Ο φετινός Ιούνιος έχει κυλήσει χωρίς θερμοκρασιακές ακρότητες σχεδόν σε όλη την χώρα.Έτσι θα συνεχίσει και θα τελειώσει αυτός ο μήνας. Δίχως κάποιο επεισόδιο καύσωνα αλλά και με κάποια αστάθεια. Έτσι μετά το πρόσκαιρο διάλειμμα (Δευτέρα κ” Τρίτη) από αύριο θα επανέλθουν στον ελλαδικό χώρο.
Ανάλυση κυκλοφορίας:Ας πάρουμε,όμως,τα πράγματα με την σειρά. Μια πολύ καλά οργανωμένη ατμοσφαιρική διαταραχή δυτικά της Αγγλίας θα είναι εκείνη που θα διαμορφώσει τα καιρικά τεκταινόμενα στην γηραιά ήπειρο.
Αυτή η διαταραχή όντας σχεδόν στάσιμη θα καλύπτει εκείνη την περιοχή για αρκετές ημέρες. Ταυτόχρονα,θερμές αέριες μάζες,αφρικανικής προέλευσης,θα αρχίζουν να ανηφορίζουν προς την δυτική Ευρώπη.
Μάλιστα η προαναφερθείσα διαταραχή αναμένεται να αποκοπεί από την ατμοσφαιρική κυκλοφορία στις αρχές της επόμενης εβδομαδας προκαλώντας την άνοδο ενός εκτενέστατου αεροχείμαρρου στα νότια και ανατολικά κράσπεδά της.
Έτσι οι θερμές αέριες μάζες αναμένεται να αποκτήσουν ταχεία κίνηση στον χώρο και ανηφορίσουν αρκετά βόρεια. Ενδεχομένως να φτάσουν ως την Σκανδιναβία. Αυτό σημαίνει ότι στην δυτική, κεντροδυτική και βόρεια Ευρώπη θα επικρατήσουν υψηλές βαρομετρικές πιέσεις ,αίθριος καιρός και υψηλές θερμοκρασίες. (Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες στην Ιβηρική Χερσόνησο,κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματά της).
Για την χώρα μας,τώρα,η διάταξη αυτή στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία της Ευρώπης σε συνδυασμό με τις σχετικά χαμηλότερες πιέσεις που θα επικρατούν στη περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας,θα οδηγήσουν στην ενεργοποίηση των μελτεμιών.Οι καλοκαιρινής φύσεως αυτοί άνεμοι δε θα επιτρέψουν στις θερμές αέριες μάζες να επισκεφθούν σε γενικευμένο επίπεδο τη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και ως εκ την χώρα μας.
Οπότε η Ελλάδα θα χωριστεί στην ουσία σε 2 μέρη.Μια εικόνα που συνηθίζουμε να την βλέπουμε κάθε καλοκαίρι. Σε μια δροσερή ανατολική λόγω του μελτεμιού και σε μια θερμότερη δυτική,λόγω του ότι οι άνεμοι αυτοί Ανατολικοί-Βορειοανατολικοί περνώντας την οροσειρά της Πίνδου θα θερμαίνονται και θα ανεβάζουν τον υδράργυρο αρκετά. Μάλιστα και σε ορισμένες κλειστές περιοχές,μακριά απ’την θάλασσα,η θερμοκρασία πιθανώς να ξεπεράσει τους 35oC (π.χ.Αγρίνιο). Έτσι αναμένεται να κυλήσουν τα πράγματα τουλάχιστον τις πρώτες 5-7 ημέρες του Ιουλίου.
Εκτίμηση καιρού Δυτικής Χώρας: Από πλευράς φαινομένων αύριο Πέμπτη περιορισμένη θα είναι η αστάθεια και αυτή θα αφορά τα ορεινά τμήματα του νομού Ιωαννίνων, στα βορειότερα τμήματα αυτού.
Μικρότερη αλλά υπαρκτή η πιθανότητα για κάποιες μπόρες έχουν και τα υπόλοιπα ορεινά τμήματα του διαμερίσματος καθώς και η ορεινή ανατολική πλευρά του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Την Παρασκευή η αστάθεια θα είναι πιο γενικευμένη και θα αφορά το σύνολο της ορεινης-ημιορεινής Ηπείρου και Δυτικής Στερεάς,ενώ αναμένεται να επηρεαστεί και η ραχοκοκαλιά της Πελοποννήσου (ορεινά Αχαϊας-Ηλείας-Μεσσηνίας).
Όσο πιο βόρεια τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να περπατήσουν τα φαινόμενα και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου. Τα φαινόμενα θα “ναι υπό την μορφή μπόρας ή σύντομης καταιγίδας και ίσως υπάρξει και σποραδική ηλεκτρική δραστηριότητα.Και το Σάββατο θα διατηρηθεί η αστάθεια με ανάλογα φαινόμενα να εκδηλώνονται στα δυτικά της χώρας.
