Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τον Τραμπ για τη στάση της Τουρκίας

Τη δημόσια αντίδραση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με το πρόσφατο παράνομο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης περί οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων αναμένει με αγωνία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα υπόλοιπα μέλη της διπλωματικής αποστολής που τον συνοδεύουν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο έχει προγραμματιστεί για τις 14:00 το μεσημέρι της Τρίτης (21:00 ώρα Ελλάδος) και από τα όσα θα ειπωθούν τόσο πίσω από τις κλειστές πόρτες όσο και δημοσίως αναμένεται να επηρεάζουν άμεσα τις σχέσεις μας με την Τουρκία το προσεχές διάστημα. Όπως τονίζουν διπλωματικές υπηρεσίες της χώρας μας ο οικοδεσπότης του Οβάλ Γραφείου έχει αποδείξει ότι είναι απρόβλεπτος, οπότε δεν μπορούμε να είμαστε ότι θα υπάρξει μια ξεκάθαρη δήλωση υπέρ μας όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία αφού τα όσα θα ειπωθούν θα τεθούν προφανώς και στο μικροσκόπιο της Άγκυρας.

Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας στην ατζέντα της επίσκεψης περιλαμβάνονται θέματα εξωτερικής και περιφερειακής πολιτικής (τα ζητήματα που αφορούν δηλαδή την ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια), ενέργειας, παιδείας και τεχνολογίας. Προφανώς και η ανακοίνωση είναι αρκετά θεωρητική. Σε πρακτικό επίπεδο ο κ. Τραμπ αναμένεται να ζητήσει την άδεια προκειμένου να ελλιμενίζονται πλοία του 6ου αμερικανικού στόλου στην Αλεξανδρούπολη καθώς οι Αμερικανοί θέλουν να έχουν ναυτική βάση κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και να ανανεωθεί η σύμβαση που αφορά τη χρήση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας, στην Κρήτη. Όχι όμως για ένα έτος όπως επιθυμούσε αρχικά η ελληνική κυβέρνηση, αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης ο ένοικος του Λευκού Οίκου επιθυμεί να γίνεται χρήση και του αεροδρομίου της Λάρισας για αποστολές αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βέβαια να προωθήσει την αμερικανική τεχνολογία 5G στην Ευρώπη, να πουλήσει νέα εξοπλιστικά συστήματα και να επενδύσει στην εξόρυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτός από την αμέριστη έμπρακτη συμπαράσταση των Ηνωμένων Πολιτειών στη διένεξη με την Τουρκία θα καλέσει από την πλευρά του Αμερικανούς επενδυτές να έρθουν στη χώρα μας η οποία πλέον ξεπερνά την μακρόχρονη κρίση και βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης. Παράλληλα θα θέσει και αυτός το ζήτημα αγοράς νέων αμερικανικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς τύπου F-35 που έχουν την ιδιότητα να μην εντοπίζονται από τα εχθρικά ραντάρ.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: