Σχεδόν τέσσερα χρόνια αφότου άρχισε να ερευνάται από τη Δικαιοσύνη το σκάνδαλο κακοδιαχείρισης -ύψους 2,5 εκατ. ευρώ- στην Δημοτική Επιχείρηση Τελετών Καλαμαριάς κι ενώ έχουν ήδη παραπεμφθεί σε δίκη για την υπόθεση εννέα κατηγορούμενοι, εντούτοις φαίνεται ότι ακόμη δεν έχουν προχωρήσει οι προβλεπόμενοι καταλογισμοί για τη ζημιά που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο.
Γι’ αυτό το λόγο, ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης, παρήγγειλε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί ποιοί είναι οι υπόλογοι για την παράλειψη αυτή και γιατί δεν προχώρησαν οι πράξεις καταλογισμού, το ύψος των οποίων εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 4,7 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των προστίμων και των προσαυξήσεων. Στο πλαίσιο αυτό θα ερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απιστίας.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, στο «μικροσκόπιο» της έρευνας, η οποία ανατέθηκε σε προανακριτική αρχή, αναμένεται να μπουν οικονομικοί επιθεωρητές και στελέχη της αρμόδιας Εφορίας. Κατά τις ίδιες πηγές, σύμφωνα με το νόμο περί δημόσιου λογιστικού, υποχρέωση των συγκεκριμένων είναι να καταλογίσουν τη ζημιά που υπέστη το Δημόσιο εναντίον παντός υπαιτίου ή συναιτίου, ακόμη κι αν η ζημιά έχει γίνει από αμέλεια. Να σημειωθεί ότι, χωρίς τις πράξεις καταλογισμού δεν μπορούν να γίνουν κατασχέσεις σε βάρος των υπαιτίων, με συνέπεια να ζημιώνεται το ελληνικό Δημόσιο.
Για το σκάνδαλο της Δημοτικής Επιχείρησης Τελετών Καλαμαριάς έχουν παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων εννέα άτομα, ανάμεσα στα οποία -σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης- πρόεδροι και αντιπρόεδροι παλιότερων διοικήσεων της Επιχείρησης, ένας πρώην διευθυντής της, δύο δημοτικοί υπάλληλοι και μία ιδιώτης.
Με το ίδιο βούλευμα οι Εφέτες απήλλαξαν των ευθυνών τους τον τέως δήμαρχο Καλαμαριάς Χριστόδουλο Οικονομίδη και τον πρώην γενικό γραμματέα του ίδιου δήμου Δημήτρη Λέκκα (τους είχε αποδοθεί η κατηγορία της συνέργειας στην απιστία). Ωστόσο, μόλις πριν από λίγο καιρό, ο εισαγγελέας διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης άσκησε αίτηση αναίρεσης κατά του παραπάνω βουλεύματος, στο σκέλος της μη παραπομπής των δύο πολιτικών προσώπων. Η αιτηθείσα αναίρεση θα εξεταστεί από τον Άρειο Πάγο κι εφ’ όσον γίνει δεκτή, τότε το Συμβούλιο Εφετών θα επανεξετάσει το επίμαχο σκέλος, με διαφορετική αυτή τη φορά σύνθεση.
Υπενθυμίζεται, ότι η υπόθεση της Δημοτικής Επιχείρησης, αφορά το διάστημα 2002 – 2006. Ανάμεσα στα ευρήματα των ελεγκτικών αρχών περιλαμβάνονταν πληρωμές, χωρίς παραστατικά (σε νεκροκομιστές, ανθοπωλεία, προμηθευτές φέρετρων, τοιχοκολλητές αγγελτηρίων), δωρεές σε συλλόγους, αγορές καυσίμων για ιδιωτικά αυτοκίνητα σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες που χρεώνονταν στη επιχείρηση, έσοδα από στεφάνια που δεν καταχωρήθηκαν ποτέ στα βιβλία μέχρι και αγορές για κόλλυβα που δεν εμφανίστηκαν πουθενά.
Χαρακτηριστικό είναι -σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα- ότι στη συγκεκριμένη Επιχείρηση δεν καταχωρούνταν ούτε τιμολόγια ούτε αποδείξεις παροχής υπηρεσιών για έξοδα και έσοδα.
typosthes.gr-topika
Tags: ΤΟΠΙΚΑ