Τρεις αλήθειες που δεν γνωρίζατε για τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ

Η επίσημη κατοικία της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας, δεν ήταν αρχικά κατάλληλη για βασιλιάδες και βασίλισσες. Όταν χτίστηκε για πρώτη φορά, ήταν ένα μικρό (σχετικά μιλώντας) τριώροφο αρχοντικό που ανήκε στον Τζον Σέφιλντ, τον Δούκα του Μπάκιγχαμ. Αλλά ο Βασιλιάς Γιώργος Γ΄ αγόρασε την ταπεινή κατοικία του Σέφιλντ για 21.000 λίρες το 1761 και ξεκίνησε τη διαδικασία μετατροπής του κτήματος σε καταφύγιο για τον ίδιο και τη σύζυγό του, βασίλισσα Σαρλότ.

Σήμερα, το Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα Λονδίνου, προσελκύοντας περίπου 15 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Όμως, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι το εμβληματικό αυτό ορόσημο της Βρετανικής πρωτεύουσας διαθέτει περισσότερες από 1.000 πόρτες, ότι μόλις ένας μονάρχης γεννήθηκε και πέθανε σε αυτό και ότι εδώ λειτουργεί το παλιότερο ελικοδρόμιο στο Λονδίνο.

Μόνο ένας μονάρχης γεννήθηκε και πέθανε σε αυτό

Σε ολόκληρη την ιστορία του παλατιού, μόνο ένας μονάρχης γεννήθηκε και πέθανε σε αυτό, το 1841 και 1910, αντίστοιχα. Και αυτός δεν ήταν άλλος από τον βασιλιά Εδουάρδο VII. Ενώ οι θάνατοι στο παλάτι είναι σπάνιοι, οι γεννήσεις είναι σχετικά πιο συνηθισμένες. Ο Γουίλιαμ IV και δύο από τα παιδιά της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, ο Πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολος, και ο Πρίγκιπας Ανδρέας, γεννήθηκαν σε αυτό.


Στο παλάτι υπάρχουν 1.514 πόρτες

Αμέτρητες ανακαινίσεις και επεκτάσεις -όπως η προσθήκη του Ανατολικού Μετώπου, όπου τα μέλη της βασιλικής οικογένειας συγκεντρώνονται για δημόσιες εμφανίσεις- διάρκειας ακόμη και δεκαετιών έχουν πραγματοποιηθεί στο άλλοτε αρχοντικό Σέφιλντ για να αποκτήσει τη μορφή που έχει σήμερα. Το τεράστιο κτήμα, λοιπόν, σήμερα περιλαμβάνει ακριβώς 1.514 πόρτες και 760 παράθυρα, ενώ διαθέτει συνολικά 775 δωμάτια, από τα οποία τα 78 είναι μπάνια!

Εδώ λειτουργεί το παλαιότερο ελικοδρόμιο στην πόλη

Ο κήπος του παλατιού αποτελεί το παλιότερο ελικοδρόμιο που λειτούργησε στο Λονδίνο. Ένα ελικόπτερο προσγειώθηκε για πρώτη φορά στον κήπο λίγο πριν από τη στέψη της Βασίλισσας το 1953, όχι σε ένα επίσημο ελικοδρόμιο, αλλά σε μια περιοχή προσγείωσης ελικοπτέρου, η οποία συνέχισε να χρησιμοποιείται για τον ίδιο λόγο για πολλά ακόμη χρόνια.

Μόλις το 2000, σχεδόν 50 χρόνια αργότερα, η βασιλική οικογένεια δημιούργησε ένα επίσημο ελικοδρόμιο στην έκταση του παλατιού, αφού πρώτα είχαν καταστραφεί μεγάλες εκτάσεις γκαζόν από τις προσγειώσεις των ελικοπτέρων.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: