To θρίλερ με το deal Σκλαβενίτη – Μαρινόπουλου

Αποτελεί κοινό μυστικό εξάλλου πως αν οι συζητήσεις αυτές δεν ευοδωθούν και δεν αποφευχθεί το «λουκέτο», αυτό θα σημάνει ένα τεράστιο πλήγμα στην ελληνική οικονομία γενικότερα, καθώς θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά θα βληθούν και πολλές δεκάδες προμηθευτές σε κάθε μεριά της χώρας, στους οποίους οφείλονται τεράστια ποσά, ενώ θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στον ήδη «χτυπημένο» χρηματοοικονομικό κλάδο.

Τα ανοίγματα της Μαρινόπουλος, η οποία απασχολεί στα σούπερ μάρκετ περίπου 12.500 εργαζομένους, κυμαίνονται γύρω στα 600 εκατ. ευρώ αν και ορισμένοι -δεδομένου ότι δεν υπάρχουν δημοσιευμένοι ισολογισμοί τα τελευταία χρόνια- ανεβάζουν τη… «μαύρη τρύπα» μέχρι και στο 1 δισ. ευρώ.

Το πρόβλημα αναδείχθηκε από μερίδα προμηθευτών οι οποίοι δεν δείχνουν ικανοποιημένοι από την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τους μετά το deal που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο. Υστερα από την πρώτη δόση που τους δόθηκε έναντι των οφειλομένων (ποσό που δεν ήταν παραπάνω από το 20% της συνολικής οφειλής), στη συνέχεια είτε έλαβαν μικρότερα ποσά απ’ ό,τι είχε συμφωνηθεί είτε δεν έλαβαν τίποτε.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι στα ιδιωτικά συμφωνητικά που υπεγράφησαν με τους πιστωτές προβλεπόταν η καταβολή μιας σημαντικής πρώτης δόσης «έναντι» κι εν συνεχεία θα υπάρξουν τμηματικές καταβολές της προϋπάρχουσας οφειλής, σε συνδυασμό με την παραλαβή νέων προμηθειών επί πιστώσει, ώστε να «σβήσει» σταδιακά το υπόλοιπο.

Προσπαθώντας να «διασκεδάσει» τις φήμες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες και έκαναν λόγο για ματαίωση του deal με τον όμιλο Σκλαβενίτη, η Μαρινόπουλος έβγαλε ανακοίνωση που ανέφερε ότι «βρίσκεται εν μέσω του απαιτητικού και χρονοβόρου εγχειρήματος που στοχεύει στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρείας στην κανονικότητα, το συντομότερο δυνατόν». Τονίζει χαρακτηριστικά ότι «παραμένουμε σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζές μας, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου που θα επιτρέπει στην εταιρεία όχι μόνο να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης».

Η ανακοίνωση της Μαρινόπουλος καταλήγει ως εξής: «Αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητές μας παραμένουν η διασφάλιση των εργαζομένων μας, οι σχέσεις με τους προμηθευτές μας και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης με το καταναλωτικό κοινό, που μας στηρίζει σε μια πορεία 54 ετών. Θα επανέλθουμε με σχετικές ενημερώσεις βάσει των εξελίξεων εντός των επόμενων εβδομάδων».

Εκτός από τις ανησυχίες των προμηθευτών, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, το deal φαίνεται να «σκοντάφτει» και σε ορισμένα σοβαρά νομικά και τεχνικά κωλύματα, τα οποία προτάσσει προς άμεση επίλυση η πλευρά Σκλαβενίτη.

Τα ζητήματα που ανησυχούν τον όμιλο Σκλαβενίτη αφορούν μεταξύ άλλων τη μη καταβολή της δόσης Μαΐου από τη «Μαρινόπουλος» προς τους προμηθευτές της -όπως αυτή είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ρύθμισης των οφειλών της- καθώς και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η «Μαρινόπουλος» φέρεται να έχει σε εκκρεμότητα περίπου 2.000 ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις (εξώδικα) με προμηθευτές, ιδιοκτήτες ακινήτων κτλ.

Εκτός αυτού, ανοιχτά παραμένουν θέματα που έχει θέσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία έχει ζητήσει να μη συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της κοινής εταιρείας «Σκλαβενίτη»-«Μαρινόπουλου» μέλη της οικογένειας Μαρινόπουλου ή κάποιου στελέχους της εταιρείας.

Ο όμιλος Σκλαβενίτη πάντως δεν προτίθεται να εξαγοράσει το σύνολο της «Μαρινόπουλος» -όπως προτάθηκε σε συζητήσεις με τις τράπεζες.

Θυμίζουμε ότι το deal προέβλεπε τη δημιουργία νέας κοινής εταιρείας με σκοπό τη λειτουργία και ανάπτυξη hypermarkets σε όλη την Ελλάδα. Μετά την ολοκλήρωσή της, η νέα εταιρεία θα διαχειριζόταν κατ’ αρχήν τη λειτουργία των 33 hypermarkets, συνολικής έκτασης 160.000 τμ., που διαθέτει σήμερα η Μαρινόπουλος σε μεγάλα αστικά κέντρα, και στο μέλλον να προχωρήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω δικτύου.

Χαμηλότερη του αναμενομένουΔυστυχώς όμως, μετά τη συμφωνία που ανακοινώθηκε, η ζήτηση στους επόμενους μήνες στα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος ήταν χαμηλότερη του αναμενομένου, αφενός λόγω της αρνητικής εικόνας που έχει δημιουργηθεί στο ελληνικό κοινό από τα προβλήματα της αλυσίδας και αφετέρου από την έλλειψη πολλών βασικών προϊόντων από τα ράφια των περισσότερων καταστημάτων της αλυσίδας.

Το βασικό σχέδιο που επεξεργάζονται στις τράπεζες είναι η συμμετοχή της Σκλαβενίτης να φθάνει το 75% στη νέα εταιρεία (που θα αφορά τα υπερμαρκετ της Μαρινόπουλος).

• Τα νέα κεφάλαια που θα επενδύσει ο όμιλος Σκλαβενίτη υπολογίζονται σε 125 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας.

• Οι υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις της Μαρινόπουλος θα μετατραπούν σε μακροπρόθεσμα 20ετή δάνεια, με εξόφληση που θα ξεκινάει μετά από 6 χρόνια και θα αφορά το 30% σταδιακά, ενώ το υπόλοιπο 70% θα εξοφληθεί στη λήξη.

• Ο νέος δανεισμός από τις τράπεζες εκτιμάται στα επίπεδα των 370 εκατ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους που αφορούν το επιτόκιο (γύρω στο 1%) και τη διάρκεια (20 έτη).

• Προβλέπεται «εθελοντικό» κούρεμα των προμηθευτών -οι υποχρεώσεις προς τους οποίους υπολογίζονται σε 550 με 600 εκατ.- σε ποσοστό γύρω στο 40%.

• Θα ρυθμιστούν ακόμη οι υποχρεώσεις της Μαρινόπουλος σε Δημόσιο και Ταμεία -οι οποίες υπολογίζονται μεταξύ 105-110 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα 15ετίας- χωρίς όμως πρόστιμα και προσαυξήσεις.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ / ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: