Μπορεί να έρχονται συνεχώς θετικές ειδήσεις όσον αφορά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, με την «κούρσα» παραγωγής του να φαίνεται ότι βρίσκεται στην τελική της ευθεία, αλλά τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Οι θεωρίες συνωμοσίας και η παραπληροφόρηση τροφοδοτούν την έλλειψη εμπιστοσύνης του κόσμου και ενδέχεται να περιορίσουν το ποσοστό εμβολιασμού.
Οι προβλέψεις αφορούν τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία και δείχνουν ότι το εμβόλιο θα έχει απήχηση κάτω από το επίπεδο που είναι απαραίτητο για να προστατευθεί η κοινότητα από την ασθένεια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Η έρευνα αυτή διεξήχθη σε 8.000 ανθρώπους στις δύο χώρες και κατέληξε το συμπέρασμα ότι λιγότεροι άνθρωποι θα κάνουν «σίγουρα» το εμβόλιο κατά του κορονοϊού από το 55% του πληθυσμού, το οποίο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι απαιτείται να εμβολιαστεί για να επιτευχθεί η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης».
«Τα εμβόλια έχουν αποτέλεσμα μόνο αν οι άνθρωποι τα κάνουν. Η παραπληροφόρηση ενισχύει την ήδη υπάρχουσα ανησυχία και αβεβαιότητα για τα νέα εμβόλια (κατά της covid-19)», σχολίασε η Χάιντι Λάρσον καθηγήτρια στο London School of Hygiene & Tropical Medicine που συμμετείχε στην έρευνα, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Αυτό απειλεί να υπονομεύσει τα επίπεδο αποδοχής του εμβολίου κατά της Covid-19», πρόσθεσε η ίδια, η οποία είναι και διευθύντρια του διεθνούς Vaccine Confidence Project.
Στην έρευνα για την παραπληροφόρηση συμμετείχαν 3.000 άνθρωποι από κάθε χώρα, στους οποίους οι ερευνητές παρουσίαζαν από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο ψευδείς πληροφορίες που κυκλοφορούσαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για το εμβόλιο του κορονοϊού. Σε άλλους 1.000 από κάθε χώρα, οι οποίοι είχαν το ρόλο της ομάδας ελέγχου, παρουσιάζονταν πραγματικές πληροφορίες.
Προτού εκτεθεί στην παραπληροφόρηση το 54% των ερωτηθέντων στη Μεγάλη Βρετανία είχε δηλώσει ότι θα δεχθεί «σίγουρα» να εμβολιαστεί, όπως και το 41,2% στις ΗΠΑ. Αφού όμως τους παρουσίασαν τις ψευδείς ειδήσεις που υπήρχαν στο διαδίκτυο, το ποσοστό μειώθηκε κατά 6,4 ποσοστιαίες μονάδες για τους Βρετανούς και κατά 2,4 μονάδες για τους Αμερικανούς.
Και στις δύο χώρες όσοι συμμετέχοντες δεν είχαν πτυχίο πανεπιστημίου, όσοι ανήκαν σε ομάδες με χαμηλά εισοδήματα και οι μη λευκοί ήταν πιο πιθανό να απορρίψουν την ιδέα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.
Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να μην θέλουν να εμβολιαστούν από τους άνδρες, με τους περισσότερους συμμετέχοντες και στις δύο χώρες όμως να δηλώνουν ότι θα δέχονταν ένα εμβόλιο αν αυτό σήμαινε ότι θα προστατεύσουν την οικογένειά τους, τους φίλους τους και τις ευάλωτες ομάδες.
(?)
Πηγή: diethnh