Τούρτα με κρέμα καραμέλα !!!

Υλικά για το Παντεσπάνι

  • 4 αυγά χωρισμένα
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουταλάκι μπέικιν
  • Λίγο αλάτι
  • Βανίλια
  • 1/4 κούτας βούτυρο
  • 150γρ καρύδια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση
Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ στη δυνατή ταχύτητα να αφρατέψουν.
Κατόπιν ρίχνουμε λίγη λίγη τη ζάχαρη και ένα ένα τα κροκάδια.
Σταματάμε το μίξερ και κοσκινίζουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
Τέλος ρίχνουμε τον βούτυρο κουτάλια κουτάλια και τα καρύδια και ανακατεύουμε με σπάτουλα με απαλές κινήσεις.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι 26 εκ το οποίο έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει .
Ψήνουμε στους 180 για 20-30 λεπτά.
Χωρίζουμε το παντεσπάνι σε δυο πάτους και χρησιμοποιούμε τον έναν.
Τον άλλο μπορούμε να τον διατηρήσουμε στην κατάψυξη.

Υλικά για την κρέμα καραμέλας

  • 1 κιλό κρέμα γάλακτος
  • 400γρ κρέμα καραμέλας την φτιάχνουμε με το ανάλογο σε γραμ γάλα ζαχαρούχο που το βράζουμε 1 ώρα ή το αγοράζουμε έτοιμο από τα σούπερ μάρκετ
  • 12 κρόκοι αυγών
  • 20γρ ζελατίνη σε φύλλα

Εκτέλεση
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος και την κρέμα καραμέλας σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους και ρίχνουμε και αυτούς μέσα στη κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου τα υλικά ομοιογενοποιηθουν και η κρέμα αρχίσει να δένει.
Δεν θέλουμε η κρέμα να βράσει γιατί θα ψηθούν τα αυγά οπότε αποσύρουμε από την φωτιά όταν αρχίζει η κρέμα να πήζει ελαφρά και βγάζει ατμό .
Δε το αφήνουμε παραπάνω γιατί μπορεί να κόψει η κρέμα.
Ρίχνουμε την κρέμα σε ένα άλλο μπολ και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
Ρίχνουμε μέσα τα φύλλα ζελατίνης αφού τα έχουμε μουσκέψει πρώτα σε κρύο νερό.
Και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν εντελώς.
Όταν η κρέμα κρυώσει ρίχνουμε πάνω από το παντεσπάνι αφού το έχουμε τοποθετήσει πρώτα μέσα σε τσέρκι.
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για να κρυώσει καλά για 4 ώρες περίπου.

Υλικά για την διακόσμηση

  • 200-300γρ ζάχαρη

Εκτέλεση
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια Φωτήλα και μόλις κάψει καλά ξεκινάμε να ρίχνουμε τη ζάχαρη λίγη λίγη.
Ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να πάρει σκούρο χρυσάφι χρώμα.
Όταν καραμελώσει αποσύρουμε από την φωτιά.
Αδειάζουμε την καραμέλα σε μια επιφάνεια με λαδόκολλα την απλώνουμε με ένα μαχαίρι. Αφήνουμε να κρυώσει και την σπάμε με τα χέρια μας.
Ξεφορμάρομαι το τσέρκι και στολίσουμε με την καραμέλα.

Ελευθερία Παρασχέλλη‎

Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: