Η γερμανική εφημερίδα Die Welt έγραψε χθες ευθέως αυτό που πολλοί υποψιάζονταν από την πρώτη στιγμή: Πως η αναβολή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ λόγω κορονοϊού ήταν στην πραγματικότητα μία βολική δικαιολογία, καθώς η Ευρώπη κινδύνευε (και κινδυνεύει) να διχαστεί για χατήρι της Τουρκίας.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Ο διπλωματικός πυρετός λοιπόν συνεχίζεται μέχρι την 1η Οκτωβρίου, με την Άγκυρα να επιχειρεί ελιγμούς με γερμανικές «πλάτες» για να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων και την Αθήνα να προσπαθεί να βρει την ισορροπία μεταξύ της ανάγκης να στηρίξει την Κύπρο και της επιθυμίας να φανεί πως εκείνη δεν τορπιλίζει το διάλογο.
Σημειωτέον ότι ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ διαμήνυσε ουσιαστικά χθες ότι από τη στιγμή που έχουν δρομολογηθεί διερευνητικές επαφές Ελλάδας- Τουρκίας, η Γερμανία δε βλέπει το λόγο να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα προτιμούσε οι ηγέτες της ΕΕ να περιοριστούν σε μία ακόμη δήλωση… αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Κύπρο.
Ο κ.Ζάιμπερτ δεν σχολίασε το βέτο της Κύπρου σε οποιαδήποτε απόφαση για τη Λευκορωσία, εάν δεν εφαρμοστούν άμεσα κυρώσεις και στην Τουρκία. Βέτο, που φέρνει σε λεπτή θέση και την Αθήνα, η οποία έχει ταχθεί υπέρ της συγκρότησης ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού αυτόματης επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, εάν παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ή της Κύπρου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε χθες ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κύπρο και τον πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.
«Θα φτάσουμε με ένα κατάλογο κυρώσεων που έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και θα εγκριθεί από τους ηγέτες σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά αυτό που θα απασχολήσει κυρίως αυτές τις ημέρες προετοιμασίας και τις δια ζώσης επαφές των ηγετών είναι με ποιο τρόπο θα ενεργοποιηθούν αυτές οι κυρώσεις σε περίπτωση συνέχισης της προκλητικής συμπεριφοράς, για παράδειγμα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.
Οι διερευνητικές δρομολογούνται για τις 4 με 9 Οκτωβρίου, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Ο δρόμος μέχρι τότε όμως είναι μακρύς.
Η Αθήνα λοιπόν περιμένει την Άγκυρα να κάνει το επόμενο βήμα, σταματώντας τις προκλήσεις και στην κυπριακή ΑΟΖ προκειμένου η Ελλάδα να μην συνταχθεί με Κύπρο στο θέμα των κυρώσεων, αλλά και αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία εφόσον επιθυμεί να υπάρξει επικοινωνία Μητσοτάκη- Ερντογάν πριν τη Σύνοδο Κορυφής.
Ο κ. Πέτσας ερωτηθείς χθες (ΕΡΤ) για το δημοσίευμα της Χουριέτ περί τηλεδιάσκεψης Μητσοτάκη- Ερντογάν, δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο.
«Όλα είναι στο τραπέζι», δήλωσε χαρακτηριστικά, αλλά επισήμανε ότι για μια επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, βασικές προϋποθέσεις είναι η εμπιστοσύνη και η καλή προετοιμασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως η Άγκυρα δεν έχει ζητήσει να υπάρξει επικοινωνία των δύο ηγετών και η Αθήνα θεωρεί πως είναι ο Τούρκος Πρόεδρος που πρέπει να ζητήσει να συνομιλήσει με τον κ.Μητσοτάκη, δεδομένου ότι κατά τα γεγονότα του Έβρου εκείνος είχε δηλώσει πως δε θα συνομιλούσε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος αντίθετα έχει σταθερά εκφραστεί υπέρ του απευθείας διαλόγου.
Ο κ.Μητσοτάκης έστειλε όμως ήδη χθες ένα ακόμη μήνυμα στην Άγκυρα κατά την τηλεδιάσκεψη κορυφής του ΕΛΚ.
«Η συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας αποτελεί θετικό βήμα επαναπροσέγγισης», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, υπογράμμισε, ωστόσο, ότι χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια από την τουρκική πλευρά στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να τερματιστούν οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Νωρίτερα χθες το απόγευμα ο κ.Μητσοτάκης είχε μακρά συνομιλία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, την οποία ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Με την κ.Φον Ντερ Λάιεν, αλλά και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε συνομιλήσει νωρίτερα και ο κ.Ερντογάν στο πλαίσιο του διπλωματικού μαραθωνίου, ενώ ΝΑΤΟ και ΗΠΑ χαιρέτιζαν την ανακοίνωση για επανέναρξη διερευνητικών Ελλάδας- Τουρκίας.
Πολιτική
Tags: ΗΠΑ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τουρκια