Την Πέμπτη συναντάται στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στα πλαίσια της προγραμματισμένης τριμερούς, στης οποίας την ατζέντα τον πρώτο λόγο έχουν τα ενεργειακά θέματα.
Στις σχετικές διαβουλεύσεις, ξεχωριστή θέση έχει το θέμα του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EastMed, αλλά και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τον EuroAsia Interconnector. Αυτά θα γίνουν ενώ οι Βρυξέλλες οριστικοποιούν το φετινό κατάλογο με τα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος, στον οποίο πέρυσι συγκαταλέγονταν και τα δύο παραπάνω έργα.
Για τον East Med, η συμμετοχή μεγάλων ονομάτων του πετρελαϊκού κλάδου, όπως η ExxonMobil στην Κύπρο, έχει οδηγήσει σε αισιοδοξία για την υλοποίηση του έργου, καθώς από επίσημα χείλη διατυπώνεται πλέον η άποψη ότι ίσως τελικά να χρειαστούν δύο έργα μεταφοράς του αερίου της Αν. Μεσογείου, αφού πιθανώς θα ανακαλυφθούν νέα κοιτάσματα.
Σχετικά με τον Euroasia, το κόστος του εκτιμάται σε 3 δισ. ευρώ και οι Βρυξέλλες έχουν προσφέρει χρηματοδότηση 14 εκατ. ευρώ για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μελέτες. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, το έργο μπορεί να ξεκινήσει να κατασκευάζεται από το 2017 και να ολοκληρωθεί το 2019. Η διαδρομή του υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 1.518 χλμ ξεκινά από το Ισραήλ, φτάνει στην Κύπρο και από κει στην Κρήτη και την Αττική.
Σημειώνεται ότι για το έργο έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον η Κινεζική State Grid που απέκτησε το 24% του ΑΔΜΗΕ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει την ιδέα να συνδυαστεί το καλώδιο και με οπτική ίνα ώστε να βοηθήσει και τις τηλεπικοινωνίες.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι στον ενεργειακό τομέα του Ισραήλ δραστηριοποιείται η ελληνική εταιρεία Energean η οποία απέκτησε το Δεκέμβριο του 2016 τα κοιτάσματα Karish και Tanin, με δυνητικά αποθέματα 2,4 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου. Ήδη η εταιρεία ετοιμάζεται να υποβάλει ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης των δύο κοιτασμάτων προς έγκριση από την ισραηλινή κυβέρνηση.
politiki
Tags: Ειδήσεις