Η έκταση του αντιστοιχεί σε δύο γήπεδα τένις. Έχει όμως το δικό του νόμισμα, εθνικό ύμνο, σημαία και Σύνταγμα!
Και από τη στιγμή που τα διαθέτει όλα αυτά, μπορεί να αυτοαποκαλείται κρατίδιο, έστω και αν μιλάμε για μια θαλάσσια πλατφόρμα στη μέση του… πουθενά. Πρόκειται για τη Sealand, που από θαλάσσιο οχυρό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μετεξελίχτηκε στο μικρότερο – μη αναγνωρισμένο πάντως από τους διεθνείς οργανισμούς – κράτος του κόσμου.
Βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα, περίπου 12 χλμ. από της ακτές του Σάφολκ της Αγγλίας και είχε χτιστεί από τους Βρετανούς ως αντιαεροπορικό αμυντικό όπλο, ενάντια στις επιδρομές της «Luftwaffe».
Και αν δεν σας φτάνουν όλα τα παραπάνω για να το «ανακηρύξετε» και εσείς κρατίδιο, πρέπει να σας πούμε ότι η Sealand διαθέτει -αντίθετα με εκατοντάδες κανονικές χώρες- και πρίγκιπα!
Είναι ο Μάικλ Μπέιτς, γιος του ταγματάρχη Ρόι, ο οποίος ανακήρυξε την ανεξαρτησία της πριν από μισό αιώνα.
Το… πριγκιπάτο ιδρύθηκε την Παραμονή Χριστουγέννων του 1966, όταν ο πατέρας του Ρόι Μπέιτς κατέλαβε το HM Fort Roughs (έτσι λεγόταν η πλατφόρμα τον καιρό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου) επιδιώκοντας να το χρησιμοποιήσει ως βάση για πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό. Το 1967 θεσπίστηκαν νόμοι κατά των πειρατικών ραδιοφώνων, οπότε ο Ρόι ανακήρυξε το οχυρό ανεξάρτητο κράτος και τη σύζυγό του, Τζόαν, πριγκίπισσα…
Από τότε η Sealand έχει αντιμετωπίσει επιθέσεις από άλλους ραδιοφωνικούς παραγωγούς, ένα επεισόδιο με βρετανικό πολεμικό πλοίο και μια… απόπειρα πραξικοπήματος από Γερμανούς επιχειρηματίες.
Είναι όμως τόσο ανθεκτική στο χρόνο, όσο και… ευφυής ο ιδρυτής της. Από το 1974 κιόλας ο Ρόι Μπέιτς έκοψε νόμισμα, δημιούργησε εθνικό ύμνο και σημαία, ενώ αργότερα έφτιαξε και ποδοσφαιρική ομάδα!
Ο πρίγκιπας Μάικλ κατέστη… διάδοχος μετά το θάνατο του πατέρα του (σε ηλικία 91 ετών) τον Οκτώβριο 2012 και της μητέρας του, Τζόαν τον περασμένο Μάρτιο. Ζει στο Έσeξ της Αγγλίας και έχει εκδώσει αρκετές εκατοντάδες διαβατήρια από τη δημιουργία του «κράτους» και έπειτα, κάτι που σταμάτησε πάντως να συμβαίνει -για λόγους ασφαλείας- μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Κάποια στιγμή η πλατφόρμα έφτασε στο σημείο να φιλοξενεί 50 άτομα, σήμερα ο αριθμός έχει πέσει στα… δύο, αλλά αυτό δεν συνιστά απαραίτητα παρακμή.
Ο πρίγκιπας Μάικλ
Αξιοποιώντας το κερδοσκοπικό (;) όραμα του πατέρα του, ο Μάικλ εξακολουθεί να πουλάει τίτλους ευγενείας, όπως λόρδου, λαίδης, βαρόνου (!), θεωρώντας ότι στο μέλλον θα μπορούσε να ζήσει ένας πληθυσμός «εκατοντάδων» στη Sealand, πιθανότατα σε πλωτές πλατφόρμες. Ανά πάσα στιγμή βέβαια μπορεί να την πουλήσει και να θησαυρίσει. Την τριετία 2007-2010 το πριγκιπάτο τέθηκε προς πώληση μέσω ισπανικής κατασκευαστικής εταιρίας, με την τιμή να ξεκινάει από τα 750 εκατ. ευρώ.
Και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα… καλύτερα μοιάζουν να είναι μπροστά. Μετά την επικράτηση του Brexit και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, «χιλιάδες» είναι οι αιτήσεις για υπηκοότητα στη Sealand, «σε ένδειξη διαμαρτυρίας» όπως εκτίμησε ο Μάικλ, σε συνέντευξή του στην «Daily Mail».
«Μετά το δημοψήφισμα για το Brexit είχαμε εκατοντάδες αιτήσεις καθημερινά. Μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις 200 ημερησίως, και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε, καθώς η κατάσταση παγιώνεται», λέει ο πρίγκιπας Μάικλ, ο συνεχιστής ενός από τα πιο… τρελά οράματα που επινόησε ποτέ ανθρώπινος νους. Ιδού ο μεγαλεπήβολος στόχος: «Θέλουμε και άλλοι να ζήσουν εδώ, εκατοντάδες. Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο μέρος για να κατέχει κάποιος πολύ πλούσιος. Είναι μάλλον το μόνο μέρος στην Ευρώπη όπου μπορούν να έχουν ημι-αυτονομία. Και μετά είναι μόλις μια πτήση με ελικόπτερο από το Λονδίνο, όπου μπορείς να περάσεις το Σαββατοκύριακό σου».
Την απάντηση γιατί να θέλει κάποιος να περάσει το Σαββατοκύριακό του σε μια κακάσχημη σιδερένια πλατφόρμα, σε νερά που δεν θα κολυμπούσε ούτε Εσκιμώος, θα την μάθουμε μάλλον στην επόμενη συνέντευξη του γαλαζοαίματου Μάικλ…
koolnews.gr
seleo.gr-Diethni