Θεσσαλονίκη: Το Columbia και η Βοστώνη «υποκλίνονται» στο Thesswiki!

Δύο αιτήματα δέχτηκε πρόσφατα το τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τη χρήση του διαδραστικού χάρτη που δημιουργήθηκαν μέσα από τη δράση thesswiki, στο πλαίσιο της σύνταξης λημμάτων για Θεσσαλονικείς λογοτέχνες για τη Wikipedia, που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τη συνδρομή καθηγητών και φοιτητών του τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ.

Τα αιτήματα, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η βιβλιοθηκονόμος στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, Ευαγγελία Ολλανδέζου, προέρχονται από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και το Πανεπιστήμιο Columbia των Ηνωμένων Πολιτειών και αφορούν τη χρήση του χάρτη για τους εκπαιδευτικούς σκοπούς τους, καθώς σε αυτά τα πανεπιστήμια λειτουργούν τμήματα κλασσικής ελληνικής φιλολογίας.

Η κ. Ολλανδέζου υπενθυμίζει ότι στο πλαίσιο της δράσης thesswiki, δημιουργήθηκε χάρτης στο google, που περιλαμβάνει όλες τις αναφορές από τα έργα δέκα λογοτεχνών σε συγκεκριμένα σημεία της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν και άλλα 25 νέα λήμματα για άλλους λογοτέχνες της πόλης. Κάθε σχετική αναφορά απεικονίζεται πάνω στον χάρτη σαν μία πινέζα, στο «πάτημα» της οποίας εμφανίζονται το αντίστοιχο λήμμα, το όνομα του συγγραφέα και το όνομα του λογοτεχνικού κειμένου.

 «Η αρχική ιδέα προέκυψε μετά από το κάλεσμα του δήμου Θεσσαλονίκης προς τους φορείς της πόλης, αλλά κυρίως προς τα μουσεία και τους οργανισμούς, να γράψουν λήμματα και για τις συλλογές και για τα κτίριά τους. Στην αρχή ψάξαμε να βρούμε κάτι που δεν θα μπορούσε να κάνει κανένας άλλος και καταλήξαμε στις λογοτεχνικές αναφορές στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία αναζήτηση που δεν μπορεί να την κάνει κανείς εύκολα, εκτός αν διαβάσει όλα τα βιβλία. Για τον λόγο αυτό απευθυνθήκαμε στους καθηγητές του τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ. Εκείνοι οργάνωσαν το υλικό, ενώ οι φοιτητές βοήθησαν και στην αποδελτίωση» σχολιάζει η βιβλιοθηκονόμος της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου.

Άλλωστε, δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ότι το εν λόγω εγχείρημα είναι, ουσιαστικά, ένα παράδειγμα καινοτομίας και παραγωγής γνώσης στη βιβλιοθήκη. «Τα πανεπιστήμια και οι βιβλιοθήκες είναι πλέον και πηγές παραγωγής νέων δεδομένων, εκτός από δομές διατήρησης του υλικού, εκπαίδευσης και διευκόλυνσης των φοιτητών» τονίζει, με αφορμή την πραγματοποίηση συζήτησης με θέμα «Νέες τεχνολογίες, καινοτομία και παραγωγή γνώσης στη βιβλιοθήκη» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

typosthes.gr-topika

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: