Υλικά για το μίγμα
- 1 συσκευασία αλεύρι Robin Hood (1 kg)
- 3 κοφτές κ.σ μαγιά ξερή (3 φακελάκια)
- 85 γραμ. μαγιά νωπή (2 συσκευασίες)
- ½ φλυτζάνι τσαγιού νερό χλιαρό (120 γραμ)
- 1½ φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη (380 γραμ)
- λίγο αλάτι (1 πρέζα)
- ½ κ.σ μαχλέπι κοπανισμένο σκόνη (5 γραμ)
- 1 κ.σ μαστίχα κοπανισμένη σκόνη (6 γραμ)
- ½ φλυτζάνι τσαγιού γάλα ζεστό όχι καυτό (120 γραμ)
- 5 αυγά
- ¾ φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο Lurpak αγελάδος λιωμένο ζεστό – 170 γραμ. περίπου.
- λίγο σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μία λεκάνη την μαγιά (νωπή και σκόνη) το νερό και 2½ κ.σ αλεύρι και δημιουργούμε έναν χυλό.
- Σκεπάζουμε με σακούλα και πετσέτα από επάνω την λεκάνη και αφήνουμε 15 λεπτά να φουσκώσει το μείγμα (προζύμι).
- Eν τω μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά τα αυγά με την ζάχαρη, το μαχλέπι, την μαστίχα, το αλάτι και το γάλα και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός το αλεύρι.
- Σε μία δεύτερη λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε το προζύμι και τα υπόλοιπα υλικά που έχουμε αναμείξει στο μίξερ.
- Ζυμώνουμε για 20 λεπτά περίπου ώσπου το μείγμα μας να μην κολλάει καθόλου στα τοιχώματα της λεκάνης.
- Σκεπάζουμε όλη την λεκάνη με σακούλα και από επάνω και κάτω με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 90 λεπτά.
- Πλάθουμε τα τσουρέκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί από κάτω.
- Αφήνουμε έτσι τα τσουρέκια για 60 λεπτά (χωρίς να αλείψουμε με αυγό).
- Αλείφω με κρόκο αυγού όλη την επιφάνεια του τσουρεκιού, προσθέτω και φιλέ αμύγδαλα ή σουσάμι και ψήνω στην κάτω θέση του φούρνου (όχι όμως να ακουμπάει στο πάτο του φούρνου) στους 180 βαθμούς σε πρόγραμμα πάνω κάτω και ψήνουμε για 40-45 λεπτά την κάθε φορά.
- Η δόση αυτή βγάζει 2 κιλά περίπου τσουρέκια τα οποία προτείνω να τα ψήσεις σε 2 δόσεις (εάν τα ψήσεις με μία φορά θα είναι πολύ το υλικό και δεν θα ψηθεί καλά).
- Επίσης μην τα πλάσεις πολύ μικρά αλλά ούτε και πολύ μεγάλα. Μπορείς να δημιουργήσετε 2 ισομεγέθη τσουρέκια (ένα την κάθε δόση) ή 2 (1 μεγάλο την μία δόση και 1 την άλλη) το πολύ γιατί τα πολύ μικρά θα καούν ενώ τα πολύ μεγάλα θα μείνουν άψητα.
- Μικρά μυστικά
- Η λεκάνη που θα αναμείξεις όλα τα υλικά να μην είναι πολύ μικρή γιατί όταν φουσκώσει το υλικό μπορεί να υπερχειλίσει και να σου λερώσει τα πάντα.
- Δεδομένου ότι τα φλυτζάνια και τα κουτάλια από σπίτι σε σπίτι διαφέρουν, καλύτερα χρησιμοποίησε τα γραμμάρια που σου δίνω για πιο ακριβές αποτέλεσμα.
- Για να κάνεις την μαστίχα σκόνη, αγόρασε ένα φακελάκι σε κομμάτια μαστίχας, βάλε το μία ημέρα στην κατάψυξη, μετά βγάλτο και βάλε το στο mulinex ή στο μπλέντερ σου ώστε να γίνει σκόνη. Αμέσως μετά ξέβγαλε το μπωλ του μπλέντερ με ζεστό νερό και σαπουνάδα γιατί η σκόνη της μαστίχας είναι κολλώδης και πλένεται πολύ δύσκολα όταν ξεραθεί. Αξίζει να πάρεις 2 συσκευασίες μαστίχα για να την διατηρείς την υπόλοιπη στην κατάψυξη.· Όταν θα λειώσεις το βούτυρο, θα σχηματιστεί αφρός τον οποίο θα πρέπει να αφαιρέσεις οπωσδήποτε με ένα κουτάλι.
- Κατά το ψήσιμο, περίπου στα πρώτα 30 λεπτά βάλε στο επάνω μέρος του τσουρεκιού αλουμινόχαρτο για να μην σου καεί η επιφάνειά του.
- Τέλος, μόλις ψηθούν τα τσουρέκια μετά από 10-15 λεπτά τύλιξέ τα εξ’ ολοκλήρου με διάφανη μεμβράνη ώστε να διατηρηθούν μαλακά και να μην ξεραθούν. Κάθε φορά που θα το καταναλώνεις, θα τυλιγεις ό,τι περισσεύει με διάφανη μεμβράνη.
- Διατηρείται εκτός ψυγείου.
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό