Σε κατάσταση επικίνδυνου χάους βρίσκεται η Βρετανία, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ. Κατά τον ίδιο ούτε το Εργατικό Κόμμα, στο οποίο ανήκει, ούτε το Συντηρητικό Κόμμα, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αξίζουν να κερδίσουν τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου.
Η Βρετανία κάνει εκλογές τρία χρόνια πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία επειδή το Κοινοβούλιο περιήλθε σε αδιέξοδο για το Brexit, ανίκανο να συμφωνήσει για το πώς, ακόμη και για το πότε, η χώρα θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Είμαστε σε κατάσταση χάους» δήλωσε ο Μπλερ σε εκδήλωση του Reuters Newsmaker. «Η ισχύς της παγκόσμιας οικονομίας μας βοήθησε μέχρι σήμερα να διατηρήσουμε την άνοδό μας, αλλά αν αυτή χάσει την ισχύ της, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα».
Ο Μπλερ, πρωθυπουργός των Εργατικών από το 1997 έως το 2007, δήλωσε ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα δίνουν υποσχέσεις που δεν μπορούν να εκπληρώσουν και πρόσθεσε ότι, αν οι δημοσκοπήσεις αποδειχθούν ακριβείς, το κόμμα του Τζόνσον είναι πιθανό να εξασφαλίσει πλειοψηφία.
Ο Μπλερ, ο μοναδικός ηγέτης των Εργατικών που κέρδισε τρεις εκλογές, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ, δήλωσε πως το κόμμα του τελεί τώρα υπό τον έλεγχο της «μαρξιστικής-λενινιστικής πτέρυγάς του» και πως ο ηγέτης του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, υπόσχεται μια επανάσταση. «Το πρόβλημα με τις επαναστάσεις δεν είναι το πώς αρχίζουν αλλά το πώς τελειώνουν», είπε ο Μπλερ. «Το πρόβλημα με τις επαναστάσεις είναι ότι πάντα τελειώνουν άσχημα».
«Η αλήθεια είναι: ο κόσμος δεν έχει πειστεί ότι κάποιο από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα αξίζει να κερδίσει καθαρά».
Οι εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου προσφέρουν μια σκληρή επιλογή ανάμεσα σε ένα σοσιαλιστικό κράτος υπό τους Εργατικούς, που προτείνουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ, και τους υπέρμαχους της ελεύθερης αγοράς Συντηρητικούς, που θέλουν το Brexit να έχει γίνει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.
Ο Μπλερ, που είναι αντίθετος με το Brexit, επιχειρηματολόγησε υπέρ δεύτερου δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι μετά θα πρέπει να ακολουθήσουν νέες βουλευτικές εκλογές.
Ο Τζόνσον υποσχέθηκε να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της ΕΕ έως τις 31 Ιανουαρίου, αν κερδίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και στη συνέχεια να διαπραγματευθεί μια συνολική συμφωνία με την Ένωση που θα καλύπτει το εμπόριο και τις μελλοντικές σχέσεις στη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου η οποία αναμένεται να λήξει τον επόμενο Δεκέμβριο.
Ο Μπλερ αμφισβήτησε το χρονοδιάγραμμα αυτό και είπε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος η Βρετανία να βγει από την ΕΕ σε έναν χρόνο χωρίς να έχει επιτύχει συμφωνία με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της. «Το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία δεν έχει βγει από το τραπέζι» είπε ο Μπλερ. «Η διαπραγμάτευση αυτή (για τη μελλοντική σχέση) δεν έχει πιθανότητες να καταλήξει στη διάρκεια εκείνης της μεταβατικής περιόδου».
Ο Μπλερ είπε ότι δεν ξέρει αν οι Εργατικοί, που έκαναν μια απότομη στροφή προς τα αριστερά με τον Κόρμπιν, θα επιστρέψουν κάποτε στην περιοχή του κέντρου της βρετανικής πολιτικής, αλλά πρόσθεσε: «Πρέπει να αρχίσουμε την επείγουσα εργασία της ανοικοδόμησης του ευαίσθητου κυρίαρχου ρεύματος στη βρετανική πολιτική».
«Διαφορετικά, αυτό το εργαστηριακό πείραμα στον λαϊκισμό που αφήνεται ανεξέλεγκτος θα τελειώσει πολύ άσχημα για το έθνος μας», είπε.
Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός είπε ακόμη πως θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία Βρετανίας-ΗΠΑ, επειδή όπως είπε η διάθεση για προστατευτισμό παγκοσμίως καθιστά πιο δύσκολη τη διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνικών. «Δεν θα θεωρούσα δεδομένη μια εμπορική συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών-Ηνωμένου Βασιλείου, νομίζω πως θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί», είπε ο Τόνι Μπλερ στην ίδια εκδήλωση του Reuters. «Στον σημερινό κόσμο (οι εμπορικές συμφωνίες) είναι ακόμη πιο δύσκολο να επιτευχθούν επειδή υπάρχει μεγάλη διάθεση προστατευτισμού», τόνισε.
(?)
Πηγή: diethnh