Κατά καιρούς πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ασχοληθεί με το αν ο φούρνος μικροκυμάτων επηρεάζει τα θρεπτικά συστατικά που έχουν τα τρόφιμα, αλλά οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα τρόφιμα που έχουν περάσει από τον φούρνο μικροκυμάτων μπορεί, στην πραγματικότητα, να είναι πιο θρεπτικά από όσο νομίζετε.
«Γενικά, το ζέσταμα στον φούρνο μικροκυμάτων καταστρέφει πολύ λιγότερα συστατικά από αυτά που καταστρέφονται κατά το βράσιμο ή το τηγάνισμα», αναφέρει ο Δρ. Guy Crosby, καθηγητής διατροφολογίας στο Χάρβαρντ. Πρόκειται για μία στεγνή μέθοδος, η οποία λόγω ότι είναι πολύ γρήγορη, δεν αφήνει περιθώριο στα θρεπτικά στοιχεία να έρθουν σε μεγάλη επαφή με τη ζέστη.
Είτε με φούρνο μικροκυμάτων, είτε με κάποιον άλλο τρόπο, όταν μαγειρεύετε το φαγητό μπορεί να χάσει κάποια από τα θρεπτικά στοιχεία που είναι ευαίσθητα στη ζέστη, όπως η βιταμίνη Β και C. Από την άλλη, υπάρχουν άλλα συστατικά που ενισχύονται όταν έρθουν σε επαφή με τη ζέστη, όπως για παράδειγμα το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο που περιέχουν οι ντομάτες και κάποια άλλα λαχανικά όπως τα επίπεδα της βήτα-καροτίνης στα καρότα.
«Οποιαδήποτε μέθοδος που ζεσταίνει το φαγητό (φούρνος μικροκυμάτων, βράσιμο, τηγάνισμα κλπ) μειώνει τα επίπεδα των βιταμινών που είναι ευαίσθητες στη ζέστη, ενώ το τι συμβαίνει σε κάθε βιταμίνη εξαρτάται από τον χρόνο και την θερμοκρασία», αναφέρει ο Δρ. Don Schaffner από το πανεπιστήμιο Rutgers. Ενώ, αναφέρει ότι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσει το φαγητό τα θρεπτικά του συστατικά είναι να το κόψετε σε μεγάλα κομμάτια, να το ψήσετε γρήγορα και να το σερβίρετε σχεδόν αμέσως.
Όσο για την καλύτερη μέθοδο ψησίματος, ο Δρ. Ashim Datta, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Cornell, αναφέρει ότι δεν υπάρχει χρυσός κανόνας. «Εξαρτάται από το φαγητό, από την μέθοδο και από τον τρόπο. Οι γενικές αρχές είναι ότι αν βράζετε σε νερό πολλά από τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να “διαφύγουν”. Αν ζεσταίνετε σε φούρνο μικροκυμάτων χωρίς νερό, επειδή πρόκειται για μία γρήγορη διαδικασία, δεν καταστρέφονται τόσα πολλά συστατικά, αλλά πέρα από αυτό δεν υπάρχει κάποιο γενικό συμπέρασμα», καταλήγει.
Πηγή: