Τι ακριβώς συμβαίνει με την Ελληνίδα ερευνήτρια που βραβεύτηκε για τη συνεργασία της με τη NASA

Το όνομα της Ελληνίδας ερευνήτριας, Ελένης Αντωνιάδου είναι ένα από τα hot topics των τελευταίων ημερών καθώς μία ανάρτηση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως η οποία την βράβευσε, προκάλεσε την αντίδραση ενός αναπληρωτή καθηγητή η οποία με τη σειρά της δημιούργησε ντόρο.

Η Ελένη Αντωνιάδου είναι βιοεπιστήμονας που βραβεύτηκε ως γυναίκα της χρονιάς 2013 στην εκδήλωση FDM Everywoman In Technology Awards στο Λονδίνο. Το όνομά της ήρθε και πάλι στο προσκήνιο μετά από την ανάρτηση της κ. Κεραμέως η οποία την βράβευσε στα «Επιχειρηματικά Βραβεία Θαλής ο Μιλήσιος».

Η κ. Κεραμέως έγραψε στο Facebook: «”Μπορείς να γίνεις ό,τι ονειρεύεσαι”. Απονέμοντας στην Ελένη Αντωνιάδου, που διαπρέπει στη NASA, ειδική στους τομείς της Αναγεννητικής Ιατρικής και της Βιοαστροναυτικής, βραβείο προσφοράς στην επιστήμη και τον άνθρωπο, στο πλαίσιο των 1ων επιχειρηματικών βραβείων Θαλής ο Μιλήσιος. Το πάθος της για την επιστήμη μας εμπνέει και μας γεμίζει αισιοδοξία».

Η συγκεκριμένη ανάρτηση της υπουργού ήταν η αφορμή για την ανακοίνωση του αναπληρωτή καθηγητή, Κώστας Μπουγιούκου με την οποία καταρρίπτεται η επαγγελματική σχέση της κ. Αντωνιάδου με τη NASA.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μπουγιούκος στην μακροσκελέστατη ανάρτησή του αναφέρει ότι: «Η Αντωνιάδου ΔΕΝ έχει δουλέψει ΠΟΤΕ στη ΝΑΣΑ, έχει παρακολουθήσει ένα summer camp από αυτά που διοργανώνει η ΝΑΣΑ για εκατοντάδες φοιτητές κάθε χρόνο. Προφανώς επιλέχθηκε γι αυτό, αλλά αυτό ΔΕΝ αποτελεί «δουλειά στη ΝΑΣΑ» είναι κάτι που έχουν κάνει κυριολεκτικά χιλιάδες φοιτητές. Τέλος, δεν έχει απολύτως καμιά άλλη σχέση με τη ΝΑΣΑ.

Η Αντωνιάδου δεν έχει βραβευτεί από τη ΝΑΣΑ».

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και ένας πρώην καθηγητής της στο Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, ο Παντελής Μπάγκος. Ο κ. Μπάγκος μεταξύ άλλων, σχολιάζει:

«Μπορούμε να πούμε ότι έχει κάνει σε επίπεδο διδακτορικών σπουδών 3 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια (που θα αρκούσαν και για να πάρει το διδακτορικό χωρίς να κάνει κάτι παραπάνω). Όντως οι εργασίες αυτές είναι πάνω στα αντικείμενα της αναγεννητικής ιατρικής και των βλαστοκυττάρων, άρα η κοπέλα δεν λέει ψέματα. Αλλά, από την άλλη, αυτές οι δημοσιεύσεις, με καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια, σίγουρα δεν αρκούν για να την χαρακτηρίσει κανείς «ειδικό στην αναγεννητική ιατρική», δεν την κατατάσσουν στους κορυφαίους επιστήμονες όλων των εποχών, ούτε καν στους κορυφαίους Έλληνες υποψήφιους διδάκτορες ή νέους διδάκτορες, καθώς ακόμα και μεταξύ των αποφοίτων του τμήματός μας υπάρχουν δεκάδες οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει ήδη τις διδακτορικές τους σπουδές με περισσότερες δημοσιευμένες εργασίες ο καθένας, έχοντας ετεροαναφορές, παρουσίες σε συνέδρια, υποτροφίες έρευνας από μεγάλους οργανισμούς, μεταδιδακτορική έρευνα σε κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού και της Ελλάδας, διδασκαλία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και έχοντας ιδρύσει εταιρίες που έχουν λάβει πραγματικά μεγάλες χρηματοδοτήσεις».

Τι απαντά η ίδια η ερευνήτρια

Μετά από δύο μέρες, που στον κόσμο του ίντερνετ αποτελεί μία  αιωνιότητα, το ζήτημα της ανάρτησης της κ. Κεραμέως και η αντίδραση του καθηγητή Μπουγιούκου έχουν αναδειχθεί σε trend.

Η ίδια η κ. Αντωνιάδου απάντησε μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Facebook. Η ίδια κρατά χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας τις επιθέσεις επί προσωπικού και προτιμώντας να δημοσιεύσει ένα βραβείο που όπως φαίνεται της έχει απονεμηθεί από την NASA, για ένα project σχετικό με την τεχνητή νοημοσύνη και την εξερεύνηση του διαστήματος.

«Μικρά βήματα στον χώρο της έρευνας γίνονται με συνεχή προσπάθεια, επιμονή και υπομονή. Κάθε μέρα συνεχίζω να μαθαίνω με συμμετοχή σε απλά ή πιο σύνθετα πρότζεκτ, σαν αυτό της τεχνητής νοημοσύνης στη ΝΑΣΑ που ασχολούμαι τον τελευταίο καιρό. Παράλληλα, όπως είπα πριν μερικές μέρες στη βράβευση στη Θεσσαλονίκη χρειάζονται να περάσουν δεκαετίες μόχθου, προσπάθειας, αποτυχιών και ίσως κάποιων επιτυχιών για να μπορείς να ελπίζεις ότι θα συνεισφέρεις ουσιαστικά ένα μικρό λιθαράκι στην επιστήμη. Εμένα ο στόχος μου ποτέ δεν ήταν να ανταγωνιστώ ακαδημαϊκούς ή να συγκρίνω τα πρώτα μου βήματα στην επιστήμη ως νέα ερευνήτρια με άτομα τα οποία είναι στο χώρο πολλές δεκαετίες. Εξάλλου το σημαντικό είναι να δουλεύεις πάντα συνεργατικά, βοηθώντας τους συνανθρώπους σου να πάνε επίσης ένα βήμα πιο πάνω και όχι ένα βήμα πιο κάτω».

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: