Συμφωνία συνεργασίας του HOPE-A (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών) και του αντίστοιχου Ιαπωνικού JAPEC (Japan Advanced Printed Electronics), υπογράφηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Η συμφωνία με τον Σύνδεσμο JAPEC, στον οποίο συμμετέχουν μερικές από τις πιο γνωστές εταιρείες όχι μόνο στην Ιαπωνία αλλά και σε όλο τον κόσμο (Sony, Toshiba, Samsung) , δημιουργεί νέες δυνατότητες για την προώθηση της καινοτομίας που παράγεται στο Κέντρο Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών στη Θεσσαλονίκη.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Dr NaokiRikita, Τεχνικός Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης της MNC θυγατρικής της Mitsubishi «ο τεχνολογικός εξοπλισμός στο Κέντρο Οργανικών Ηλεκτρονικών στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ υψηλός και σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει στα αντίστοιχα κέντρα της Ιαπωνίας και πιστεύω πως και οι δύο χώρες θα ωφεληθούν από τη συνεργασία αυτή».
«Τα νέα προϊόντα από τα οποία θα προκύψουν τεχνολογικές εφαρμογές 250-300 δις δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2022 αλλάζουν την καθημερινή μας ζωή με τις εφαρμογές, στην ενέργεια, στον φωτισμό, στις οθόνες , στα θερμοκήπια, στην υφαντουργία, στην ιατρική, στην αρχιτεκτονική, κλπ. Με τις πρωτοποριακές μονάδες παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών και τεχνογνωσίας που έχουμε, πιστεύουμε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε καταφέρει όχι μόνον να μειώσουμε το κόστος παραγωγής τους αλλά και με τα νέα επενδυτικά κεφάλαια και πρωτοβουλίες θα είμαστε πολύ σύντομα κοντά στη βιομηχανική παραγωγή και τα τελικά προϊόντα για πολλές περιπτώσεις και εφαρμογές», εξήγησε ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.
Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, από το οποίο ξεκίνησε η έρευνα στα οργανικά ηλεκτρονικά και τις εφαρμογές τους, συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα BASMATI που χρηματοδοτείται από το HORIZON 2020 και στοχεύει μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη εκτυπωμένων μπαταριών. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας VARTAMicrobatteryGmbHDrMartinKrebs, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για επιστημονική συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος BASMATI, εξήγησε πως «μέχρι το 2019 θα μπορούν να παραχθούν οι πρώτες εκτυπωμένες μπαταρίες» και ότι συζητούνται νέες συνεργασίες για την παραγωγή των εκτυπωμένων μπαταριών με την Ελληνική εταιρεία ΟΕΤ και των συνδυασμό τους με τα οργανικά εκτυπωμένα φωτοβολταικά που παράγει η ΟΕΤ.
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΜΕΝΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ
Το Κέντρο Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (COPE-H) που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, αποτελεί τη συνέχεια πολυετών ερευνητικών πρωτοβουλιών του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ μ επικεφαλής τον καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη.
Στο Κέντρο που εκτείνεται σε 2000 τ.μ και διαθέτει ειδικούς χώρους cleanroom 600 τ.μ, αναπτύσσονται τεχνολογίες οργανικών εκτυπωμένων ηλεκτρονικών με εφαρμογές στους τομείς της ενέργειας, του φωτισμού, της νανοϊατρικής, της ηλεκτρονικής, των έξυπνων υφασμάτων.
«Νιώθουμε δικαιωμένοι και περήφανοι γιατί φτάσαμε στο σημείο να μπορούμε να δείξουμε σε πολύ κόσμο τα επιτεύγματα και τις καινοτομίες που συμβαίνουν και έξω από τους χώρους του Πανεπιστημίου. Όλα ξεκίνησαν από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFNτο 1991 . Μετά το 2000 εισήλθαμε ερευνητικά σε μια περιοχή με ραγδαία εξέλιξη, στον τομέα των Οργανικών Ηλεκτρονικών , έναν τομέα με άπειρες εφαρμογές στην καθημερινή μας ζωή. Από το 2011 και μετά, προσελκύσαμε σειρά ευρωπαϊκών προγραμμάτων και αναπτύξαμε όλη την απαραίτητη τεχνολογία για τα νέα υλικά και κατάλληλο εξοπλισμό και τεχνικές. Παράλληλα, από το 2011 έως και το 2014 εικοσιπέντε αρχικά εταιρείες οργανικών ηλεκτρονικών που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο δημιούργησαν τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Οργανικών και Εκτυπωμένων ΗλεκτρονικώνHOPE-A. Μέχρι σήμερα ο Σύνδεσμος HORE-A έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με αντίστοιχους φορείς της Γερμανίας (OrganicElextronicsSaxonyOES), με το CenterforOrganicProductionTechnologiesNorthRhineWestphalia με έδρα το Ντίσελντορφ, της Γαλλίας με τον Γαλλικό Σύνδεσμο Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών AFELIMμε έδρα το Παρίσι, καθώς και την πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) με τον αντίστοιχο Ιαπωνικό Φορέα JAPEC.
Στο Κέντρο λειτουργούν τρεις πιλοτικές μονάδες παραγωγής οργανικών εκτυπωμένων ηλεκτρονικών. Με τα επιτεύγματα του Εργαστήριου Νανοτεχνολογίας LTFN και του Κέντρου COPE-H, η χώρα μας έχει μπεί και καθοδηγεί για πρώτη φορά στην παγκόσμια τεχνολογική πρωτοπορία» τόνισε ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.
Τα εγκαίνια του Κέντρου πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία της Μαρίας Κόλλια Τσαρούχα Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης η οποία τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαι εντυπωσιασμένη και καμαρώνω τα επιτεύγματα των ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι πολιτικοί είναι για να υλοποιούν τα οράματα των επιστημόνων και να τα προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Θέτω τις δυνάμεις μου στη διάθεσή σας. Όταν στο μέλλον βλέπω τις εφαρμογές που ξεκινούν από εδώ. Θα λέω ήμουν κι εγώ εκεί».
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ακόμη, ως εκπρόσωπος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο Ταξίαρχος Βασίλης Βαϊρεμίδης , ο οποίος εξέφρασε το ζωηρό ενδιαφέρον του Υπουργείου για τα τεχνολογικά επιτεύγματα του κέντρου και τις εφαρμογές τους, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος της Κεντρικής Μακεδονίας Θ Παπάς και ο Δήμαρχος Θέρμης Θ Παπαδόπουλος.
Τη Δευτέρα 30 Μαϊου με αφορμή τα εγκαίνια του Κέντρου Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών , πραγματοποιήθηκε και η 8η Ημερίδα με θέμα «Ενισχύοντας τη Βιομηχανία των Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών στην Ελλάδα» όπου έγινε εκτενής αναφορά στην παρουσίαση του τομέα Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Επίπεδο, στις ελληνικές επιχειρηματικές δράσεις που γίνονται στο πεδίο των οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών, στον Ελληνικό Σύνδεσμο των Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (HOPE-Α) και τις διεθνείς συνεργασίες που έχει υπογράψει αυτός με άλλους συνδέσμους από Ευρωπαϊκές χώρες και την Ιαπωνία.
Τις εργασίες της Ημερίδας παρακολούθησε και ο αν Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης.
typosthes.gr-Oikonomia