Υλικά
- 1200 γρ, αλεύρι για τσουρέκια
- 5 αυγά
- 400 γρ. γάλα
- 3 φακελάκια μαγιά ξερή ή 80 γρ. νωπή
- 270 γρ, ζάχαρη
- 1 κ.σ, μαχλέπι, 1/2 κουταλάκι κακουλέ, και λίγη μαστίχα
- 2 κομμάτια γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι με σιρόπι σύνολο 100 γραμμάρια αλεσμένα στο μούλτι
- 1 πρέζα αλάτι
- 100 γρ. βούτυρο lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ βιτάμ κλασικό σε θερμοκρασία δωματίου
- 2-3 κ.σ. ηλιέλαιο
- Μερέντα αν θέλουμε να τα γεμίζουμε με σοκολάτα
Για επάλειψη:
- 1 κρόκο αυγού με 2-3 κουταλιές νερό
Εκτέλεση:
Σε αυτά τα τσουρέκια έβαλα την εμπειρία όλων τον χρόνων έγιναν απλά υπέροχα!!!
Θα σας κουράσω με τις πολλές φωτογραφίες…τις βάζω όμως για να έχετε εικόνα το πως πρέπει να είναι τα τσουρέκια σε όλες τις φάσεις…με το βίντεο δεν το έχω ακόμη…δυστυχώς!
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το γάλα ζεστό να το δέχεται το χέρι μας, το σιρόπι με το πορτοκάλι, τα αρωματικά, τη ζάχαρη, τις μαγιές και το ηλιέλαιο, ξεκινάμε να χτυπάμε τα υλικά σιγά-σιγά προσθέτοντας το αλεύρι λίγο λίγο.
Αφού το αλεύρι πιεί…τα υγρά, προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο όχι λιωμένο.
Το γλυκό πορτοκάλι αλεσμένο, με το σιρόπι του.
Ζυμώνουμε ακόμη λίγο ώστε η ζύμη να είναι σαν πλαστελίνη μαλακιά αλλά ελαστική…αυτό ήταν δεν βάζουμε χεράκια…
Λαδώνουμε με λίγο ηλιέλαιο (2-3 κουταλιές) ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη με καπάκι και βάζουμε τη ζύμη.
Την σκεπάζουμε με μία νωπή πετσέτα ή με μεμβράνη και πετσέτα, την βάζουμε να φουσκώσει στο φούρνο της κουζίνας αφού τον προθερμάνουμε στους 45 βαθμού, τον σβήνουμε και αφήνουμε μόνο με αναμμένη την λάμπα για 2-3 ώρες τουλάχιστον θα τριπλασιαστεί.
Βάζουμε λαδόκολλες στα ταψιά.
Αφού τριπλασιαστεί…η ζύμη την διπλώνουμε για να κάνει τις κλωστές όπως λέμε…
Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας, την πατάμε λίγο να απλώσει και κόβουμε κομμάτια ανάλογα πόσα τσουρέκια θα κάνουμε και με πόσα κορδόνια θα φτιάξουμε τις κοτσίδες.
Εδώ φαίνονται οι γραμμές που κάνει η ζύμη… αυτά θα γίνουν κλωστές…
Τεντώνουμε τη ζύμη, την κάνουμε ρολάκια και τα αφήνουμε σκεπασμένα 15 λεπτά να ξεκουραστούν, πάντα σκεπασμένα με βαμβακερή βρεγμένη πετσέτα.
Πλάθουμε κορδόνια και κάνουμε πλεξίδες με όσα κορδόνια θέλουμε.
Αν θέλουμε να τα κάνουμε γεμιστά ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη βάζουμε μία κουταλιά μερέντα και κλίνουμε τη ζύμη καλά τσιμπώντας την να κλείσει καλά και πλάθουμε τα κορδόνια.
Αφού τα πλάσουμε αραδιάζουμε τα τσουρέκια σε ταψιά με λαδόκολλες, ή σε φόρμες για να γίνουν φουσκωτά και να μην απλώσουν.
Τα σκεπάζουμε πάλι με τις πετσέτες και τα αφήνουμε να φουσκώσουν, θέλουν το χρόνο τους, μπορεί και 2-3 ώρες μη σας ανησυχεί…να διπλασιαστούν πάλι!
Αν βιάζεστε…που δεν πρέπει…τα βάζουμε στο φούρνο, σκεπασμένα με καθαρές πετσέτες, αφού τον έχουμε ζεστάνει στους 45 βαθμούς και έχουμε κλείσει τη θερμοκρασία, αφήνουμε τη λάμπα μόνο ανοιχτή.
Είδατε πως γέμισαν οι φόρμες?
Προθερμαίνουμε το φούρνο.
Περνάμε με τον κρόκο του αυγού που κρατήσαμε.
Πασπαλίζουμε αμύγδαλα ή τριμμένα φουντούκια, εμένα μου αρέσει και η καστανή ζάχαρη και φέτος έβαλα σουσάμι και αμύγδαλο φιλέ στα συγκεκριμένα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 30 λεπτά περίπου, ανάλογα το μέγεθος, εγώ έβγαλα 5 τσουρέκια, αν κάνετε 3-4 φυσικά θα πρέπει να τα αφήσετε περισσότερο 5 με 10 λεπτά.
Στα πρώτα 10 λεπτά βάζω ένα μεταλλικό μπολάκι με νερό κάτω κάτω στο φούρνο, για να έχουν υγρασία στο ξεκίνημα… στα 10 λεπτά το βγάζω …δεν είναι κέικ για να κάτσουν συνεχίζουν να φουσκώνουν…
Αφήνουμε 5 λεπτά κρυώσουν λίγο και τα μεταφέρουμε σε σχάρες.
Δεν μπορείς να αντισταθείς…φανταστικά όπως τα ονειρεύτηκα…θα αρέσουν είμαι σίγουρη!!!
Καλή σας επιτυχία αν αποφασίσετε να κάνετε τα δικά μου τσουρέκια.
Καλό Πάσχα!!!
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό