Τι είναι η ναυτική φωτοβολίδα: Πόσο κοστίζει, από τι είναι φτιαγμένη και τι ζημιά κάνει σε όποιον χτυπηθεί από αυτή

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται ο 31χρονος αστυνομικός, ο οποίος χτυπήθηκε το βράδυ της Πέμπτης από ναυτική φωτοβολίδα, που χρησιμοποίησαν οι χούλιγκαν που βγήκαν από το κλειστό του Ρέντη κατά τη διάρκεια του αγώνα Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, ώστε να επιτεθούν στις αστυνομικές δυνάμεις.

Τι είναι όμως η ναυτική φωτοβολίδα;

Οι φωτοβολίδες έκτακτης ανάγκης για ναυτική χρήση δεν έχουν σχεδιαστεί βέβαια για να αποτελούν φονικό όπλο, αλλά για να σώζουν τις ζωές ναυτικών, καθώς οι τελευταίοι κάνουν χρήση τους σε απειλητικές για τη ζωή τους καταστάσεις στη θάλασσα.

Η συγκεκριμένη φωτοβολίδα χρησιμοποιείται όταν απειλείται η ζωή ανθρώπων ή κάποιο σκάφος βρίσκεται σε κίνδυνο και χρειάζεται να δοθεί άμεσα σήμα κινδύνου. Συνηθίζεται να χρησιμοποιείται όταν άλλες μέθοδοι επικοινωνίας δεν μπορούν -για οποιονδήποτε λόγο- να χρησιμοποιηθούν.

Πόσο εύκολα μπορεί να την αποκτήσει κάποιος

Αν και πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα όπλα στα χέρια των ταραξιών, μπορούν να αποκτηθούν πάρα πολύ εύκολα, καθώς είναι τόσο φθηνές όσο και άμεσα προσβάσιμες. Κάθε κατάστημα με ναυτιλιακά διαθέτει, ενώ -ακόμα και αν κάποιος δε θέλει να πάει στο φυσικό κατάστημα, πωλούνται και μέσω διαδικτύου.

Οι τιμές τους ποικίλουν μεταξύ 4 και 10 ευρώ, ενώ υπάρχουν και οι πιο ακριβές, που φτάνουν περίπου τα 25. Πρόκειται για τη λεγόμενη φωτοβολίδα – αλεξίπτωτο ή αλλιώς φωτοβολίδα ερευνών. Η συγκεκριμένη απελευθερώνεται στα 350 μέτρα για μεγάλη απόσταση θέασης, έχοντας προφανώς μεγαλύτερη προωθητική δύναμη. Καταλαβαίνει εύκολα, λοιπόν, κανείς ότι η ίδια φωτοβολίδα σε ευθεία βολή μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά από τις υπόλοιπες.

Πώς λειτουργεί

Όταν μια ναυτική φωτοβολίδα χτυπά το σώμα, η καύση της πρωτεϊνικής ύλης συνεχίζεται. Η φλόγα που βγαίνει από το σώμα είναι ορατή μέχρι να καεί ολόκληρη, όπως κάνει οποιοδήποτε πυροτέχνημα. Δεν σταματά μέχρι να σβήσει.

Καθώς προορίζονται για χρήση στη θάλασσα είναι σχεδιασμένες, έτσι ώστε να μην σβήνουν με νερό αλλά ούτε με τη χρήση πυροσβεστήρα. Σβήνουν μονάχα όταν τελειώσει η γόμωση που έχουν.

Τι προκαλεί στον οργανισμό

Σε πρόσφατο τραυματισμό από ναυτική φωτοβολίδα μιας δικηγόρου κατά τη διάρκεια επεισοδίων στα Εξάρχεια, η φωτοβολίδα συνέχιζε να καίει το πόδι της γυναίκας, την ώρα που οι άνδρες των ΜΑΤ συνέχιζαν -μάταια- να προσπαθούν να τη σβήσουν με τον πυροσβεστήρα.

Στην περίπτωση του 31χρονου αστυνομικού που χαροπαλεύει προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στους ιστούς αλλά και κακώσεις με αποτέλεσμα να πρέπει να χειρουργηθούν όλα, για να καθαριστούν και να μην υπάρξει μόλυνση.

Οι ναυτικοί συνήθως τις κρατούν στο χέρι, οι χούλιγκαν όμως συνήθως, για να τις μετατρέψουν σε όπλο, χρησιμοποιούν και πυροσωλήνες ως εκτοξευτήρες, μετατρέποντάς τις σε «ευθείας βολής».

LEAGUE CUP “ΝΙΚΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ” 2023-2024 / ΟΣΦΠ – ΠΑΟ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI)

Από τι υλικό είναι φτιαγμένες

Συνήθως έχουν μεταλλικό ή πλαστικό περίβλημα, έχουν μια πυροτεχνική σύνθεση, που παράγει τη θερμότητα και το χρώμα της φωτοβολίδας, ενώ περιέχει ακόμα συνδυασμό οξειδωτικών, καυσίμων και χρωστικών. Ακόμα την ασφάλεια που είναι είτε ένα φυτίλι είτε ένα κορδόνι, το οποίο εκκινεί την καύση της πυροτεχνικής σύνθεσης και ένα αλεξίπτωτο, το οποίο επιβραδύνει την κάθοδο της φωτοβολίδας και κάνει την κατανομή του φωτός και της θερμότητας πιο ομοιόμορφη.

ΕΛΛΑΔΑαστυνομικοςτραυματισμοςφωτοβολιδα

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: