Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 6 εκατομμύρια θάνατοι, ετησίως, αποδίδονται στο κάπνισμα, ένας αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής παγκόσμιας θνησιμότητας και αναμένεται να
αυξηθεί σημαντικά την επόμενη 20ετία» είπε ο Μιχάλης Τουμπής
Βαρύ οικονομικό και νοσολογικό φορτίο επιφέρει το κάπνισμα στο ΕΣΥ. Είναι ενδεικτικό, ότι το 2011 καταγράφηκαν 199.028 εισαγωγές σε δημόσια νοσοκομεία για παθήσεις που συσχετίζονταν ή προκαλούνταν από το κάπνισμα, με τη νοσοκομειακή δαπάνη εξαιτίας του καπνίσματος να υπερβαίνει τα 554 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ένας στους έξι Έλληνες άνω των 30 χρόνων καταλήγει λόγω νοσημάτων που προκαλεί το κάπνισμα. Παγκοσμίως, με το κάπνισμα συνδέεται το 10% των θανάτων σε ετήσια βάση.
Τις θλιβερές αυτές επισημάνσεις έκαναν οι ειδικοί της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρεία (ΕΠΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου), με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τις σοβαρές επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία αλλά και την ανάδειξη της ανάγκης παρέμβασης της ελληνικής Πολιτείας για τον έλεγχο του καπνίσματος στη χώρα μας.
«Το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες νοσηρότητας και θνησιμότητας στην Ελλάδα και παγκοσμίως», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΠΕ και Συντονιστής Διευθυντής της 6ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», κ. Μιχάλης Τουμπής, τονίζοντας την ανάγκη εφαρμογής βασικών πολιτικών κατά του καπνίσματος σε συνδυασμό με την υλοποίηση προγραμμάτων διακοπής του καπνίσματος τόσο για λόγους δημόσιας υγείας όσο και οικονομίας.
Στο οικονομικό κόστος του καπνίσματος για τη χώρα μας και τη δυνατότητα βελτίωσης της οικονομικής κρίσης, μέσω της αντιμετώπισης της επιδημίας του καπνού, αναφέρθηκε η επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, πρόεδρος της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος, Ελέγχου του καπνού, Ιατρικής Εκπαίδευσης και Προαγωγής Υγείας της ΕΠΕ και της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας (E.R.S), κυρία Παρασκευή Κατσαούνου.
Με βάση τα πρόσφατα δεδομένα, το άμεσο κόστος του καπνίσματος στη χώρα μας ανέρχεται στα 1,76 δισ. ευρώ (7,9% της συνολικής δαπάνης υγείας – συντηρητική εκτίμηση, πλέον ≈10%) ενώ συνολικά η οικονομική επιβάρυνση εκτιμάται στα 3,27 δισ. ευρώ (1,5 – 1,7%% του ΑΕΠ).
«Το νοσολογικό και οικονομικό φορτίο του καπνίσματος είναι δυσθεώρητο και, ιδίως για την Ελλάδα και την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, είναι μια δυσβάσταχτη κατάσταση για το σύστημα υγείας και την οικονομία. Αν και η διακοπή του καπνίσματος είναι η πλέον αποτελεσματική, φτηνή και βραχεία παρέμβαση για τη μείωση της θνησιμότητας σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος δεν αποζημιώνονται στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλα σκευάσματα που κρίνονται λιγότερα αποτελεσματικά.» ανέφερε η κυρία Κατσαούνου.
