Μπορεί να χαρακτηρίζουμε τη ζήλεια ως το «αλατοπίπερο» της σχέσης, παρόλα αυτά όταν αρχίζει και «ξεφεύγει» ή όταν εμφανίζεται συχνά, αρχίζει να κουράζει και να διώχνει τον άλλον! Έτσι, ενώ θεωρείται ανθρώπινη, δεν βρίσκει συνήθως αποδοχή.
Τι μπορείς να κάνεις ή να μην κάνεις λοιπόν; Δες παρακάτω!
«Τι μου συμβαίνει και ζηλεύω;»
1. Με τι ζηλεύω; Είναι σημαντικό να δεις «με τι ζηλεύεις». Για παράδειγμα, μπορεί να έχει να κάνει με μία προηγούμενη σχέση που ίσως δεν ήταν και τόσο πιστή! Μπορεί να έχει να κάνει με τον τρόπο που μεγάλωσες ή με τη σχέση των δικών σου (άπιστος γονιός ή φόβος πιθανής απιστίας). Χρειάζεται λοιπόν να παρατηρήσεις τι μπορεί να κρύβεται πίσω από το ψυχοφθόρο αυτό συναίσθημα για να κατανοήσεις και την προέλευσή του.
2. Σε κάνει να ζηλεύεις; Αν ο σύντροφός σου σε κάνει να αισθάνεσαι ανασφαλής δίπλα του και προσπαθείς να προλάβεις πιθανές «άτακτες» συμπεριφορές του, μάλλον χρειάζεται να σκεφτείς ξανά αν αξίζει να είσαι μαζί του… Αν μάλιστα, η σχέση σας είναι προβληματική και σε άλλα σημεία, τότε σκέψου το ακόμα πιο σοβαρά!
3. Νιώθεις ανεπαρκής; Συνήθως η ζήλια οφείλεται στη φτωχή εικόνα εαυτού, σε συναισθήματα ανεπάρκειας και μειονεξίας, φόβου εγκατάλειψης… Μάθε λοιπόν να εστιάζεις στη δική σου εικόνα και «έλεγξε» πόσο ισχύουν αυτά που πιστεύεις για εσένα. Μάθε να αναγνωρίζεις τα δυνατά αλλά και τα αδύναμα σημεία σου, δέξου ότι δεν μπορείς να τα κάνεις όλα τέλεια, όπως δεν μπορείς να τα κάνεις και όλα …χάλια! Το να πιστέψεις στον εαυτό σου είναι από τα πιο σημαντικά βήματα αυτοσεβασμού, ασφάλειας και αυτοπεποίθησης, άρα και εμπιστοσύνης στη σχέση!
4. Είσαι εξαρτημένη; Αν σκέφτεσαι πως θα χαθείς αν σε αφήσει, ότι μακριά του είσαι ένα τίποτα, ότι δεν θα βρεις άλλον… κλπ, σημαίνει πως έχεις κρεμαστεί πάνω του και το χειρότερο, πως περιμένεις από εκείνον να σου εκπληρώσει τα όνειρα μιας ευτυχισμένης ζωής… Αποτέλεσμα, να αυξάνεται το άγχος και ο φόβος μην τυχόν και τον χάσεις ή σου τον «κλέψει» κάποια άλλη…
5. Φτιάχνεις σενάρια: Στην προσπάθειά σου να νιώσεις ασφάλεια δίπλα του και να ελέγξεις όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, φτιάχνεις σενάρια που αποτελούν αποκυήματα της φαντασίας σου και όχι πραγματικότητα! Το μόνο που καταφέρνεις είναι να χάνεις τη στιγμή, να βλέπεις παντού «κινδύνους» και να γίνεσαι κουραστική με τις εκρήξεις ζήλιας…
«Πώς μπορώ να διαχειριστώ τη ζήλια μου;»
1. Αποδέξου ότι είσαι ζηλιάρα: Η αναγνώριση του προβλήματος είναι από τα πιο σημαντικά βήματα για να το διαχειριστείς. Όσο αρνείσαι ότι ζηλεύεις, τόσο πιο έντονη θα είναι η ζήλια σου, ενώ σταδιακά «θα σου βγει το όνομα» της ζηλιάρας και θα νιώθεις ακόμα πιο άσχημα και πως δεν σε καταλαβαίνει κανείς!
2. Δώσε χρόνο: Όταν νιώθεις πως αυτό το φιδάκι αρχίζει και ανεβαίνει προς τα πάνω και θα εκραγείς από τη ζήλια σου που είναι έτοιμη να ξεχειλίσει., προσπάθησε να δώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου και να πάρεις μερικές ανάσες, ακόμα και να απομακρυνθείς για λίγο μέχρι να επανακτήσεις τον έλεγχο!
3. Εξήγησε τι σε ενοχλεί: Ίσως και εκείνος – σκόπιμα ή μη – με τη συμπεριφορά του αυξάνει τη δική σου ανασφάλεια και σε κυριεύει ο φόβος ότι θα τον χάσεις. Μίλησε μαζί του, πες του πως νιώθεις και δείτε και οι δύο μαζί τι ζητάει ο ένας από τον άλλον, τι αρέσει και τι όχι, ποιες είναι οι συμπεριφορές εκείνες που δημιουργούν προβλήματα αλλά και πως θα τις αντιμετωπίσετε!
4. Δεν είναι ιδιοκτησία σου: Η κτητικότητα δεν ταιριάζει στις ανθρώπινες σχέσεις! Κανείς δεν είναι κτήμα κανενός! Διαφορετικά, αν πιστεύεις πως τώρα που είστε μαζί «πρέπει» να αλλάξει και να είναι πιο …μαζεμένος, κοροϊδεύεις τον εαυτό σου και υποτιμάς εκείνον, ο οποίος δεν θα μείνει και πολύ μαζί σου εφόσον του στερείς την ελευθερία του…
5. Τα θετικά της σχέσης: Δες τα θετικά της σχέσης σου, προσπάθησε να δεις τι πραγματικά έχεις, βάλε την λογική σου μπροστά, μην εστιάζεις σε εκείνον αλλά σε εσένα, πίστεψε στον εαυτό σου, δούλεψε γι αυτό!
TIP: Βοήθεια ειδικού: Αν προσπάθησες τα παραπάνω αλλά νιώθεις ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τη ζήλια σου, χρειάζεσαι να δεις πως θα το καταφέρεις με βοήθεια, εφόσον δεν είναι και τόσο απλό να δαμάσεις τη ζήλια, όταν μάλιστα από κάτω υπάρχουν παράγοντες που σε επηρεάζουν. Μην θεωρήσεις άλλη μία αποτυχία σου, αν μόνη σου δεν μπορείς…
Ευχαριστούμε τη Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγο, MA Κλινικής Ψυχολογίας, ψυχοθεραπεύτρια και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
sxeseis