Μάθε να ζητάς, να ακούς και να παίρνεις ρίσκα. Όλα όσα μοιράζεται ένας ειδικός σε θέματα σχέσεων.
Πολλοί από εμάς υποθέτουμε ότι πρέπει να είμαστε μόνοι για να νιώθουμε μοναξιά, αλλά αυτό δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και όσοι είναι παντρεμένοι έχουν αναφέρει αισθήματα μοναξιάς. Τι σημαίνει όταν νιώθουμε μοναξιά σε μια σχέση και είναι αυτή η μοναξιά σημάδι ότι εμείς και ο σύντροφός ας πρέπει να χωρίσουμε; Όχι απαραίτητα, λένε η ειδικός σε θέματα ευτυχίας Andrea F. Polard, Psy.D., και η Alysha Jeney, θεραπεύτρια σχέσεων. Όπως διαβάζουμε στο Brides.com η Jeney λέει ότι η μοναξιά είναι μια κατάσταση ύπαρξης και δεν είναι απλώς πλήξη – είναι αδυναμία σύνδεσης.
Τι είναι το «Mirroring» και πώς μπορεί να επηρεάσει τη σχέση σου
Γιατί νιώθουμε μοναξιά σε μια σχέση
«Οι άνθρωποι νιώθουν μοναξιά στις σχέσεις ή στις κοινωνικές ομάδες επειδή δεν μπορούν να είναι ο εαυτός τους με τους ανθρώπους και το περιβάλλον με το οποίο περιβάλλουν τον εαυτό τους καθημερινά», λέει η Jeney. «Η μοναξιά είναι συναισθηματική και νοητική απομόνωση. Ορισμένα σημάδια που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν το αίσθημα ότι δεν μπορείτε να είστε ο εαυτός σας με τον σύντροφό σας, την έλλειψη γνήσιας οικειότητας και την απόκρυψη των πραγματικών συναισθημάτων και των συμπαθειών σας. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προέρχεται από πολλά διαφορετικά πράγματα, όπως κατάθλιψη, θλίψη και άγχος. Κάθε σχέση είναι διαφορετική, αλλά αν αισθάνεστε μοναξιά, μπορεί να είναι ένα από τα δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι μπορεί να είστε με το λάθος άτομο, ακόμη και αν μπορεί να ταιριάζετε καλά στα υπόλοιπα. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να μην έχετε καταφέρει να αφήσετε τον σύντροφό σας να συνδεθεί με τον αυθεντικό εαυτό σας, οπότε δεν έχετε τίποτα κοινό ή δεν έχετε καν παρόμοιες αξίες ή ανάγκες. Η δεύτερη περίπτωση είναι ότι είστε πραγματικά με το «σωστό» άτομο, αλλά φοβόσασταν πολύ να το αφήσετε να μπει μέσα σας. Μπορεί να βιώνετε απομόνωση επειδή δεν έχετε πάρει το ρίσκο να είστε ευάλωτοι και να τους δείξετε τον πραγματικό σας εαυτό, οπότε δεν συνδέεστε βαθιά», λέει.
Τα θετικά νέα είναι ότι αν η σχέση σας ανήκει στην τελευταία ομάδα, υπάρχουν πράγματι τρόποι να καταπολεμήσετε αυτά τα συναισθήματα.
5 βασικοί λόγοι που δεν μπορείς να βρεις τον έρωτα, σύμφωνα με τους ειδικούς
Με τη βοήθεια των Jeney και Polard, συγκεντρώσαμε έξι τρόπους για να σταματήσεις να αισθάνεσαι μόνη σε μια σχέση.
Να είσαι ο εαυτός σου
Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας σου επιτρέπει να συντονιστείς και να είσαι ο εαυτός σου, χωρίς να υποδύεσαι κάποιον ρόλο στη σχέση σου. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική επειδή σε βοηθά να συνδεθείς αυθεντικά με τους άλλους, λέει η Jeney. «Όσο περισσότερο μπορείτε να είστε ο εαυτός σας γύρω από τους άλλους, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχετε να κάνετε γνήσιες και ικανοποιητικές συνδέσεις», εξηγεί. Η πράξη του να κάνεις τον εαυτό σου ευάλωτο και να αφήσεις κάποιον να σε καταλάβει, σε ενδυναμώνει (αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η θεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη). Το να βλέπεις τον «αληθινό» εαυτό σου σε ενδυναμώνει, σε παρηγορεί, σε συνδέει και σε προσγειώνει.
