Ένα νέο εμφύτευμα που ανέπτυξαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια και του Ιατρικού Κέντρου «Wake Forest Baptist» δίνει ελπίδες για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ και όσους δεν μπορούν να θυμηθούν το παρελθόν λόγω τραυματισμών.
Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό εμφύτευμα που περιλαμβάνει μια μικρή σειρά ηλεκτροδίων που βοηθούν τον «απενεργοποιημένο» εγκέφαλο των ασθενών να κωδικοποιεί αναμνήσεις.
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, ρόλο – κλειδί στην προσπάθεια αυτή έχει ένας αλγόριθμος, ο οποίος μπορεί και μιμείται τα ηλεκτρικά σήματα που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος προκειμένου να μεταφράσει τις μεσοπρόθεσμες μνήμες σε μόνιμες αναμνήσεις παρακάμπτοντας όμως την «προβληματική» περιοχή του εγκεφάλου.
«Είναι σαν να μπορείς να μεταφράσεις από τα ισπανικά στα γαλλικά χωρίς να είσαι σε θέση να καταλάβεις καμία από τις δυο γλώσσες», επισημαίνει ο Τεντ Μπέργκερ του Πανεπιστημίου Νότιας Καρολίνας, που είναι επικεφαλής του σχεδίου. Το εμφύτευμα έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε ποντίκια και πιθήκους.
Τώρα θα αξιολογηθεί η εφαρμογή του στους ανθρώπινους εγκεφάλους, όπως ανέφερε η ομάδα των Αμερικανών ερευνητών σε διεθνές συνέδριο που έγινε στο Μιλάνο. Η Darpa- Αμυντική Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνών των ΗΠΑ – χρηματοδοτεί το σχέδιο στόχος του οποίου είναι να βοηθήσει εκτός από τους ασθενείς με νευροεκφυλιστικές ασθένειες και τους στρατιώτες οι οποίοι λόγω τραυματισμών στην εμπόλεμη ζώνη, υποφέρουν από απώλεια μνήμης.
Όπως επισημαίνουν οι Αμερικανοί επιστήμονες, o αλγόριθμος δίνει την δυνατότητα στα ηλεκτρικά σήματα να παρακάμπτουν τα κατεστραμμένα κυκλώματα στον «ιππόκαμπο», που είναι το κέντρο μνήμης του εγκεφάλου. Η είσοδος αισθητήρων στον εγκέφαλο, όπως ήχων, εικόνων, οσμών ή συναισθημάτων- δημιουργούν περίπλοκα ηλεκτρικά σήματα που «ταξιδεύουν» μέσα στον ιππόκαμπο.
protothema.gr
seleo.gr-Ygeia