Hava Kuvvetlerimizin ihtiyaçları doğrultusunda ve Göktuğ Projesi kapsamında geliştirilen Bozdoğan Hava-Hava Füzesinin test atışları 401’inci Test Filo Komutanlığımız tarafından başarılı bir şekilde devam ediyor.#MSB pic.twitter.com/lnGkKETgZn
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) November 10, 2022
Πρόκειται για τη δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου αέρος — αέρος Bozdogan, μικρού βεληνεκούς (έως 65χλμ) υπέρυθρης εμβέλειας, που αναπτύχθηκε για τις ανάγκες της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο πλαίσιο του έργου Goktug. Το έργο αφορά την ανάπτυξη τεσσάρων παραλλαγών πυραύλων αέρος-αέρος που πρόκειται να εκτοξευθούν από F-16 καθώς και μελλοντικά από τουρκικά Hürjet και TF-X.
Στόχος της Άγκυρας είναι -εκτός από τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας- να ενσωματώσει τον νέο πύραυλο και στα εγχώρια UCAV Bayraktar AKINCI και Bayraktar Kızılelma, μετατρέποντάς τα σε «υπερόπλο».
Τα ξημερώματα της Πέμπτης επίσης, ακόμη ένα μη επανδρωμένο τουρκικό αεροσκάφος Bayraktar, πραγματοποίησε υπερπτήση επάνω από την Κανδελιούσσα, συνεχίζοντας το κρεσέντο προκλήσεων κατά της χώρας μας.
Μετά το πρώτο ξάφνιασμα, για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την άμεση έναρξη των ερευνών από την αμερικανική Exxon Mobil, ο εκνευρισμός στην Τουρκία είναι διάχυτος για τις εξελίξεις, όπως αποτυπώνεται σε σχετικές αναφορές στα φιλοκυβερνητικά δίκτυα, που αρχίζουν να κάνουν λόγο και για «παραβίαση» περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου.
«Οι συντεταγμένες που δημοσίευσε η Ελλάδα για την περιοχή έρευνας καλύπτουν έκταση περίπου 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αν και οι καθορισμένες περιοχές δεν αποτελούν πρόβλημα για την Τουρκία, παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης σύμφωνα με τη συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας που με την Τουρκία. Μένει να δούμε αν η Λιβύη θα αντιδράσει ή όχι» αναφέρει δημοσίευμα της Hurriyet.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το δίκτυο Haber Global, που κάνει λόγο για «ένα ακόμη βήμα» που κάνει η Ελλάδα και το οποίο «μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας».
«Η περιοχή που θα γίνουν οι σεισμικές έρευνες, παραβιάζει τις περιοχές θαλάσσιος δικαιοδοσίας της συμφωνίας που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη. Διότι βρίσκεται εντός της πλευράς που αναλογεί στη Λιβύη. Η Αθηνά που δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία που υπέγραψαν το 2019 η Τουρκία και η Λιβύη, επιδιώκει την υπογραφή με τη Λιβύη μιας συμφωνίας στην κατεύθυνση των δικών της συμφερόντων και ο Μητσοτάκης σε αυτό το θέμα ζήτησε την στήριξη των ΗΠΑ» σημειώνει το ρεπορτάζ του φιλοκυβερνητικού δικτύου.
.