Ανάλυση του εισερχόμενου τουρισμού από Τουρκία, δεδομένης της σημασίας της αγοράς αυτής για τον ελληνικό τουρισμό (1,15 εκατ. επισκέπτες το 2015) και της αναμενόμενης μείωσης του τουριστικού ρεύματος από την χώρα αυτή σε συνέχεια του αποτυχημένου Πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, περιλαμβάνει το Μηνιαίο Στατιστικό Δελτίο Ιουλίου 2016 του SETE Intelligence.
Ειδικότερα, τονίζεται ότι:
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πρώτο τρίμηνο του 2016 ήταν το χειρότερο των τελευταίων ετών (-45% σε σχέση με το 2015) για τις συνολικές αφίξεις από την Τουρκία. Από την άλλη πλευρά, η μείωση αυτή δεν παρατηρείται και στα (διοικητικά) στοιχεία των αεροπορικών και οδικών αφίξεων που την αντίστοιχη περίοδο παρουσιάζουν αυξήσεις +4,2% και +7,4% αντίστοιχα.
Επίσης:
- τα τελευταία 2 χρόνια, το πρώτο εξάμηνο αντιπροσωπεύει το 35% των αφίξεων ενώ το 2013 αντιπροσώπευε το 45%.
- ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, τα τελευταία 2 χρόνια, αντιπροσώπευαν το 35% των αφίξεων.
- η πλειονότητα των αφίξεων από την Τουρκία είναι οδικές και αντιπροσωπεύουν το 85% με 90%, ενώ το αεροδρόμιο με τις περισσότερες προγραμματισμένες αεροπορικές αφίξεις είναι της Θεσσαλονίκης και ακολουθεί αυτό της Μυκόνου.
Τέλος, για τα 3 βασικά προϊόντα (Ήλιος και Θάλασσα, Τουρισμό Πόλεων και Πολιτισμό και Θρησκεία) οι κρατήσεις από την Τουρκία είναι κυρίως last minute. Συγκεκριμένα το 77% που επισκέπτονται τη χώρας μας για Ήλιο και Θάλασσα πραγματοποιούν τη κράτηση τους μόλις ένα μήνα πριν. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 91% στις περιπτώσεις ταξιδιωτών για Πολιτισμό και Θρησκεία.
Συνεπώς, η αναμενόμενη μείωση του τουριστικού ρεύματος από Τουρκία ως απόρροια της αναταραχής στην χώρα μετά το αποτυχημένο Πραξικόπημα της 15/07/17, αναμένεται να πλήξει κατά κύριο λόγο προορισμούς στην Βόρειο Ελλάδα και δευτερευόντως στο Αιγαίο, ιδιαίτερα του Ανατολικού.
typosthes.gr-Oikonomia
Tags: ΑΙΓΑΙΟ, Θεσσαλονίκη, τουρκια, χρόνια