Οι σχέσεις δεν είναι πάντα παιδική χαρά. Έχουν -πολύ συχνά- δυσκολίες, οι οποίες σε ορισμένες των περιπτώσεων αποδεικνύονται και ανυπέρβλητες. Αυτό πολλοί άνθρωποι εκεί έξω (στην πλειοψηφία τους γυναίκες, βάσει στατιστικών) καλούνται να το μάθουν με τον πλέον άσχημο τρόπο, στο πλευρό ενός κακοποιητικού συντρόφου.
Το λάθος ξεκινά από το ότι υπάρχουν εκείνοι που νομίζουν ότι αν δεν προηγηθεί σωματική/σeξουαλική βία, τότε δεν υφίσταται πρόβλημα. Κι όμως, ακόμη και η λεκτική/ψυχολογική ή συναισθηματική βία είναι κατάσταση που δεν πρέπει να προσπερνάμε και να παραβλέπουμε, ακόμη κι αν είναι πολύ πιο δύσκολο να την αναγνωρίσουμε ως κακοποιητική συμπεριφορά.
Ακολουθούν 7 τοξικές συνήθειες των συντρόφων που συνηθίζουν να κακοποιούν συναισθηματικά το έτερον τους ήμισυ, ώστε να ξέρετε πότε θα πρέπει να απεμπλακείτε από μία σχέση, όπως τις κατέγραψε η αμερικανική έκδοση της HuffPost, συνομιλώντας με την ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέα του βιβλίου «The Emotionally Abusive Relationship», Beverly Engel.
1) Δεν αναλαμβάνουν ποτέ την ευθύνη των πράξεών τους και κατηγορούν για όλα εσάς
Θα κάνουν οτιδήποτε προκειμένου να αποφύγουν να αναλάβουν την ευθύνη για κάτι που έχει συμβεί και να παραδεχτούν το λάθος τους, είτε αποκρύπτοντας την αλήθεια είτε κατηγορώντας εσάς, αντ′ αυτών.
2) Δεν είναι οι γοητευτικοί και τρυφεροί τύποι που προσπαθούν να δείξουν
Χαρακτηριστικό των κακοποιητικών ανθρώπων είναι ότι βρίσκουν τρόπους να χειραγωγούν τους συντρόφους τους και δεν υπάρχει πιο σίγουρη δίοδος για να το πετύχουν αυτό από το να παθαίνουν εκλάμψεις «αγάπης» και «τρυφερότητας», χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «τα κάνω όλα επειδή σ′ αγαπάω» ή «εγώ για σένα νοιάζομαι» και «δεν θα σε νοιαστεί κανείς περισσότερο από μένα». Όπως κάθε έκλαμψη, όμως, δεν διαρκεί για πολύ.
3) Υποτιμούν τις δυνάμεις σας και τα προτερήματά σας
Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι έχετε κερδίσει σε κάποιο διαγωνισμό. Αντί να σας συγχαρούν, θα προτιμήσουν να πουν «Εντάξει, δεν έκανες και κανέναν άθλο. Υπήρχαν μόνο 10 διαγωνιζόμενοι». Επίσης, οι συναισθηματικά κακοποιητικοί σύντροφοι τείνουν να ακυρώνουν τα συναισθήματά σας, με φράσεις όπως «Γιατί το κάνεις τόσο μεγάλο ζήτημα;» ή «Ω, καημένο μου, πληγώθηκες ε;», κατηγορώντας σας ουσιαστικά ως υπερβολικά ευαίσθητους ή ακόμα και «τρελούς».
4) Εκρήγνυνται όταν διαφωνείτε μαζί τους
Κύριο χαρακτηριστικό αυτών των τύπων είναι ότι δεν ανέχονται τη διαφορετική σας άποψη. Θα την ακούσουν αλλά σχεδόν πάντα θα την εκλάβουν ως «επίθεση» από την πλευρά σας. Αυτό έχεις αποτέλεσμα να αντιδρούν με θυμό και εκφοβισμό σε βάρος σας. Στην πραγματικότητα, οι συναισθηματικά κακοποιητικοί σύντροφοι πιστεύουν ότι εσείς τους κακοποιείτε και όχι εκείνοι.
5) Σας απομονώνουν από οικογένεια και φίλους
Ο απώτερος σκοπός; Να εξαρτάστε πλήρως από εκείνους, ώστε να είναι σχεδόν απίθανο να αντιληφθεί κάποιος από το περιβάλλον σας τη συναισθηματική κακοποίηση που βιώνετε.
6) Θέτουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τη σχέση και για εσάς
Δεν θα είναι ποτέ ευχαριστημένοι, όση προσπάθεια και χρόνο κι αν δίνετε σ′ εκείνους και τη σχέση σας και θα σας ασκούν πάντα κριτική που δεν κάνετε το οτιδήποτε με βάση τα δικά τους κριτήρια. Φυσικά, οι απαιτήσεις τους είναι παράλογες και περιμένουν από εσάς ακόμη και να βάλετε τα πάντα στην άκρη για χάρη τους.
Αν αναγνωρίζετε στη δική σας σχέση ή στη σχέση κάποιου φιλικού/συγγενικού σας προσώπου, μην τα προσπερνάτε. Μιλήστε. Η σιωπή το μόνο που κάνει είναι να διαιωνίζει αυτές τις καταστάσεις.
Με πληροφορίες από το
Διαβάστε σχετικά άρθρα:
Τοξικές σχέσεις: Όταν η ανάγκη για επιβεβαίωση «διαλύει» ανθρώπους
Τρεις τύποι ναρκισσιστών: Πώς θα τους αναγνωρίσετε από το πρώτο ραντεβού;
Πώς ο ρόλος του «αιώνιου θύματος» γίνεται τοξικός σε μια σχέση;
sxeseis-teen