Θεσσαλονίκη: «Technopolis Cluster» με 30 δυναμικές εταιρείες μαζί!

Στον διεθνή χάρτη της αγοράς λογισμικού στοχεύει να μπει η Θεσσαλονίκη, μέσω της δημιουργίας του «Technopolis Cluster», στο οποίο συμμετέχουν 30 δυναμικές εταιρίες πληροφορικής της περιοχής, με συνολικό τζίρο 357 εκατ. ευρώ, εξαγωγές σε περισσότερες από 25 χώρες και προσωπικό άνω των 3000 εργαζομένων.

Οι «30″, μαζί με έξι πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και δύο φορείς, συγκροτούν τον επιχειρηματικό βραχίονα του cluster της Τεχνόπολης, η οποία αποτελεί το πρώτο ιδιωτικό πάρκο επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Τεχνόπολης και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδας (ΣΕΠΕ) Τάσος Τζήκας, εν μέσω κρίσης οι 30 επιχειρήσεις όχι απλά δεν οπισθοχωρούν, αλλά αναπτύσσονται. Συγκεκριμένα πέτυχαν άνοδο τζίρου πάνω από 20% πέρυσι, σε σχέση με το 2014 και αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 10% στο ίδιο διάστημα. «Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει βιομηχανία λογισμικού. Αυτό που μας λείπει είναι οι συνέργειες κι ένα επιθετικό πλάνο εξόδου στις διεθνείς αγορές«, σημείωσε. Πρόσθεσε ότι έως το τέλος του 2016 θα είναι έτοιμο το επιχειρησιακό σχέδιο του cluster, στο πλαίσιο του οποίου θα διερευνηθούν και τρόποι χρηματοδότησης (π.χ., μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας, της γενικής γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία»).

Φτάνοντας κι όπου δεν μπορούν (ακόμη και στον CERN)

Το διευρυμένο αυτό σχήμα θα δώσει στις 30 επιχειρήσεις τη δυνατότητα να φτάσουν …όπου δεν μπορούν μόνες τους. Θα επιτρέψει κοινά έργα, μαζικές προμήθειες -κι άρα χαμηλότερες τιμές- υλικών από κολοσσούς όπως η Microsoft, η Oracle ή η CISCO, κοινές συμμετοχές σε διαγωνισμούς, ταχύτερη ανάπτυξη νέων προϊόντων και επιθετική έξοδο στις διεθνείς αγορές. Επίσης, θα κάνει ευκολότερη την αξιοποίηση των τεχνολογιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), αξιοποιώντας και την υποδομή της ειδικής υποδομής – θερμοκοιτίδας «Business Incubator Center (BIC) of CERN Technologies», στις εγκαταστάσεις της Τεχνόπολης.

«Καυτό» το deep learning, που κάνει τους υπολογιστές ευφυέστερους

Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο βραβευμένος με Turing (το «Νόμπελ» της πληροφορικής) καθηγητής Ιωσήφ Σηφάκης, δημιουργός του αντίστοιχου cluster της Γκρενόμπλ στη Γαλλία. Απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε σχέση με τις υποκατηγορίες της πληροφορικής στις οποίες θα ήταν ωφέλιμο να εστιάσει το cluster, ο Ιωσήφ Σηφάκης απάντησε ότι τα πιο «κaυτά» αντικείμενα στον χώρο σήμερα είναι παγκοσμίως το deep learning (σ.σ. η βαθιά μηχανική μάθηση, ένας τομέας της τεχνητής νοημοσύνης που υπόσχεται να δώσει στα υπολογιστικά δίκτυα ευφυΐα και την ικανότητα προβλεψιμότητας) και το Ίντερνετ των Πραγμάτων.

«Η εταιρεία που θα επιδιώξει να ζήσει μόνο απ” την Ελλάδα είναι καταδικασμένη»

Σε άλλο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε σχέση με το ποια είναι η εικόνα των ελληνικών εταιρειών πληροφορικής και των επιστημόνων στο εξωτερικό, απάντησε ότι οι απόψεις για τους Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές είναι μεν θετικές, αλλά ακόμη μας λείπει η εξωστρέφεια. «Γενικά στην Ελλάδα υπάρχει η αντίληψη ότι οι εταιρείες πρέπει να ζουν με κρατικά κεφάλαια. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Μια εταιρεία που θα προσπαθήσει να ζήσει μόνο από το εσωτερικό της χώρας είναι καταδικασμένη. Άλλες χώρες είναι ήδη πολύ καλύτερες από εμάς στην εξωστρέφεια» υπογράμμισε ο καθηγητής.

«Είμαστε πολύ μικροί για να βγούμε μόνοι μας στο εξωτερικό. Μαζί όμως, μπορούμε».

Ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Παντελής Αγγελίδης, ιδρυτής της καινοτόμου εταιρείας Vidavo, επισήμανε ότι «μαζί μπορούμε καλύτερα, γιατί αυτό εξασφαλίζει μια κρίσιμη επιχειρηματική μάζα και δημιουργεί οικονομίες κλίμακας. «Είναι πολύ δύσκολο για μια επιχείρηση λογισμικού από τη Θεσσαλονίκη να βγει μόνη της στο εξωτερικό. Μαζί όμως μπορούμε«. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μέσω των συνεργασιών δημιουργούνται οικονομίες κλίμακας σε όλα τα πεδία από το μάρκετινγκ μέχρι τις υποδομές, ενώ προχωράμε μπροστά και σε κάτι στο οποίο είμαστε πίσω ως χώρα, δηλαδή στη συνεργασία ΑΕΙ, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων.

Ο Άγγελος Μαγκλής, της Ατλαντίς Συμβουλευτικής - μέλους του cluster, επισήμανε πως δεν είναι τυχαίο ότι στη Θεσσαλονίκη εδρεύουν εταιρείες πληροφορικής που όχι απλά πηγαίνουν καλά, αλλά και αναπτύσσονται, ενώ επισήμανε ότι στην πόλη δραστηριοποιούνται και εταιρείες καθετοποιημένες σε συγκεκριμένες αγορές του λογισμικού. «Μιλάμε για εταιρείες που μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικές ακόμη και στην παγκόσμια αγορά», σημείωσε.

Ο αντιπρόεδρος της Τεχνόπολης Αντώνης Γιαλαμαΐδης της Oktabit, σημείωσε ότι παρ” ότι παρόμοια εγχειρήματα clustering παρ” ολίγον να ξεκινούσαν και στο παρελθόν αλλά απέτυχαν, «σήμερα οι επιχειρήσεις είναι πολύ πιο ώριμες να δεχτούν συνεργασίες», οπότε ακόμη και αν η χρηματοδότηση του cluster ουδέποτε έρθει, αυτό δεν θα καταπέσει. Ο υπεύθυνος της επιστημονικής επιτροπής, καθηγητής του ΑΠΘ Γιάννης Βλαχάβας τέλος, επισήμανε ότι το ΑΠΘ παράγει μεγάλο δυναμικό, που τελικά εκμεταλλεύονται οι ξένες εταιρείες, αλλά με τέτοιες πρωτοβουλίες, αυτό μπορεί να αλλάξει. Ούσα πιο κοντά στο cluster, η πανεπιστημιακή κοινότητα μπορεί επίσης να κάνει και τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα σπουδών, ώστε τα μαθήματα που διδάσκονται να είναι πιο κοντά σε όσα ζητάει η αγορά.

Τα μέλη του cluster

Στο cluster μετέχουν:

MLS Πληροφορική, Oktabit, Computer Team, MIK3, INFOδημ. M_Sensis, Veltio, Vidavo, Epsilon Net, DataScouting, Inventics, Link Technology, Computer Life, Singular Logic, Softworks, Space Hellas, The Second Method, Gnomon, Intrasoft, Neuropuplic, Dotsoft, Dataverse, Emisia, Entranet, Apifon, Atlantis Engineering, Elvis, Byte, ΕΠΙ ΣΥΣΤΕΜΣ.

Επίσης, μετέχουν: ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, City College, ACT, ΕΚΕΤΑ, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Β.Ελλάδος και ΑΖΚ.

H δομή παραμένει ανοικτή για συμμετοχή σε επιχειρήσεις που έχουν έδρα ή βασική υποδομή στη Θεσσαλονίκη, αναπτύσσουν λογισμικό, απασχολούν τουλάχιστον τρία άτομα στον τομέα του software development και έχουν τζίρο τουλάχιστον 20.000 ευρώ. Δεκτές υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα γίνονται και startups, ακόμη και με μηδενικό τζίρο, εφ” όσον το επιχειρησιακό τους πρόγραμμα εγκριθεί από την αρμόδια Διοικούσα Επιτροπή.

typosthes.gr-Oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: