Μπορεί ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, να δηλώνει πως η Άγκυρα δεν θα εισέλθει σε «παζάρια» με την Ουάσιγκτον για τα F-16, ωστόσο φαίνεται πως ήδη ο πρόεδρος Ταγίπ Ερτογάν συζητάει το θέμα με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάϊντεν, με αντάλλαγμα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
«Φυσικά επιθυμούμε να προχωρήσει το πρόγραμμα των F-16. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας της Αεροπορίας μας. Αν όμως δεν προχωρήσει δεν θα είναι το τέλος του κόσμου. Δεν έχουμε σκοπό να συγκρουστούμε. Όμως δεν θα επιτρέψουμε να μας κρατάνε ομήρους. Θα εξετάσουμε άλλες εναλλακτικές.
Οι δυνάμεις που πίεζαν την Τουρκία επειδή δεν είχε εναλλακτικές πρέπει να δουν τη νέα πραγματικότητα της Τουρκίας. Αν μπλοκάρετε την Τουρκία με ένα μπετόν μπροστά της, τότε η Τουρκία θα βρει έναν άλλον δρόμο θα παρακάμψει και θα συνεχίσει την πορεία της» τόνισε ο Καλίν, τονίζοντας πως η Τουρκία θα αναζητήσει άλλες εναλλακτικές προς την κατεύθυνση αυτή.
Την Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν, επικοινώνησε με τον Ταγίπ Ερτογάν όπου τον συνεχάρη για την επανεκλογή του. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ οι δύο άνδρες συμφώνησαν να προωθήσουν περαιτέρω τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Λεπτομέρειες για τον διάλογο με τον Τούρκο πρόεδρο, έδωσε ο Μπάϊντεν αποκαλύπτοντας πως τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Μίλησα με τον Ερντογάν. του έδωσα συγχαρητήρια. Θέλει ακόμη να βρεθεί λύση για τα F-16. Του είπα επίσης ότι θέλουμε συμφωνία με τη Σουηδία και ζήτησα δράση. Οπότε θα επικοινωνήσουμε ξανά μεταξύ μας» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας γνωστό πως θα υπάρξει εκ νέου επικοινωνία των δύο ηγετών μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Η Τουρκία επιδιώκει να αγοράσει F-16 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού αξίας περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, το αίτημα αντιμετωπίστηκε με ψυχρότητα στη Γερουσία των ΗΠΑ λόγω των αντιρρήσεων της Άγκυρας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, τις εξελίξεις στη Συρία και άλλα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μιλώντας στο Reuters, αμερικανική πηγή δήλωσε πως : «Εάν η Άγκυρα δεν δώσει το πράσινο φως στη Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα είναι δύσκολο για τη Γερουσία να εγκρίνει την πώληση των F-16».
Μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της Ουάσιγκτον είναι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Λιθουανία στα μέσα Ιουλίου. Η Τουρκία ενέκρινε στα τέλη Μαρτίου την προσχώρηση της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά εξακολουθεί να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας.
.