Λίγες ώρες μετά τη συντριπτική ήττα της στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, όπου η συμφωνία της με την ΕΕ για το Brexit απορρίφθηκε με ψήφους 432 έναντι 202, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα κληθεί να δώσει σήμερα νέο αγώνα στο Κοινοβούλιο, στην πρόταση μομφής που κατέθεσε εναντίον της κυβέρνησής της το Εργατικό Κόμμα.
Η αρχηγός των Τόρις και πρωθυπουργός υπέστη ιστορική ήττα, με διαφορά χωρίς προηγούμενο από τη δεκαετία του 1920, στην προσπάθειά της να εγκριθεί η συμφωνία που έκλεισε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.
Το τι θα ακολουθήσει παραμένει άγνωστο, καθώς φαίνεται να είναι ανοιχτά πολλά διαφορετικά σενάρια, όπως η αναβολή του Brexit, η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος- αλλά με άγνωστο μέχρι στιγμής ερώτημα- ή η έξοδος χωρίς συμφωνία, αυτό που οι περισσότεροι απεύχονται, το λεγόμενο άτακτο Brexit. Η ίδια η Μέι προανήγγειλε πως θα επιστρέψει τη Δευτέρα στη Βουλή των Κοινοτήτων, εφόσον βέβαια επιβιώσει από την πρόταση μομφής.
Όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, περιγράφοντας τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν είναι εκείνος που θα πάρει πρώτος τον λόγο στη διαδικασία της συζήτησης, περί τις 15:00 ώρα Ελλάδας. Η Μέι θα τοποθετηθεί επίσης. Η συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 21:00 ώρα Ελλάδας. Κατόπιν, θα διεξαχθεί ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας αναμένεται να γίνει πολύ γρήγορα γνωστό.
Η Βουλή των Κοινοτήτων έχει 650 έδρες. Η Μέι χρειάζεται 318 ψήφους για να κερδίσει, αφού επτά μέλη του Σιν Φέιν δεν συμμετέχουν στις εργασίες του σώματος, τα τέσσερα μέλη του προεδρείου δεν ψηφίζουν, όπως και οι τέσσερις κοινοβουλευτικοί που αναλαμβάνουν την καταμέτρηση και αναγγέλλουν το αποτέλεσμα (οι αποκαλούμενοι tellers).
Αν η κυβέρνηση της Βρετανίας κερδίσει, συνεχίζει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά της. Δεν υπάρχουν όμως περιορισμοί ως προς την υποβολή νέων προτάσεων δυσπιστίας, κάτι που σημαίνει πως οι Εργατικοί μπορούν να καταθέσουν νέα οποιαδήποτε στιγμή.
Αν ηττηθεί, η Μέι δεν είναι αναγκασμένη να παραιτηθεί αμέσως. Αρχίζει μια περίοδος 14 ημερών εντός της οποίας τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των Συντηρητικών της Μέι, έχουν δικαίωμα να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Για να το καταφέρουν, πρέπει να εξασφαλίσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Αν δεν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μέσα σε 14 ημέρες, προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές.
Δεν είναι βέβαιο εάν η Μέι θα αντιμετωπίσει ακόμα μία ήττα. Όμως, αν και δεν διαθέτει μεν απόλυτη πλειοψηφία, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), η υπερσυντηρητική, μικρή βορειοϊρλανδική παράταξη με την οποία συμμάχησαν οι Τόρις, διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει τη Μέι. Αυτό σημαίνει πως θα ηττηθεί μόνο εάν αρκετά μέλη των Συντηρητικών ταχθούν εναντίον της κυβέρνησής της. Πράγμα που δείχνει απίθανο, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Οι βουλευτές έχουν ήδη τοποθετηθεί για την επόμενη μέρα. «Το σημαντικότερο είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει απολέσει την εμπιστοσύνη αυτού του κοινοβουλίου και αυτής της χώρας. Αυτή η Βουλή λοιπόν μπορεί να εκδώσει την ετυμηγορία της για την απόλυτη ανικανότητα της κυβέρνησης και να εγκρίνει την πρόταση δυσπιστίας» σχολίασε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.
Η Τζαστίν Γκρίνινγκ, βουλευτής των Συντηρητικών φίλα προσκείμενη στην ΕΕ, η οποία θέλει να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για το Brexit, τόνισε: «Δεν θέλουμε εκλογές. Το θέμα δεν είναι οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες».
Ο Μαρκ Χάνκοκ, υπουργός Υγείας, προβεβλημένο στέλεχος των Συντηρητικών, είπε «Το κόμμα μου δεν έχει καμία διάθεση να παραδώσει τα ηνία στον Τζέρεμι Κόρμπιν».
Ο Σάμι Ουίλσον, βουλευτής του DUP ,προανήγγειλε: «Θα ψηφίσουμε υπέρ της κυβέρνησης. Θα καταψηφίσουμε την πρόταση μομφής των Εργατικών. Θέλουμε η κυβέρνηση των Συντηρητικών να φέρει το Brexit. Ουδέποτε θέλαμε αλλαγή κυβέρνησης, θέλαμε αλλαγή πολιτικής».
Ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, επικεφαλής ομάδας σκληροπυρηνικών οπαδών της αποχώρησης μέσα στο Συντηρητικό Κόμμα, ξεκαθάρισε πως θα παρέχει στήριξη στην Τερέζα Μέι.
(?)
Πηγή: diethnh