Η… «εξοδολογία» για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη είναι προφανές ότι βρίσκεται σε ύφεση, τουλάχιστον μετά την τελευταία συμφωνία στο Eurogroup. Ωστόσο, στο επίκεντρο μιας σχετικής φιλολογίας βρίσκεται πλέον η Ιταλία με αφορμή το ρευστό πολιτικό που επικρατεί στην χώρα.
Ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί εκφράζει ανοικτά την ανησυχία του για το ενδεχόμενο το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στην γειτονική μας χώρα να αποτελεί την αρχή ενός νέου «τσουνάμι» για τις αγορές, με αρκετά πιθανή εξέλιξη την εγκατάλειψη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
«Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών δείχνει ότι η πλειοψηφία του λαού είναι αντίθετη με τη λιτότητα», είπε ο Ρουμπινί, σύμφωνμα με το CNBC, μιλώντας στην Ομάδα Εργασίας Ambrosetti στην Ιταλία. Για να προσθέσει ότι «την ίδια ώρα, στη Λισαβόνα πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες βγαίνουν στους δρόμους, ενώ η ανεργία ξεπερνά το 25% στην Ελλάδα και στην Ισπανία, με έναν στους δύο νέους να είναι χωρίς δουλειά».
O γνωστός οικονομολόγος εκτιμά ως πιθανότερο σενάριο αυτό της διεξαγωγής εκλογών μέσα στο επόμενο εξάμηνο, διάστημα στη διάρκεια του οποίου η αναταραχή στην οικονομία θα είναι δεδομένη και τα μεγέθη της Ιταλίας θα επιδεινωθούν. Στην ίδια λογική, ο Ρουμπινί εκτιμά ότι, όποιος κι αν είναι ο κυβερνητικός σχηματισμός που θα αναδειχθεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση στην Ιταλία, αυτός θα έχει σαφή προσανατολισμό κατά της πολιτικής λιτότητας που ακολουθήθηκε με ευλάβεια από την κυβέρνηση Μόντι.
«Αυτό θα έφερνε την Ιταλία σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Γερμανία», λέει ο Ρουμπινί. Ωστόσο «η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα», προσθέτει, «καθώς η οικονομία της έχει μεγάλη επίδραση στη ζώνη του ευρώ».
Η Ρώμη, συνεπώς, θα μπορούσε να απειλήσει το Βερολίνο πως, εφόσον δεν συντρέχουν ικανές συνθήκες για το αντίθετο, η χώρα θα εγκατέλειπε την ευρωζώνη και «αυτό θα ήταν πιθανό να συμβεί», πάντα κατά τον Ρουμπινί.
Την ίδια ώρα, και όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στο Βερολίνο εκφράζονται ανάλογες εκτιμήσεις. Ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων στις γερμανικές βουλευτικές εκλογές Ράινερ Μπρούντερλε, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι η Ιταλία είναι πιθανό να βγει από το ευρώ. «Οι Ιταλοί πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να συμμορφωθούν με τους κανόνες του ενιαίου νομίσματος, και, εάν δεν θέλουν, τότε πρέπει να υποστούν τις συνέπειες», δήλωσε ο γερμανός πολιτικός στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.»
«Δεν είναι αναγκαστικό όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα στην ευρωζώνη να συνεχίσουν να συμμετέχουν», πρόσθεσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Οι Φιλελεύθεροι μπορεί να αποτελούν αυτή τη στιγμή βασικό κυβερνητικό εταίρο της Άνγκελα Μέρκελ, ωστόσο στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει το 4% της πρόθεσης ψήφου, βρίσκεται δηλαδή κάτω από το όριο του 5% που απαιτείται για την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.
Tags: Eurogroup, ΑΝΕΡΓΙΑ, ασφάλιση, Γερμανία, Ελλάδα, ευρώ, Ισπανία, κυβέρνηση, ΜΕΡΚΕΛ, οικονομία, Πολιτική, σήμερα, τιμή