Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Channel 4 μας μεταφέρει όλα όσα δεν θέλουμε να ξέρουμε για τα φθηνά, κινέζικα ρούχα μας.
Σίγουρα έχεις ακούσει για το Shein. Εγώ δεν το ήξερα, μέχρι πριν από λίγα χρόνια να μου το αναφέρει η αδερφή μου, που είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά το πόσο γρήγορα στέλνουν τις παραγγελίες τους από την Κίνα στην Ευρώπη, χωρίς να σε χρεώνουν για την επιστροφή και με ένα πολύ οικονομικό κόστος αποστολής, αν αναλογιστεί κανείς την απόσταση. Έπειτα, έτυχε να δω κάποια από τα items του Shein σε γνωστές και φίλες, που είτε μου έλεγαν για το πόσο οικονομικά είναι, είτε παραπονιούντουσαν για τη χαμηλή τους ποιότητα, την οποία δεν περίμεναν, παρόλο που σπατάλησαν κάτι λιγότερο από 10€, για να αποκτήσουν ένα ρούχο ή ένα ζευγάρι παπούτσια.
Το Shein.com είναι ένα ακόμη fast fashion brand με πολύ δυναμική παρουσία τα τελευταία χρόνια, κάτι που το έκανε να φτάσει μόλις τον περασμένο Απρίλιο την αξία των κολοσσών του Zara και H&M. Ένας ακόμη γίγαντας του εμπορίου με απίστευτα μεγάλο αριθμό εμπορευμάτων, τόσο σε ρούχα, όσο και σε παπούτσια και αξεσουάρ, αλλά και είδη lifestyle. Το Channel 4 προχώρησε πρόσφατα στην προβολή ενός αποκαλυπτικού ντοκιμαντέρ γύρω από τις συνθήκες εργασίας των μελών της «οικογένειας» του Shein και τα στοιχεία σοκάρουν.
Shein: Ο γίγαντας του fast fashion πίσω από τη λάμψη του marketing.
Στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Untold: Inside the Shein Machine», είδαμε πολλά πραγματικά στοιχεία, για το πώς έφθασε τελικά στα χέρια σου το νέο σου χαριτωμένο top, όχι σε ένα, αλλά σε πέντε διαφορετικά χρώματα. Οι υπάλληλοι εργάζονται στην καλύτερη περίπτωση για 500£ το μήνα, παράγοντας 500 τεμάχια την ημέρα ο καθένας. Άλλοι πάλι δεν έχουν καν βασικό μισθό και αμοίβονται με λιγότερο από 3 βρετανικές πέννες για το κάθε κομμάτι. Το ωράριο εργασίας είναι, φυσικά, ανύπαρκτο με τους εργοδότες να απαιτούν 75 ώρες εργασίας ανά εβδομάδα, με μοναδικό ρεπό μία ημέρα το μήνα!
Δεν είναι η πρώτη φορά, που αυτά τα εφιαλτικά στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας τόσο για το Shein, όσο και για άλλους εκπροσώπους του fast fashion εμπορίου, αφού στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί αντίστοιχα περισταστικά ακραίας εργασιακής εκμετάλλευσης στην περιοχή της Guangzhou. Το πιο σοκαριστικό από όλα; Οι εργοδότες-εκμεταλλευτές έχουν το δικαίωμα να κόψουν τα 2/3 του μισθού ενός εργάτη σε περίπτωση, που κάνει κάποιο λάθος κατά τη διάρκεια της εργασίας του! Και, όμως, αυτό είναι πραγματικότητα και όχι ένα δυστοπικό σκηνικό κάποιας ταινία φαντασίας.
Αν και όλα αυτά είναι γνωστά, και με το αποτύπωμα της βιομηχανίας της μόδας να καλύπτει το 10% της παγκόσμιας μόλυνσης, κάποιοι επιμένουν να αρνούνται να δουν το πρόβλημα κατάματα. Δεν αναφέρουμε τα συγκεκριμένα στοιχεία με σκοπό να δημιουργήσουμε το αίσθημα ενός ψυχολογικού εκβιασμού, αλλά πολύ περισσότερο για να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και την ευθύνη που έχουμε απέναντι στα γεγονότα, κάθε φορά που βάζουμε κάτι στο καλάθι μας.
.
Moda