Η απαντά στο κρίσιμο ερώτημα: «Με το αγόρι μου συχνά έχουμε καυγάδες επειδή κατηγορεί και κοροϊδεύει τους φίλους μου, χωρίς να τον έχουν πειράξει. Μάλιστα, δεν θέλει να βγαίνω μαζί τους και φυσικά δεν θέλει και να βγούμε ποτέ όλοι μαζί…»
Πρόκειται για μία στάση που συναντάμε κάποιες φορές στην εφηβική ή και μετεφηβική ηλικία. Είναι κατανοητό μέχρι κάποιο βαθμό όταν έχουν υπάρξει διαφωνίες μεταξύ τους. Δεν μπορείς να το καταλάβεις όμως όταν χωρίς να έχει υπάρξει λόγος διαχωρίζει εσένα από τους φίλους σου, υποτιμώντας τους ή ακόμα και θεωρώντας τους υποδεέστερους. Το θέμα είναι ότι είναι οι φίλοι σου και δεν θέλεις να τους χάσεις και καλά κάνεις!
Το αγόρι σου σήμερα είναι, αύριο μπορεί να μην είναι…
Ασφαλώς, δεν έχεις κανένα δικαίωμα να τους επιβάλλεις σε εκείνον, όπως και εκείνος έχει το δικαίωμα να μην τους συμπαθεί, ασχέτως αν το βρίσκεις λογικό ή όχι! Βέβαια, θα νιώθεις άβολα, καθώς είσαι στη μέση και ενδεχομένως νιώθεις ότι θα «πρέπει» να επιλέξεις ανάμεσα στο αγόρι σου και σε εκείνους. Έρχεσαι σε δύσκολη θέση εφόσον δεν θέλεις να τον χάσεις αλλά δεν θέλεις να χάσεις και την παρέα σου επίσης.
Τι μπορείς να κάνεις;
Απλά θα του εκφράσεις πως νιώθεις, σε πόσο δύσκολη θέση σε φέρνει, λέγοντάς του πως όσο και αν σε στενοχωρεί δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει και εκείνος παρέα μαζί τους αλλά δεν είσαι υποχρεωμένη και εσύ να δέχεσαι την κριτική του προς αυτούς, που έμμεσα είναι σαν να κρίνει τις δικές σου επιλογές! Άλλωστε και εσύ μπορεί να μην συμπαθείς κάποιους από τους φίλους του αλλά δεν ανακατεύεσαι στη σχέση τους (ελπίζω!). Μπορεί λοιπόν ο καθένας σας να έχει τις δικές του απόψεις γενικότερα χωρίς όμως να προσπαθεί να τις επιβάλλει στον άλλον! Πρόκειται για την προσωπική ελευθερία του καθενός που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την καταπατήσει…
Βέβαια, έλα και λίγο στη θέση του και σκέψου μήπως τελικά και εσύ τον προκαλείς με τη συμπεριφορά σου, αν δηλαδή για παράδειγμα, μιλάς διαρκώς για εκείνους και τους συγκρίνεις με τον ίδιο ή την παρέα του, αν νιώθει ότι τον έχεις «αναπληρωματικό» σε περίπτωση που δεν μπορείς να βρεθείς μαζί τους ή αν γενικότερα νιώθει ότι η στάση σου – έστω και άθελά σου – τον κάνει να νιώθει ότι στη ζωή σου έρχεται μετά από εκείνους… Αν ισχύει κάτι τέτοιο, μπορείτε να δείτε πως η φιλική σχέση είναι διαφορετική από την ερωτική και δεν τίθεται θέμα ποιος είναι πρώτος στη ζωή του άλλου, εκτός και αν νιώθει ότι …είναι πολύ πίσω!
Ευχαριστούμε τη Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγο, MA Κλινικής Ψυχολογίας, ψυχοθεραπεύτρια και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
sxeseis