Υλικά
Για την κρέμα βύσσινο
- 2 κονσέρβες βύσσινα σε σιρόπι
- 1 κούπα σιρόπι από τα βύσσινα
- ½ κ.γ. κανέλα
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 3 κ.σ. γεμάτες ζάχαρη
- 2 κ.σ. κορν φλάουρ
Για το παντεσπάνι σοκολάτας
- 5 αυγά
- 200 γρ. ζάχαρη
- 120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 3 κ.σ. κακάο σε σκόνη
Για τη σαντιγύ
- 700 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά , παγωμένη
- 100γρ. ζάχαρη άχνη
Για το σιρόπι
- 1/2 κούπα σιρόπι από τα βύσσινα
- 2 κ. σ. ζάχαρη
- 1 σφηνάκι ποτό (εγώ χρησιμοποίησα σπιτικό λικέρ βύσσινο)
Για τη γκανάζ (προαιρετικά)
- 200 γρ. κουβερτούρα
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Εκτέλεση
Για το παντεσπάνι
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Βάζουμε σε ένα μπολ, τα αυγά με τη ζάχαρη.
- Τα χτυπάμε πολύ καλά, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να φουσκώσει, περίπου 8 λεπτά, σε δυνατή ταχύτητα.
- Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο.
- Ρίχνουμε σε δόσεις το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα με απαλές κυκλικές κίνησεις για να μην ξεφουσκώσει το μείγμα γιατί μας ενδιαφέρει να μείνει ο αέρας που έχει μέσα το μείγμα.
- Καλύπτουμε τον πάτο μιας φόρμας διαμέτρου 22 εκ. με αποσπώμενη βάση κατά προτίμηση με λαδόκολλα και ρίχνουμε μέσα το σοκολατένιο μείγμα.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
- Το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε 2 ή 3 οριζόντιους δίσκους.
Για την κρέμα βύσσινο
- Σουρώνουμε τα βύσσινα.
- Μετράμε 1 κούπα από το σιρόπι τους, (κρατάμε το υπόλοιπο στο πλάι) και το βάζουμε σε μία κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα, τη ζάχαρη και το κόρν φλάουρ.
- Βάζουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια ώσπου να πήξει.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα βύσσινα (κρατάμε μερικά βύσσινα για το στόλισμα της τούρτας).
- Αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη σαντιγί
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος (να είναι παγωμένη), σε δυνατή ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη, ώσπου να γίνει αφράτη.
Για το σιρόπι
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρολίτσα και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για το στήσιμο
ΑΝ εχετε 3 πάτους παντεσπάνι!
- Βάλτε σε μια πιατέλα ένα πάτο παντεσπάνι και βάλτε 1/3 απο το σιρόπι κουταλιές σιρόπι, προσθέστε από πάνω όλη την κρέμα βύσσινο.
- Βάλτε το δεύτερο παντεσπάνι, ραντίστε το με το μίσο σιροπι που σας έχει μεινει και προσθέστε λιγο λιγοτερο απο τη μισή σαντιγί.
- Βάλτε και το τρίτο παντεσπάνι, πατήστε το ελαφρά με τα χέρια σας να ισιώσει η επιφάνειά του και σιροπιάστε το, καλύψτε το όλο με τη σαντιγί.
ΑΝ εχετε 2 πάτους παντεσπάνι. (μπορεί αν δεν έχετε μικρή φόρμα να σας βγει πιο λεπτό το παντεσπάνι οπότε να μην μπορέσετε να το κόψετε στα 3)
- Βάζετε το πρώτο παντεσπάνι κατω κ το σιροπιάζετε με το μισό σιρόπι. κάνετε ενα κύκλο περιμετρικά με σαντιγύ κ στο εσωτερικο του ρίχνετε τα 2/3 απο την κρέμα βυσσινο.
- Βάζετε το δεύτερο παντεσπάνι το ποτίζετε με το υπόλοιπο σιρόπι κ καλύπτετε τα πλαινά τοιχώματα της τούρτας με σαντιγύ κ κάνετε πάλι γύρω γύρω απο το πάνω παντεσπανι ενα κυκλο με σαντιγύ (όπως στην φωτογραφία).
- Μέσα στον κύκλο βάζετε την υπολοιπη κρέμα βύσσινο.
Tip
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό