουγάτσας Θεσσαλονίκης μοιράστηκε χθες με το κοινό της έκθεσης «Gourmet Olive Exhibition», που πραγματοποιείται στον εναλλακτικό-εκθεσιακό χώρο Labattoir, ο Φίλιππος Μπαντής.


Ο κ. Μπαντής, τρίτης γενιάς παρασκευαστής μπουγάτσας, άνοιξε φύλλο με τον παραδοσιακό τρόπο, «πετώντας» δηλαδή το ζυμάρι ψηλά, εντυπωσιάζοντας το κοινό που τον παρακολουθούσε. 


Η χθεσινή του πρότασή ήταν… γκουρμέ, όπως άρμοζε άλλωστε στη συγκεκριμένη έκθεση: Έφτιαξε μπουγάτσα ζυμωμένη με ελαιόλαδο με κατσικίσιο τυρί, την οποία σέρβιρε με μαρμελάδα σύκου από πάνω. Επίσης, απάντησε στις ερωτήσεις της γνωστής δημοσιογράφου γαστρονομίας Ελένης Ψυχούλη που συντόνιζε την εκδήλωση.

 Μεταξύ άλλων, είπε ότι το άνοιγμα του φύλλου έχει πολλές δυσκολίες, απαιτεί ιδιαίτερη τεχνική και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο (από την πρώτη ύλη, το αλεύρι, το αλάτι κ.λπ μέχρι την τεχνογνωσία, την εποχή που θα το κάνουμε). Όσο για το πόσο δύσκολο είναι να μάθει κανείς να ανοίγει φύλλο, ο κ. Μπαντής σημείωσε ότι είναι κάτι που μαθαίνεται με πολύ εξάσκηση, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να το αγαπάς, γιατί είναι κουραστικό.

Στην επισήμανση της κ. Ψυχούλη ότι λέγεται πως πια δεν υπάρχει αυθεντική μπουγάτσα, ο κ. Μπαντής απάντησε ότι δυστυχώς, όπως όλα τα προϊόντα, έχει εκβιομηχανιστεί κάπως και το συγκεκριμένο προϊόν. «Η διαφορά της βιομηχανικής είναι ότι γίνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ κανονικά η μπουγάτσα θέλει το χρόνο της, για να «ξεκουραστεί», να ωριμάσει, να πάρει όλα τα αρώματα και τις γεύσεις», είπε μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με τον κ. Μπαντή, αυθεντική, παραδοσιακή χειροποίητη μπουγάτσα στη Θεσσαλονίκη γίνεται σε 5-10 εργαστήρια πλέον.

Παραδοσιακά η μπουγάτσα γίνεται με αγνό αγελαδινό βούτυρο. Πλέον όμως, όπως ανέφερε ο κ. Μπαντής σχεδόν όλοι την φτιάχνουν με μαργαρίνη. Και για να ρίξουν το κόστος και για να γίνει πιο ελαφριά. Με βούτυρο γίνεται μόνο σε εξειδικευμένα εργαστήρια, από κάποιους παλιούς μάστορες. Όπως τόνισε, στο δικό του μαγαζί μπουγάτσα με βούτυρο φτιάχνεται μόνο κατόπιν παραγγελίας.

Όσο για την ιστορία του αγαπημένου αυτού εδέσματος, τονίστηκε ότι αρχικά η μπουγάτσα ήταν μόνο με φύλλο και θεωρούταν φαγητό των φτωχών. Αργότερα, περνώντας τα χρόνια ήρθε και η γέμιση. Όταν μπήκε στα καλά σπίτια της Σμύρνης -όταν ήταν η Σμύρνη στην ακμή της- από φαγητό των φτωχών έγινε το φαγητό των καλών σπιτιών, των πλούσιων οικογενειών και ήρθε και η γέμιση. Αρχικά με κρέμα και αργότερα με τυρί, κιμά κλπ., όπως ανέφερε ο κ. Μπαντής.

Ενδιαφέρουσα είναι και μια ιστορία που αφορά το μαγαζί του κ. Μπαντή στη Θεσσαλονίκη. Ένας Ιταλός τουρίστας που πηγαίνοντας για την Άνω Πόλη έχασε το δρόμο του και βρέθηκε στο μαγαζί, ενθουσιάστηκε από την γεύση και τη φιλοξενία και ανέβασε την εμπειρία του στο trip advisor. Το ένα έφερε το άλλο και εδώ και δυο χρόνια περίπου, πολλοί τουρίστες φτάνουν στο μαγαζί για να δοκιμάσουν μπουγάτσα Θεσσαλονίκης. 

Η παρασκευή της μπουγάτσας έγινε στο πλαίσιο της δράσης «Το Thessaloniki Food Festival μαγειρεύει», που πραγματοποιήθηκε την πρώτη ημέρα της έκθεσης «Gourmet Olive Exhibition» στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Ειδικότερα, οι επισκέπτες με τη βοήθεια των τοπικών σεφ δοκίμασαν επιλεγμένες συνταγές από τον Γαστρονομικό Οδηγό της Θεσσαλονίκης «Food Stories», που δημιουργήθηκε και κυκλοφόρησε το 2014 από το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης με σκοπό την προβολή της γαστρονομικής ταυτότητας της πόλης. Ο Οδηγός περιλαμβάνει 13 αντιπροσωπευτικές συνταγές της Θεσσαλονίκης  μεταξύ των οποίων, μικρασιάτικες , ποντιακές, εβραίικές κα.

Χθες, εκτός από την μπουγάτσα, η Έλσα Κουκουμεριά, Πρόεδρος της Ένωσης Αρτοποιών Θεσσαλονίκης έφτιαξε το κουλούρι Θεσσαλονίκης, ενώ η Κική Εμμανουηλίδου, chef, και συγγραφέας των συνταγών του Οδηγού, μαγείρεψε νόστιμο τραχανά!

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τον κ. Μπαντή να ανοίγει το παραδοσιακό φύλλο μπουγάτσας 

 

Σημειώνεται ότι η πρώτη έκθεση «Gourmet Olive Exhibition» συνεχίζεται σήμερα, Σάββατο και αύριο Κυριακή. Με το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση (5 ευρώ) οι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις. Ώρες λειτουργίας: 11.00-20.00. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα: www.gourmetoliveexhibition.com

Το Labattoir  βρίσκεται στην οδό 26ης Οκτωβρίου 35, Θεσσαλονίκη.  Λεωφορεία: 31, 40  / στάση Σφαγεία.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Θεσσαλονίκη: Ελιά, ελαιόλαδο, μαγειρικές επιδείξεις και ένα διαφορετικό μπαρ! (ΦΩΤΟ)

typosthes.gr-topika

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: