Φωτογραφία αρχείου
Το “αλληλεγγύη-SolidarityNow” συνεκτιμώντας την ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς και τις αυξημένες ανάγκες των προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών που είτε διαβιούν στην Ελλάδα είτε είναι μετακινούμενοι, προχώρησε στην έγκριση δωρεών συνολικού ύψους 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων για την υλοποίηση νέων προγραμμάτων. Αιχμή για την τελική επιλογή των προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν μέσα στο χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος 2015 – Απρίλιος 2016, ήταν η ανάγκη άμεσης στήριξης ευπαθών και ευάλωτων ομάδων που υφίστανται τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
«Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο σε τόσο δύσκολες καταστάσεις όπως αυτές που βιώνουν σήμερα κάποιοι συνάνθρωποί μας που βρίσκονται δίπλα μας, να αντιδρούμε από την πλευρά μας με απόλυτη αίσθηση του επείγοντος και της αλληλεγγύης», τονίζει ο γενικός διευθυντής του “αλληλεγγύη–SolidarityNow”, Επαμεινώνδας Φαρμάκης. Και συνεχίζει: «Το SolidarityNow συναισθάνεται την ανάγκη της επείγουσας βοήθειας. Με γνώμονα αυτή επιλέξαμε να στηρίξουμε οργανώσεις και φορείς με αποδεδειγμένη εμπειρία και αποτελεσματικότητα στο έργο τους, σε διεθνές και τοπικό επίπεδο, αλλά και πρωτοβουλίες οργανισμών μικρότερης κλίμακας που επιθυμούν να συμβάλουν στη μεγάλη συνεργατική μας προσπάθεια. Στόχος μας είναι να λειτουργήσουμε υποστηρικτικά και να ανακουφίσουμε άμεσα εκείνους που πλήττονται περισσότερο».
Μετά την ολοκλήρωση εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης τόσο των προτάσεων που υποβλήθηκαν όσο και, των μη κυβερνητικών οργανισμών και των φορέων που μετείχαν στη διαδικασία, στο πλαίσιο δύο ανοιχτών προσκλήσεων (GR03_2015|Μετακινούμενοι πληθυσμοί και GR02_2015|Θεσσαλονίκη), το “αλληλεγγύη-SolidarityNow” προχωρά στην ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων σχετικά με τα έργα και τα προγράμματα που εγκρίθηκαν για να υλοποιηθούν.
Συγκεκριμένα, τα προγράμματα και οι φορείς που θα υποστηριχθούν για το 2015–2016 είναι:
1. ΜΕΤΑδραση| Πρόγραμμα δράσης στην περιοχή της Ειδομένης για την υποστήριξη εθελοντικών ομάδων στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και σίτισης προσφύγων καθώς και, υποστήριξη λειτουργίας Κινητής Μονάδας για παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και διερμηνείας.
2. Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρία Κοινωνικής Φροντίδας και Ανάπτυξης Τήλου| Επείγον πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας στο νησί της Τήλου για την υποδοχή μετακινούμενων πληθυσμών με διανομή ειδών πρώτης ανάγκης (στρώματα, σκηνές κλπ.), παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και την προσφορά οχημάτων για διευκόλυνση των μετακινήσεων των προσφύγων.
3. Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (GCR)| Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Αθήνα με την παροχή ολοκληρωμένης υποστήριξης: στέγαση, σίτιση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εκπαίδευση (σε συνεργασία με: PRAKSIS, Άρσις, Koινότητα Αφγανών Ελλάδας, Dinamo, Humanitarian Bridges, Φάρος).
4. Γιατροί του Κόσμου-Ελλάδας| Πρόγραμμα για την παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας για την υποστήριξη μετακινούμενων πληθυσμών σε Χίο, Λέσβο και Τήλο με την παροχή ιατρικής φροντίδας, διανομή ειδών υγιεινής και πρώτης ανάγκης (σε συνεργασία με: ΜΕΤΑδραση, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης).
5. PRAKSIS| Ανθρωπιστική υποστήριξη στο Κέντρο Κράτησης Κορίνθου για την παροχή ιατρικής, κοινωνικής και νομικής υποστήριξης σε μετανάστες (σε συνεργασία με: Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Άρσις, SciFY).
6. Δήμος Θεσσαλονίκης| Πρόγραμμα φιλοξενίας, παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών και προσωρινής στέγασης ευπαθών προσφυγικών ομάδων (σε συνεργασία με: PRAKSIS, Άρσις, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες).
7. Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων| Ανακατασκευή και υποστήριξη λειτουργίας ξενώνα στην Αθήνα για στέγαση προσφύγων (από 18-22 ετών, πρώην ασυνόδευτοι ανήλικοι). Πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης σε διερμηνεία-μετάφραση σε συνεργασία με το Σύλλογο Αποφοίτων Μεταφραστών Ιονίου Πανεπιστημίου.
8. SciFY–Science For You| Πρόγραμμα ανάπτυξης εργαλείων και ανοιχτού λογισμικού για την ορθότερη διαχείριση των κοινωνικών φαρμακείων αλλά και, τη διαχείριση εθελοντών σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς στη Θεσσαλονίκη.
9. Κέντρο Ζωής| Πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης για άτομα που ζουν με HIV/AIDS στη Θεσσαλονίκη καθώς και παροχή εκπαίδευσης και ενημέρωσης για θέματα υγείας και πρόληψης σε γενικό πληθυσμό.
Το Solidarity Now είναι ένα δίκτυο ανθρώπων και οργανώσεων που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2013 με πρωτοβουλία του Open Society Foundations που συνεργάζονται για να βοηθήσουν αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Το SolidarityNow υποστηρίζει ομάδες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με προγράμματα και λειτουργεί δύο Κέντρα Αλληλεγγύης, σε Αθήνα (με την υποστήριξη των EEA Grants) και Θεσσαλονίκη, όπου μπορούν να απευθύνονται ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες ιατρικές, νομικές κ.ά.
typosthes.gr-topika
Tags: αθηνα, διαχείριση, έργο, Θεσσαλονίκη, μετανάστες, Πρόγραμμα, προσφορά, ΤΟΠΙΚΑ