Πιάτα άπλυτα. Νεροχύτης στιβαγμένος με κατσαρολάκια, τάπερ, μπρίκια, φλιτζάνια και ποτήρια. Απέναντί τους εσύ, όχι και πολύ καλά γι” αυτό που ξέρεις ότι πρέπει να κάνεις. Βαριέσαι να πλύνεις. Το θεωρείς χάσιμο χρόνου, αγγαρεία. Κι όμως, η νέα αναπάντεχη διάσταση που δίνει μια έρευνα του πανεπιστημίου της Φλόριντα στο καταναγκαστικό έργο του πλύσιμου των πιάτων, θα σε κάνει να δεις το νεροχύτη και τα λερωμένα, τ” άπλυτα τα παραπεταμένα με άλλο μάτι. Είναι θέμα ψυχολογίας.
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές το πλύσιμο των πιάτων έχει το ίδιο καλό αποτέλεσμα για τον εγκέφαλό μας με τον διαλογισμό. Ζντόινγκ.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Mindfulness και κατόπιν στην Wall Street Journal είχε δείγμα 50 ατόμων. Στους μισούς ζητήθηκε να συγκεντρωθούν στο πλύσιμο των πιάτων, δηλαδή στην θερμοκρασία του νερού, στην εικόνα του αφρού, στο σχέδιο των πιάτων, στη μυρωδιά του σαπουνιού. Οι άλλοι μισοί έπρεπε απλά να τελειώσουν τη δουλειά ανόρεχτα, αυτοματοποιημένα, με τον γνωστό τρόπο δηλαδή, που δεν αναζητά κάποιο νόημα ή χαρά στο τρίψε- τρίψε της πιατέλας και του πιρουνιού.
Ε, οι φοιτητές που έκαναν focus σημείωσαν μείωση του άγχους κατά 27% και 25% αύξηση της νοητικής λειτουργίας. Το πόρισμα της ερευνητικής ομάδας αναφέρει λοιπόν πως όταν το πλύσιμο των πιάτων γίνεται συνειδητά λειτουργεί ως αγχολυτικό, αυξάνει τη διάθεση, ακόμα και το ανοσοποιητικό μας ωφελείται.
«Η ενσυναίσθηση είναι ένα σημαντικό εργαλείο και οι καθημερινές επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προς αυτό το σκοπό ώστε να αυξήσουν την αίσθηση ευεξίας που αισθανόμαστε», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας.
seleo.gr-gynaika