Είσαι εκρηκτική, παθητική ή… «τέλεια»;
Λοιπόν, αν θέλεις να με ακούσεις, μια σχέση δεν μπορεί να είναι τέλεια εάν κανείς από τους δυο σας δε διαφωνεί ποτέ και δεν υπάρχουν μικροτσακωμοί… Εάν συμβαίνει αυτό, το πιθανότερο είναι ότι αποφεύγετε τα δύσκολα πράγματα ή δεν είστε βαθιά συνδεδεμένοι και άνετοι μεταξύ σας ώστε να εκφράσετε πώς πραγματικά αισθάνεστε για μια κατάσταση, μια στιγμή ή κάτι που ειπώθηκε. Πέρα του ότι οι καυγάδες αποδεικνύουν ότι υπάρχει οικειότητα ανάμεσά σας, είναι και το… αλατοπίπερο στη σχέση, πώς να το κάνουμε!
Και τώρα θα μπούμε στο κυρίως θέμα μας… Ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρινόμαστε σε μια αναπόφευκτη σύγκρουση, μπορεί να πει πολλά για καθεμιά από εμάς. Πώς απαντάς όταν διαφωνεί μαζί σου; Πώς αντιδράς όταν σου εκφράζει κάποια δυσαρέσκειά του;
Ερωτευόμαστε 3 φορές στη ζωή μας – Καθεμιά για διαφορετικό λόγο
Το… στιλ με το οποίο τσακώνεται καθεμία από εμάς καλλιεργείται συνήθως κατά την παιδική μας ηλικία, είτε μέσω του τρόπου με τον οποίο μας συμπεριφέρθηκαν οι γονείς μας είτε μέσω του τρόπου με τον οποίο είδαμε να συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλον. Ωστόσο, η επίγνωση του τρόπου επιχειρηματολογίας σου θα σε βοηθήσει να επιλέξεις και να αναπτύξεις καλύτερες τακτικές για την αντιμετώπιση των τσακωμών στο μέλλον.
#1. Εκείνη που το… βάζει στα πόδια
Αν τείνεις να μην απαντάς, να παραμένεις σιωπηλή, ή ακόμα και να το βάζεις στα πόδια, τότε είσαι να κλείνετε, τότε ανήκεις στην κατηγορία των γυναικών που αποφεύγουν με κάθε τρόπο τις διαφωνίες και τους καυγάδες. Οι συγκρούσεις σε κάνουν να νιώθεις άβολα, οπότε αντί να προσπαθήσεις να τις λύσεις και να βρεις μια άκρη με τον σύντροφό σου, επιλέγεις να απομακρυνθείς και να αποφύγεις τη συζήτηση. Είναι ΟΚ να πάρεις για λίγο τον χρόνο και τον χώρο σου, αλλά το να απομακρυνθείς εντελώς μπορεί να τον κάνει να νιώσει ότι δε σε νοιάζει και ότι δεν είναι σημαντικός για εσένα. Προσπάθησε ήρεμα (και με αγάπη) να του ζητήσεις λίγο χρόνο ώστε να λύσετε την παρεξήγηση όταν είναι πιο ήρεμος, και όχι εν θερμώ.
#2. Εκείνη που δεν αποδέχεται τα λάθη ή τα ελαττώματά της
Αν νιώθεις ότι ο σύντροφός σου σε επικρίνει κάθε φορά που έχει κάποιο πρόβλημα μαζί σου, τότε σημαίνει πως δεν αποδέχεσαι τα λάθη ή τα ελαττώματά σου. Όταν σου εκφράζει τη δυσανασχέτησή του για κάτι, εσύ αυτομάτως νιώθεις απόρριψη, ενοχές, ή ακόμα και… αποτυχημένη. Αυτό οδηγεί στο να κάνεις τον σύντροφό σου να αισθάνεται ότι τα θέλω του δεν εισακούγονται και ότι τον ακυρώνεις κατά κάποιον τρόπο. Αντί να είσαι σε μια μόνιμη άμυνα, προσπάθησε να ακούσεις αυτά που έχει να σου πει και να βρείτε από κοινού μια λύση, χωρίς να το παίρνεις κατάκαρδα ή να υπερασπίζεσαι συνεχώς τον εαυτό σου, προσπαθώντας να φανείς… τέλεια.
#3. Εκείνη που πηγαίνει… ντουγρού στην επίθεση και δε σηκώνει μύγα στο σπαθί της
Η κατηγορία στην οποία ξεκάθαρα ανήκω – δυστυχώς! Δεν πετάς σπόντες ή υπονοούμενα, ούτε σκέφτεσαι πριν πεις κάτι που θα οδηγήσει σε καυγά. Μπαίνεις στη μάχη… με τα μπούνια και δε μασάς τα λόγια σου. Τις περισσότερες φορές, οι φράσεις σου ξεκινούν με κατηγορίες και λόγια που δε δίνουν πολύ χώρο στον άλλον για να δικαιολογηθεί ή να συζητήσει μαζί σου. Χρησιμοποιείς φράσεις που συνήθως ξεκινούν με το «εσύ πάντα…» ή το «ποτέ…», κάτι που δε δίνει περιθώρια στον άλλον και μεταδίδουν μόνο θυμό και νεύρα, αντί να μεταδώσουν ένα παράπονο που έχεις και θέλεις να το λύσετε.
#4. Εκείνη που αν δε λυθεί επιτόπου η παρεξήγηση, δεν τον αφήνει σε ησυχία
Όταν ο σύντροφός σου χρειάζεται λίγο χώρο γιατί έχει νεύρα μαζί σου, τον παίρνεις συνέχεια τηλέφωνο, τον «πνίγεις», του στέλνεις απανωτά μηνύματα ή, στη χειρότερη, εμφανίζεσαι στο κατώφλι του. Δυσκολεύεσαι να τον αφήσεις να κάτσει να σκεφτεί ή να πάρει τον χρόνο του, πράγμα που συνήθως φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αυτή η συμπεριφορά κάνει τον άλλον να αισθάνεται ασφυξία και πίεση. Την επόμενη φορά που θα τσακωθείτε, προσπάθησε να κάνεις κάτι που σε ηρεμεί ώστε να μη σε καταβάλει το άγχος και να μπορέσεις να δωσεις στον σύντροφό σου τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζεται.
#5. Εκείνη που… βάζει το κεφάλι κάτω και λέει «Έχεις δίκιο αγάπη μου, συγγνώμη»
Εάν κάθε φορά που τσακώνεστε, συμφωνείς σε όλα μαζί του και του ζητάς συγγνώμη ώστε να λήξει ο καυγάς, τότε ανήκεις στην κατηγορία των παθητικών γυναικών. Το θέμα εδώ είναι ότι μπορεί να μην αφιερώνεις χρόνο για να κατανοήσεις πραγματικά τα ζητήματα και απλώς σταματάς τη σύγκρουση με προσποιητή κατανόηση. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί, επίσης, να δώσει στο άλλο άτομο υπερβολική δύναμη, πιστεύοντας ότι έχει δίκιο σε κάθε λογομαχία και βρίσκοντας περισσότερους λόγους για να θυμώνει ή να σου επιτίθεται. Του επιτρέπεις να νιώθει ότι έχει το πάνω χέρι και αυτό πίστεψέ με, θα σου γυρίσει μπούμερανκγ κάποια στιγμή. Δε γίνεται να παραμένεις αγνώμων σε κάθε τσακωμό και να κάνεις πάντα πίσω. Είναι υπέροχο και απόλυτα υγιές να ζητάς συγγνώμη όταν όντως έχεις άδικο, αλλά είναι μέγα λάθος να το κάνεις όταν δεν έχεις! Προσπάθησε να αφιερώνεις χρόνο προκειμένου να ακούς όλα αυτά που έχει να σου πει και μη φοβάσαι να εκφράζεις την άποψή σου και να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου όταν χρειάζεται.