Το σχέδιο για την Εθνική Στρατηγική Αποϊδρυματοποίησης παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, κατά την έναρξη του τριήμερου εργαστηρίου για την αποϊδρυματοποίηση, που πραγματοποιείται στη γενική γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Στο εργαστήριο συμμετέχουν φορείς από την Ευρωπαϊκή Ένωση με εξειδίκευση στα ζητήματα της αναπηρίας (EASPD), εκπρόσωποι της γενικής γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας και εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και της LUMOS, διεθνούς φορέα για την προστασία του παιδιού.
Ειδικότερα, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρουσίασε το σχέδιο για την Εθνική Στρατηγική Αποϊδρυματοποίησης, που εκπόνησε το υπουργείο Εργασίας, οι στόχοι του οποίου είναι:
«-Η κατάργηση της ιδρυματικής φροντίδας και η δημιουργία κατάλληλων μικρών Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) για όσους βρίσκονται σήμερα μέσα στα ιδρύματα (παιδιά, άτομα με αναπηρίες).
-Η ενίσχυση όλων των υπαρχουσών δομών και η επιπλέον δημιουργία κατάλληλων δομών βραχείας φιλοξενίας και κινητών μονάδων, ώστε να παραμείνουν τα άτομα αυτά μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον τους και να μην κατευθύνονται προς στα ιδρύματα».
Η κ. Φωτίου τόνισε ότι έγινε για πρώτη φορά κωδικοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας και, με νόμο του 2016, πραγματοποιήθηκε η ηλεκτρονική καταγραφή των 63 δημόσιων (ΝΠΔΔ) και των 1.600 ιδιωτικού δικαίου ιδρυμάτων (ΝΠΙΔ). Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης σημείωσε ότι, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, καθορίζονται, επίσης, οι όροι για την ίδρυση Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για όλα τα άτομα με αναπηρίες και όχι μόνο γι” αυτά με νοητική στέρηση, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον καινοτόμο νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία.
Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρθηκε στην υλοποίηση, από τον Ιανουάριο του 2018, του πιλοτικού προγράμματος Αποϊδρυματοποίησης στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας (όπου ανήκει και το ίδρυμα των Λεχαινών) και Αττικής, επισημαίνοντας ότι σύντομα θα ξεκινήσει η μεταφορά ωφελουμένων από τα ιδρύματα σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότησή του προέρχεται από αμιγώς εθνικούς πόρους.
Επίσης, σύμφωνα με την κ. Φωτίου, παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και έλαβε τη σχετική έγκριση το σχέδιο χρηματοδότησης δικτύου Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Πρόκειται για 120 νέες ΣΥΔ και τις 40 υφιστάμενες, που θα χρηματοδοτηθούν από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) με το ποσό των 51 εκατ. ευρώ.
Οι επικεφαλής της EASPD δήλωσαν ότι θεωρούν την Εθνική Στρατηγική για την Αποϊδρυματοποίηση της Ελλάδος μία πολύ σοβαρή πρόταση, απολύτως προσαρμοσμένη στις ελληνικές συνθήκες, που θα αποτελέσει πρότυπο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Πολιτική