Πάρε ρίσκο
Για να δείξεις τον πραγματικό σου εαυτό, πρέπει να πάρεις κάποια ρίσκα. «Δεν είναι άνετο, δεν είναι πάντα ασφαλές, αλλά αυτό θα σας βοηθήσει να καθορίσετε ποιος θα σας υποστηρίξει και ποιος όχι», λέει η Jeney. Μπορείς να το κάνεις αυτό με το να γίνεις συναισθηματική μπροστά στο σημαντικό για εσέναπρόσωπο ή μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να μοιραστείς μαζί του μια ιστορία. Όταν μοιράζεσαι ένα κομμάτι του εαυτού σου, καταπολεμάς τη μοναξιά, αφού είστε ανοιχτή στο να βρεις μια αληθινή σύνδεση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο νιώθουμε κοντά στα κατοικίδια ζώα σε ένα άλλο επίπεδο – είναι επειδή όταν κάνουμε κάτι ανόητο ή αηδιαστικό μπροστά τους, εμπιστευόμαστε ότι θα μας αγαπήσουν άνευ όρων. Αυτό είναι που χρειαζόμαστε και από τους ανθρώπους.
Κάνε αυτοαξιολόγηση
Αν νιώθεις μοναξιά στη σχέση σου, αφιέρωσε χρόνο για να αξιολογήσεις την κατάσταση και να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου σχετικά με το γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. Μερικοί άνθρωποι είναι εθισμένοι στην εξωτερική διέγερση, σύμφωνα με την Polard. «Απλώς νιώθουμε βαρεμάρα και κατηγορούμε τον άλλον ότι δεν είναι πιο συναρπαστικός», εξηγεί σε άρθρο της στο Psychology Today. «Όταν συμβαίνει αυτό, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αναγνωρίσετε ότι μπορεί να αισθάνεστε έτσι. Μπορείτε επίσης να στραφείτε στον διαλογισμό για να σας βοηθήσει να είστε πιο προσεκτικοί με το παρόν. Μπορείτε, για παράδειγμα, να περπατήσετε στη φύση, να ακούσετε ένα σιντριβάνι με νερό ή έναν κήπο. Μείνετε ακίνητοι και παρατηρήστε τα συνηθισμένα δώρα της ζωής», γράφει η ψυχολόγος.
Αν το κάνεις και εσύ αυτό στο online dating, τότε καλύτερα να σταματήσεις
Μην υποθέτεις ότι είσαι κατανοητή
Πιθανότατα δεν βγαίνεις με κάποιον που διαβάζει το μυαλό σου, αλλά πολλές φορές κάνουμε την υπόθεση ότι οι άνθρωποι πρέπει να ξέρουν τι χρειαζόμαστε ή τι μας πληγώνει – ειδικά όταν πρόκειται για έναν σύντροφο με τον οποίο είμαστε μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή είμαστε παντρεμένοι. «Ζητήστε αυτό που χρειάζεστε με ήρεμο, ευγενικό και ευάλωτο τρόπο», εξηγεί η Jeney. «Μόλις το άτομο σας καταλάβει τι χρειάζεστε, του είναι πιο εύκολο να σας παρηγορήσει, πράγμα που με τη σειρά του διαλύει τη συναισθηματική σας μοναξιά».
Μίλα
Το να μάθεις να ζητάς αυτό που χρειάζεσαι είναι το κλειδί. «Αν περνάς πολύ χρόνο ακολουθώντας τη ροή και δεν εκφράζεις τα δικά σας συναισθήματα με λόγια, ίσως ήρθε η ώρα να αρχίσετε να μιλάτε», λέει η Jeney. «Η έκφραση των συναισθημάτων και των σκέψεών σας θα σας βοηθήσει να νιώσετε μεγαλύτερη αξία στη σχέση σας, επειδή με αυτή την επικοινωνία επιτυγχάνεται ο αμοιβαίος σεβασμός. Και μαντέψτε -δεν χρειάζεται καν να συμφωνείτε πάντα με τη γνώμη του άλλου».
Άκου
Όσο σημαντικό είναι να μιλάς και να είσαι ειλικρινής με τον σύντροφό σου σε μια υγιή σχέση, άλλο τόσο σημαντικό είναι να ακούς τι έχει να πει το σημαντικό σου πρόσωπο και να προσπαθείς να κατανοήσεις την οπτική του, σύμφωνα με την Polard. Η ίδια εξηγεί ότι «η καλή επικοινωνία δεν προβλέπει την ικανοποίηση σε ένα ζευγάρι, αλλά ότι ένα ικανοποιημένο ζευγάρι επικοινωνεί καλά». Εξαιτίας αυτού, ακόμη και αν εσύκαι ο σύντροφός σου καταφέρετε να βελτιώσετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες, μπορεί να μην αισθάνεστε λιγότερο μόνοι στη σχέση σας.
Γιατί τα περισσότερα ζευγάρια χωρίζουν μετά τις κοινές διακοπές
Ωστόσο, σημειώνει ότι αν έχετε ακόμα αγάπη στις καρδιές σας ο ένας για τον άλλον, μπορείτε να εργαστείτε για την επανασύνδεση.
.
Sxeseis