Αναγκαία η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τις νέες συσκευασίες των τσιγάρων
Η κυρία. Χριστίνα Γκράτζιου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του ΔΣ της ERS και Πρόεδρος του Ειδικού Συμβουλίου που ασχολείται με θέματα Αναπνευστικής και Δημόσιας Υγείας, αναφέρθηκε στη σημαντική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο από την ERS και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πρόληψης του Καπνίσματος (ENSP) για την ενημέρωση των φορέων που εμπλέκονται στην Πολιτική Υγείας και σε θέματα Ελέγχου του Καπνού σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τα επιστημονικά δεδομένα, που υποστηρίζουν την εφαρμογή της χρήσης κοινής συσκευασίας πακέτου τσιγάρων, σύμφωνα με τις Συστάσεις της Ευρωπαϊκής Κοινοτικής Οδηγίας για τα Προϊόντα Καπνού (Tobacco Product Directive – TPD).
Η Κοινοτική Οδηγία, η οποία σημειωτέον έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από όλες τις χώρες έως τις 20 Μαΐου 2016, περιλαμβάνει την εφαρμογή ορισμένων κανόνων όσον αφορά τα προϊόντα καπνού (τσιγάρα και στριφτό καπνό) και στοχεύει αφενός στη μείωση του αριθμού των καπνιστών – με ιδιαίτερη επικέντρωση στην αποθάρρυνση των εφήβων και των νέων να αρχίσουν το κάπνισμα – και αφετέρου στη διασφάλιση της πλήρους και ορθής ενημέρωσης των ευρωπαίων πολιτών αναφορικά με τις επιβλαβής επιπτώσεις της χρήσης των προϊόντων καπνού.
«Η εφαρμογή της είναι μία κατάκτηση για τη Δημόσια Υγεία, καθώς το κοινωνικό και οικονομικό όφελος από τη μείωση της θνησιμότητας και νοσηρότητας είναι αναμφισβήτητο για την Υγεία των πολιτών και τα συστήματα Υγείας», δήλωσε η κυρία Γκράτζιου. Εκτίμησε δε ότι μία μείωση της χρήσης των τσιγάρων κατά 2% θα μειώσει κατά 2,4 εκατ. τον αριθμό των καπνιστών στην Ευρώπη, με παράλληλη σημαντική μείωση της εμφάνισης νοσημάτων, που προκαλεί το κάπνισμα, μείωση του κόστους νοσηλειών και θεραπειών.
Άγνοια των Ελλήνων για τα Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος
Στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος (Ι.Δ.Κ) της Ε.Π.Ε, που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, αναφέρθηκε η Διευθύντρια ΕΣΥ Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και Συντονίστρια της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος της ΕΠΕ, κυρία. Ιωάννα Μητρούσκα, καθώς και στα στοιχεία πρόσφατης έρευνας, που κατέδειξαν ότι οι καπνιστές δεν γνωρίζουν τι είναι τα Ιατρεία Διακοπής και πώς μπορούν να τα προσεγγίσουν.
«Στα περισσότερα από 15 χρόνια της λειτουργίας τους τα Ι.Δ.Κ έγιναν θεσμός, έχοντας παρακολουθήσει πολλές δεκάδες χιλιάδες καπνιστών με τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας στη διακοπή του καπνίσματος στην Ευρώπη», δήλωσε η κυρία Μητρούσκα.
Δυστυχώς, λόγω της άγνοιας του κοινού για τα Ι.Δ.Κ, μόνο το 20% εκείνων που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα έχει τη δυνατότητα να κάνει μια οργανωμένη προσπάθεια, η οποία όμως συχνά δε γίνεται με επιστημονικά αποδεδειγμένους τρόπους.
Παράλληλα, τα ερευνητικά στοιχεία έδειξαν ότι υπάρχει λανθασμένη αντίληψη του κοινού σχετικά με το κόστος και τη διάρκεια της θεραπείας, ενώ καταγράφεται και πλήρης άγνοια για την αποτελεσματικότητα τους.
Προκειμένου, να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό, η Ε.Π.Ε δημιούργησε τον ιστότοπο www.denkapnizo.org και ένα ενημερωτικό τηλεοπτικό μήνυμα σχετικά με τα Ι.Δ.Κ
http://www.protothema.gr
seleo.gr-Ygeia