Οι Γάλλοι έχουν μοναδικά αντανακλαστικά απέναντι στα καθοριστικά ιστορικά γεγονότα. Αντανακλαστικά που έχουν τις ρίζες τους στην εποχή του Διαφωτισμού. Οταν έγιναν οι επιθέσεις στο Charlie Hebdo, οι Γάλλοι ξαναδιάβασαν μαζικά Βολτέρο.
Το βιβλίο του Βολτέρου «Πραγματεία περί ανοχής» έγινε ανάρπαστο στη Γαλλία, μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου 2015.
Τώρα, μετά την τραγωδία της 13ης Νοεμβρίου ένα άλλο βιβλίο του Ερνεστ Χεμινγουέι, με τίτλο «Μια κινητή γιορτή», έγινε σύμβολο κατά του φόβου. Στην γαλλική του έκδοση το βιβλίο έχει τίτλο «Το Παρίσι είναι μια γιορτή» και εκεί ο (αργότερα) νομπελίστας αμερικανός συγγραφέας καταγράφει μια ανέμελη και διανοουμενίστικη ζωή στην Πόλη του Φωτός, στη δεκαετία του 1920, όταν ακόμα ήταν ένας άγνωστος δημοσιογράφος.
Στα ελληνικά το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη και στις στις 220 σελίδες του παρελαύνουν μεγάλα λογοτεχνικά ονόματα όπως αυτά του Τζέιμς Τζόις, του Εζρα Πάουντ, του Σκοτ Φιτζέραλντ, της Γερτρούδης Στάιν.
Οι επιθέσεις των τζιχαντιστών στην καρδιά της Ευρώπης έστρεψαν τους Γάλλους στον Ερνεστ Χέμινγουεϊ και το βιβλίο ανέβηκε στην πρώτη θέση των πωλήσεων. Είναι από τις ωραιότερες σελίδες για τις υπέροχες κι ανέμελες στιγμές που έζησε ο μποέμ συγγραφέας στο Παρίσι.
Στη γαλλική ιστοσελίδα της Amazon, το βιβλίο έφτασε στο Νο 1 και πλέον αναγράφεται ότι έχει προσωρινά εξαντληθεί. Ενώ, όπως αναφέρει η «Le Figaro», οι Παριζιάνοι αφήνουν αντίτυπά του στα σημεία του μακελειού των 130 θυμάτων.
Σύμφωνα με τις γαλλικές εκδόσεις Folio (από τις οποίες κυκλοφορεί η «Κινητή γιορτή»), οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατακόρυφα. Αντί για 10-15 αντίτυπα που τους ζητούσαν καθημερινά, η ζήτηση έχει ανέβει στα 500 βιβλία ημερησίως. «Υπήρξε μεγάλη άνοδος, έφυγαν 1.600 βιβλία από τα αποθέματά μας. Πήραμε επίσης πολλές παραγγελίες από αλυσίδες όπως η Fnac και η Amazon, που ανέρχονται σε 8.500 αντίτυπα. Σκεφτείτε ότι συνήθως πουλάμε από 6.000 μέχρι 8.000 βιβλία ετησίως», δήλωσε εκ μέρους του Folio ο Νταβίντ Ντικρέ, διευκρινίζοντας ότι τυπώνουν ήδη 20.000 αντίτυπα και σχεδιάζουν τη δεύτερη έκδοση.
Η Ντανιέλ, η γαλλίδα δικηγόρος που ενέπνευσε τα γαλλικά social media και συγκέντρωσαν χρήματα για να της προσφέρουν λουλούδια (#desfleurspourDanielle) δήλωσε στην «Γκάρντιαν»: «Είναι πολύ σημαντικό να αφήνουμε λουλούδια στους νεκρούς μας. Αλλά είναι το ίδιο σημαντικό να επιστρέφουμε στο βιβλίο του Χέμινγουεϊ. Είμαστε ένας πολύ παλιός πολιτισμός και θα κρατήσουμε ψηλά το λάβαρο των αξιών μας. Θα δείξουμε αδελφοσύνη στα πέντε εκατομμύρια μουσουλμάνων που ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους δικαιώματα, αλλά θα αγωνιστούμε ενάντια στους 10.000 βαρβάρους που σκοτώνουν στο όνομα του Αλλάχ – όπως λένε».
Τα αγαπημένα μπαρ του Χεμινγουέι στο Παρίσι
Harry’s Bar
Βρίσκεται κοντά στην Οπερα του Παρισιού, εμβληματικό μπαρ, ξεκίνησε από την Νέα Υόρκη. Εδώ υποτίθεται ότι ανακαλύφθηκε το Bloody Mary, προς τιμήν του συγγραφέα.
Café Lipp
Μπρασερί στο μπουλβάρ Σεν Ζερμέν, συχνάζουν σήμερα πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες. Οταν ο Χεμινγουέι έγραψε το «Ο ήλιος ανατέλλει ξανά», σημείωσε ότι όποιος θέλει να διαμαρτυρηθεί επειδή αναγνώρισε τον εαυτό του στην πλοκή, θα βρίσκεται ο ίδιος στο café Lipp καθημερινά μεταξύ 2 και 4, για να απαντήσει.
Bar Hemingway, Ritz Hotel
Αυτό το μπαρ υποτίθεται ότι ήταν το αγαπημένο του όλων κι έδωσαν το όνομά του.
Εκεί, σε ημέρες ευτυχίας φωτογραφήθηκε ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ και τη σύζυγό του Μάρθα Γκέλχορν. Η αγάπη του συγγραφέα για το μπαρ του ξενοδοχείου –και τα υπέροχα ντράι μαρτίνι του– ήταν τέτοια, ώστε έλαβε την πρωτοβουλία και το «απελευθέρωσε» από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής τον Αύγουστο του 1944.
«Οταν σκέφτομαι τη μετά θάνατον ζωή στον Παράδεισο, πάντα βλέπω μπροστά μου ότι όλα λαμβάνουν χώρα στο Ritz στο Παρίσι», έλεγε ο Χέμινγουεϊ.
Με τον Εζρα Πάουν και τον Φιτζέραλντ («Χαμένη Γενιά», όπως τους αποκαλούσε), σύχναζε στα καφέ Select, Dôme, Deux Magots, Closerie des lilas.
seleo.gr-Diethni