Μάλιστα μεγαλώνει και η πιθανότητα να επηρεαστούν περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο απο κάποια μπόρα ή σύντομη καταιγίδα σε όλο το μήκος του δυτικού ηπειρωτικού κορμού. Και την Κυριακή θα διατηρηθεί η αστάθεια με πιο ηπειρωτικά ,όμως, χαρακτηριστικά. Δηλαδη μικραίνει αρκετά η πιθανότητα να επηρεαστούν και κάποιες περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Τα φαινόμενα θα αφορούν,κυρίως πιο ηπειρωτικές-ορεινές περιοχές. Περαιτέρω περιορισμός αυτής στις αρχές της εβδομάδας. Τα όποια φαινόμενα φαίνεται,μάλιστα να εκδηλώνονται στα δυτικά ορεινά την Δευτέρα. Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου δεν αναμένονται γενικά κάποια φαινόμενα στα δυτικά.
Από θερμοκρασιακής πλευράς τώρα αυτή αναμένεται να διατηρηθεί στα επίπεδα των 30οC κατά μέσον όρο +- 1-2oC.Φυσικά δροσιά θα επικρατήσει την ώρα των φαινομένων,όπου αυτά εκδηλωθούν. Αυτά μέχρι και την Δευτέρα. Γιατί από Τρίτη ο υδράργυρος θα πάρει την ανηφόρα.
Θα ξεπεράσουμε σε μέγιστες τους 30oC ενώ σε κλειστές ηπειρωτικές περιοχές και τους 35oC (π.χ. Αγρίνιο),ιδιαίτερα από Τετάρτη-Πέμπτη και ώς το τέλος του πρώτου 7ημέρου του μήνα. Μάλιστα δε φαίνεται να υπάρχει διάθεση στη συνέχεια για κάποια δυναμική επιστροφή της αστάθειας,πράγμα που θα σήμαινε και κάποια κάμψη στον υδράργυρο.
Οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες σε παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές (31-32oC) και οι πιο υψηλές σε περιοχές όπου ανατολικά τους βρίσκεται κάποιος ορεινός όγκος (35-36oC). Αιτία για αυτήν την άνοδο η στροφή των ανέμων από δυτικούς σε ανατολικούς-βορειοανατολικούς από Τετάρτη-Πέμπτη και ύστερα. Οι άνεμοι αυτοί καθώς θα διέρχονται την Πίνδο θα θερμαίνονται και έτσι θα ανεβάσουν τον υδράργυρο στα επίπεδα που προαναφέρθηκαν.Μάλιστα σε κάποιες περιοχές ίσως υπάρξουν και κάποιες δυνατές ριπές αυτών των ανέμων (5-6bf) ή και σε κάποια κανάλια (π.χ.Ρίο-Αντίρριο).
Εκτίμηση καιρού Πάτρας: Τώρα η Πάτρα από πλευράς φαινομένων δεν έχει και πολλά να ελπίζει. Τις περισσότερες πιθανότητες τις συγκεντρώνει την Παρασκευή και το Σάββατο (μεσημέρι-απόγευμα),για κάποια παροδική ψιχάλα ή πρόσκαιρη μπόρα. Αυτές μάλιστα αφορούν πιο πολύ τις βόρειες περιοχές της (Ρίο).
Στην ορεινή ζώνη του Παναχαϊκού η αστάθεια θα είναι πιο έντονη και τη Παρασκευή και το Σάββατο ,οπότε και κάποια φαινόμενα ίσως ξεστρατίσουν σε κάποιες ημιορεινές περιοχές,στα πιο ενδότερα του νομού Αχαϊας. Τα φαινόμενα,όπου εκδηλωθούν θα έχουν τη μορφή ισχυρής μπόρας ή και πρόσκαιρης καταιγίδας. Ενδεχόμενο και για κάποια ηλεκτρικά φαινόμενα (αστραπές) στις πιο ορεινές περιοχές. Υπαρκτή,αλλά πιο περιορισμένη η αστάθεια την Κυριακή,λιγότερη την Δευτέρα. Τις πρώτες 5-7 ημέρες του Ιουλίου δεν αναμένονται ούτε στα γύρω ορεινά κάποια φαινόμενα.
Η θερμοκρασία θα διαμορφωθεί ως εξής: Μέγιστες 28-29oC και ελάχιστες γύρω στους 18-19oC.Αυτές οι τιμές ισχύουν μέχρι και το τέλος του μήνα. Ο Ιούλιος θα μπεί πιο ζεστός και έτσι κατά το πρώτο 7ημερό του θα δώσει μέγιστες 30-32οC κατά το πρώτο του διάστημα και 33-34oC στο δεύτερο μισό του παραπάνω διαστήματος.
Στους 20oC η ελάχιστη. Την κατάσταση θα ελαφραίνει κάπως η χαμηλή σχετική υγρασία,η οποία θα κάνει την όποια ζέστη πιο υποφερτή. Να σημειωθεί,δε,πώς σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται κοντά στο Παναχαϊκό και το αντικρίζουν στον ανατολικό τους ορίζοντα δεν αποκλείεται να υπάρξουν και 35αρια, λόγω των ανατολικών-βορειοανατολικών καταβατικών ανέμων οι οποίοι αναμένεται να κυριαρχήσουν στην περιοχή από τις 2/7 και μετά.
Μάλιστα κατά τόπους στο Ριο-Αντίρριο και σε περιοχές υπήνεμες στον άνεμο αυτό που βρίσκονται κοντά στο Παναχαϊκό ενδεχομένως να υπάρξουν και κάποιες ριπές των 5-6bf.
Επιμέλεια πρόγνωσης: Νικόλας Σερέτης – (Nick-Stormlover)
Ρωμανός Πατρών