Τον Ιούνιο η λειτουργία του μηχανήματος ακτινοχειρουργικής του ΑΧΕΠΑ – Υγεία
Τον Ιούνιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το σύγχρονο μηχάνημα ακτινοχειρουργικής στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έναν γραμμικό επιταχυντή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών καρκίνου, κυρίως του εγκεφάλου, με έμφαση στη διεξαγωγή στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής και στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας σώματος.
Το συγκεκριμένο μηχάνημα έχει ήδη εγκατασταθεί στο νοσοκομείο και πλέον είναι σε εξέλιξη η διαδικασία διαφόρων μετρήσεων και εκπαίδευσης του προσωπικού που θα το χειρίζεται. Η απόκτησή του προέρχεται από δωρεά της ΟΠΑΠ ΑΕ, ενώ το ΑΧΕΠΑ είναι πλέον το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στη χώρα μας με δυνατότητα παροχής θεραπειών αυτού του είδους.
Εκτιμούμε ότι το μηχάνημα θα αρχίσει να λειτουργεί στα μέσα Ιουνίου, βάσει και των όσων προβλέπονται στη σχετική σύμβαση. Είναι το μοναδικό τέτοιο μηχάνημα σε δημόσιο νοσοκομείο πανελλαδικά και το δεύτερο στο χώρο της υγείας, καθώς υπάρχει ένα αντίστοιχο σε ιδιωτικό κέντρο στην Αθήνα. Το σπουδαίο είναι ότι συμβάλλει στην προσέγγιση και αφαίρεση καρκινικών όγκων χιλιοστού, ενώ θα εξυπηρετεί το 80%-90% των ασθενών που προσέρχονται στο νοσοκομείο μας, δηλώνει στην εφημερίδα Μακεδονία ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ Παναγιώτης Παντελιάδης.
Παράλληλα, εξηγεί ότι ο γραμμικός επιταχυντής θα μπορεί να αξιοποιηθεί στο 100% μετά το πέρας δύο ετών, ενώ αναφέρει ότι το συνολικό κόστος της δωρεάς ανέρχεται σε 1.740.000 ευρώ.
Η δωρεά του συγκεκριμένου γραμμικού επιταχυντή είχε προκαλέσει πριν από λίγους μήνες την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης, ο οποίος έκανε λόγο για ελλειμματικό και λιγότερο αποτελεσματικό μηχάνημα ακτινοχειρουργικής, το οποίο επελέγη, διότι το κόστος του ήταν μικρότερο.
Μάλιστα, ο Σύλλογος είχε αποστείλει επιστολή στον τότε υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, στον διοικητή του ΑΧΕΠΑ Παναγιώτη Παντελιάδη και στον αντιπρόεδρο του ΟΠΑΠ Σ. Φωκά, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης, χωρίς όμως να λάβει απάντηση.
Στο μειοδοτικό διαγωνισμό συμμετείχαν τρεις εταιρείες. Το μηχάνημα που είχε αρχικά επιλεγεί ήταν πιο σύγχρονης τεχνολογίας και υπερτερούσε σημαντικά των άλλων δύο προσφορών. Αυτό είχαν επισημάνει και οι δύο ειδικοί από το Εργαστήριο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΑΧΕΠΑ που είχαν ελέγξει τις τεχνικές προδιαγραφές των τριών υποψήφιων μηχανημάτων. Ωστόσο, η τελική επιλογή καθιστά τους καρκινοπαθείς της Βόρειας Ελλάδας β’ κατηγορίας, καθώς δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει και τους αναγκάζει να κατεβαίνουν στην Αθήνα, όπου υπάρχουν τέσσερα ολοκληρωμένα τέτοια μηχανήματα, αλλά όλα σε ιδιωτικές κλινικές, είχε δηλώσει στη Μ η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης Περσεφόνη Μήττα.
Το ιστορικό
Σύμφωνα με την αλληλογραφία μεταξύ ΑΧΕΠΑ και ΟΠΑΠ Α.Ε., το αρχικό αίτημα του νοσοκομείου για δωρεά ύψους 5.500.000 ευρώ υποβλήθηκε τον Μάρτιο του 2011 και έγινε αποδεκτό τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Τρία χρόνια αργότερα η ΟΠΑΠ Α.Ε. έστειλε στο ΑΧΕΠΑ ηλεκτρονικό μήνυμα, ζητώντας να ορίσει το συντομότερο δυνατόν έναν ή και περισσότερους εκπροσώπους, για να μεταβούν στα γραφεία της ΟΠΑΠ Α.Ε. και να ελέγξουν τις τεχνικές προδιαγραφές του προαναφερθέντος γραμμικού επιταχυντή. Αυτό έγινε στις αρχές Μαΐου του 2014 και στις 12 του ίδιου μήνα οι αντιπρόσωποι έκαναν τον έλεγχο. Στις 15 Μαΐου συνέταξαν έγγραφο με το οποίο πρόκριναν το ένα από τα τρία μηχανήματα, αφού πληροί όλες τις προδιαγραφές της διαδικασίας και υπερτερεί σημαντικά της δεύτερης προσφοράς.
Τελικά την 1η Αυγούστου η ΟΠΑΠ Α.Ε. έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στο ΑΧΕΠΑ, ενημερώνοντας ότι επιλέγει το μηχάνημα της δεύτερης εταιρείας και όχι αυτής που προέκρινε το νοσοκομείο. Το συνολικό κόστος του περιγραφόμενου έργου ανέρχεται σε 1.740.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Η οριστική αποδοχή του μηχανήματος από το δ.σ. του ΑΧΕΠΑ έγινε στη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου 2014.
Μηχάνημα: Η απόφαση είναι του δωρητή
Σύμφωνα με τον διοικητή του ΑΧΕΠΑ Παναγιώτη Παντελιάδη, η ιστορία της δωρεάς άρχισε πριν από χρόνια και, όπως πάρα πολλά πράγματα καθυστερούν για ευνόητους λόγους, καθυστερούσε και η προμήθεια του μηχανήματος.
Ζητήθηκε ένα μηχάνημα με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Ήταν τρεις οι υποψήφιες εταιρείες. Εμείς ως νοσοκομείο κάναμε έγγραφο, στο οποίο εξηγούσαμε την προτίμησή μας. Είχε κάποιες περιπτώσεις κάλυψης πιο εξειδικευμένες και αποτελεσματικές, αλλά, όπως μας εξήγησαν, η αναλογία αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών αφορά πολύ μικρό ποσοστό. Ο γραμμικός επιταχυντής που πήραμε τελικά εξυπηρετεί το 80%-90% των ασθενών. Η διαφορά του κόστους του με τον αρχικό είναι 600.000 ευρώ, τονίζει ο κ. Παντελιάδης.
Και συμπληρώνει ότι όταν σου κάνουν ένα δώρο, δεν μπορείς να το απορρίψεις. Η συγκεκριμένη είναι μια πολύτιμη βοήθεια στο δύσκολο έργο που επιτελούμε καθημερινά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, βάσει της νομοθεσίας, σε έναν μειοδοτικό διαγωνισμό η επιτροπή παραλαβής -εν προκειμένω η ΟΠΑΠ Α.Ε.- εάν κρίνει ότι το μηχάνημα πληροί τις προϋποθέσεις και είναι φθηνότερο, ασχέτως της προτίμησης του ενδιαφερόμενου, μπορεί να το προτιμήσει και να το αγοράσει.