Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται συνεχώς, με τα αποτελέσματα της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης να έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Τα θύματα που καταγγέλουν τα περιστατικά κακοποίησης είναι πολύ λιγότερα από όσα συμβαίνουν στη πραγματικότητα. Και αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει ακόμα ένα είδος συγκάλυψης τέτοιων γεγονότων στις κλειστές κοινωνίες.
Το προφίλ της μέσης ελληνίδας που δέχεται κακοποίηση διαφέρει από αυτό που είχαν οι Έλληνες στο μυαλό τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, στα έξι χρόνια λειτουργίας της Γραμμής υποστήριξης, έχει δεχθεί 28.114 κλήσεις και 391 ηλεκτρονικά μηνύματα. Από το σύνολο των κλήσεων που αφορούσαν σε περιστατικά έμφυλης βίας, οι 16.420 προέρχονταν από τις ίδιες τις κακοποιημένες γυναίκες. Στο 82% των περιπτώσεων επρόκειτο για ενδοοικογενειακή βία.
Οι γυναίκες που βιώνουν κακοποίηση στην Ελλάδα σήμερα είναι κατά μέσον όρο 37 ετών, με οικογένεια, μόρφωση, άνεργες και οικονομικά εξαρτημένες, με δικό τους σπίτι και με τη δυνατότητα να βρουν κάποια διέξοδο «μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα».
Τα περιστατικά αφορούν κυρίως Ελληνίδες, κατά 75%, και οι θύτες είναι ηλικίας συνήθως άνω των 45 ετών, μορφωμένοι και με επαγγελαμτική απασχόληση.
Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να αισθάνεστε ότι είστε μόνες, για αυτό το λόγο υπάρχει και η τηλεφωνική γραμμή 15900, που θα σας παρέχει εξειδικευμένη βοήθεια.
E-Radio.gr
seleo.gr-gynaika