Στο θέμα της συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τα μισθολογικά των κληρικών τοποθετήθηκε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τσιάρας. «Δεν γίνεται να εμπαίζεται αυτή τη στιγμή ο Έλληνας κληρικός, σε μια λογική η οποία τελικά έχει ως μοναδική σκοπιμότητα και μοναδική στόχευση το πώς θα παρουσιαστεί ο κ. Τσίπρας ως μεταρρυθμιστής ή εν πάση περιπτώσει ως άνθρωπος που λύνει ένα χρονίζον πρόβλημα», τόνισε ο βουλευτής Καρδίτσας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Μιλούσε για μια ιστορική συμφωνία ο κ. Τσίπρας όταν γι” αυτή, όχι μόνο δεν ήταν κανείς ενήμερος, αναφέρομαι καταρχήν στην ιεραρχία πέραν του αρχιεπισκόπου, ούτε βεβαίως και τα πολιτικά κόμματα. Αλλά και από την άλλη πλευρά υπήρχαν πάρα πολλές αντιδράσεις και πολλές ασάφειες σε σχέση με τη δήθεν συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Και -μεταξύ άλλων- επισήμανε: «Εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε δηλώσει ότι το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι ένα ζήτημα για το οποίο πρέπει κάποια στιγμή η ελληνική Πολιτεία και η ελλαδική Εκκλησία να καθίσουν στο τραπέζι να συνεννοηθούν προκειμένου, επιτέλους να επιλυθεί. Το θέμα της πληρωμής ή του τρόπου πληρωμής των κληρικών είναι μια άλλη επιλογή, η οποία θα έπρεπε να μπει σε μια εντελώς διαφορετική βάση συζήτησης».
Δυστυχώς, συνέχισε ο κ. Τσιάρας, «η ελαφρότητα με την οποία λειτουργεί και ο εμπαιγμός της ελληνικής κοινωνίας -και πάντα αναφέρομαι στο πρόσωπο του σημερινού πρωθυπουργού- αποδεικνύεται και στο γεγονός της κουτοπόνηρης σκέψης, όταν λέει ότι από τη στιγμή που 10.000 κληρικοί θα φύγουν από τη μισθοδοσία του ελληνικού Δημοσίου αυτομάτως δημιουργούνται δέκα χιλιάδες θέσεις για προσλήψεις, όταν τα χρήματα με τα οποία πρέπει να πληρωθούν αυτοί οι 10.000 κληρικοί πάλι πρέπει να τα καταβάλει το ελληνικό κράτος».
Ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι «η αναφορά η οποία έγινε στην πρώτη ανακοίνωση της ΝΔ (στις αρχές Νοεμβρίου) αφορούσε στο γεγονός ότι ποτέ δεν διαφώνησε για να υπάρξει συμφωνία διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας και το γεγονός ότι επιτέλους ο κ. Τσίπρας μετά τη γνωστή «κομπορρημοσύνη» και «παντογνωσία» που επιδεικνύει επί παντός επιστητού, κατάλαβε αυτό που του λέγαμε εδώ και πολύ καιρό, αν θέλει να ρυθμίσει κάτι σε σχέση με την Εκκλησία, δεν θα το ρύθμιζε και δεν θα το άλλαζε μέσα από τη Συνταγματική αναθεώρηση, θα το ρύθμιζε και θα το άλλαζε με νόμο, όπως φαινόταν τότε ότι είχε συμφωνήσει με τον αρχιεπίσκοπο».
Πολιτική
Tags: εκκλησια