Υλικά:
Για το παντεσπάνι
- 5 αυγά
- 125 γρ. ζάχαρη
- 125 γρ. αλεύρι
- 2 κ.γ μπέικιν
- 1 βανίλια
- 30 γρ. κακάο
Για το σιρόπι
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα νερό
- 1 βανίλια
- χυμό 1/2 λεμονιού
Για την καραμέλα
- 1 φακελάκι γκαρνί σκόνη βανίλια
- 1 φακελάκι κρέμα στιγμής ΓΙΩΤΗΣ καραμέλα(86γρ.)
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος
- 250 γρ. γάλα φρέσκο
- 1 καραμελωμένο ζαχαρούχο(χρειαζόμαστε το μισό)
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τα παντεσπάνια
- Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να φουσκώσουν και να πήξουν.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο ελάχιστο και ρίχνουμε το αλεύρι αφού το έχουμε κοσκινίσει πριν με το μπέικιν και το κακάο.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι 24 εκ.,αφού πρώτα έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε στους 170 για 20 λεπτά.
- Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και το χωρίζουμε με ένα καλό μαχαίρι προσεκτικά σε 3 δίσκους.
Εναλλακτικά μπορούμε να χωρίσουμε το μείγμα σε 3 ίδια ταψάκια ώστε να μην χρειαστεί να κόψουμε το παντεσπάνι σε πάτους
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
- Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη
- Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει
Ετοιμάζουμε την κρέμα
- Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το γάλα,την κρέμα γάλακτος, το γκαρνί και την κρέμα στιγμής και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν και να φουσκώσουν.
- Προσθέτουμε 1/2 ποσότητα από το καραμελωμένο ζαχαρούχο χτυπάμε λίγο ακόμα,και βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο
Συναρμολογούμε
- Σε ένα τσέρκι βάζουμε το ένα παντεσπάνι και το σιροπιάζουμε.
- Βάζουμε από πάνω κρέμα ,ξανά παντεσπάνι, σιρόπι, κρέμα και ξανά άλλη μια φορά το ίδιο. Το σιρόπι θα το πάρει όλο και η κρέμα φτάνει για να γεμίσει μέσα και να να καλυφθεί και εξωτερικά.
- Γαρνίρουμε με λιωμένη μερέντα και λίγο από το καραμελωμένο ζαχαρούχο.
- Την αφήνουμε να παγώσει στο ψυγείο όλη νύχτα και αφαιρούμε το τσέρκι
Tips:Για να φτιάξουμε την καραμέλα βράζουμε το ζαχαρούχο για 3 ώρες
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό