Μιλώντας στο ραδιόφωνο «News 247», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε πως «θα πρέπει να γίνει μια αναλυτική συζήτηση και να εξηγηθούν ορισμένα πράγματα σε σχέση με τη Συμφωνία από την πλευρά της πΓΔΜ. Μπορεί ο κος Ζάεφ να υπερβάλλει κάποιες φορές, καθώς δίνει μια πολιτική μάχη στο εσωτερικό της χώρας του. Όμως σε τελευταία ανάλυση, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να εξασφαλιστεί ο απόλυτος σεβασμός της Συμφωνίας από την πλευρά των γειτόνων μας».
«Δεν πρέπει προοδευτικές δυνάμεις στο Κοινοβούλιό μας να αφήσουν μια τέτοια ευκαιρία επίλυσης του ζητήματος αναξιοποίητη. Το Ποτάμι πρέπει να ζυγίσει πάρα πολύ καλά τα δεδομένα και να μη λειτουργήσει με κοντόφθαλμους όρους. Είμαι βέβαιος ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα το αντιληφθούν», υπογράμμισε ακόμα.
Όπως τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, αναζωπυρώθηκε μια συζήτηση περί πρόωρων εκλογών «απλώς και μόνο επειδή εφαρμόζεται και υλοποιείται μια πολιτική που ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει ήδη από τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ. Πώς είναι δυνατόν να ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός πριν να ψηφιστούν τα θετικά μέτρα; Το χρονοδιάγραμμα και η σειρά των ενεργειών είναι αυτονόητη. Εδώ και 4 χρόνια κάθε 2η μέρα συζητάμε για εκλογές. Οι σχεδιασμοί περί πρόωρων εκλογών μπορεί να είναι σχεδιασμοί διαφόρων εκδοτικών συγκροτημάτων ή της αντιπολίτευσης αλλά δεν είναι της κυβέρνησης».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση στην Φ. Γεννηματά, η οποία, όπως είπε, «εδώ και αρκετό καιρό σε όλα τα μεγάλα ζητήματα έχει τοποθετηθεί με τρόπο που το μόνο που δεν θυμίζει είναι προοδευτική πολιτική δύναμη. Αντιθέτως, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ είναι εγκλωβισμένη σε μια λογική ταύτισης με τη ΝΔ και διαρκώς μετατοπίζεται προς τα δεξιά. Εμείς επιχειρούμε πολιτικά ανοίγματα στη βάση του ΚΙΝΑΛ και σε έναν κόσμο της κεντροαριστεράς που δεν νιώθει ιδιαίτερη άνεση με τη ρητορική της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ καθώς πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία η συνάντηση της Αριστεράς με τη Σοσιαλδημοκρατία υπέρ του κόσμου της εργασίας».
Όσο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο είπε πως «προσπαθεί να βρει πολιτικό άλλοθι για να μην τροποποιηθεί το κατάπτυστο δικής του έμπνευσης άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών. Με μεγάλη εφευρετικότητα προσπαθούν να βρουν προφάσεις εν αμαρτίες και να ξεφύγουν από την υπερψήφιση μιας τέτοιας τροποποίησης που ενδεχομένως να τους αγχώνει. Δεν συζητούμε την αλλαγή στάσης μας στο θέμα του άρθρου 16. Όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιείται αυτή η τοποθέτηση προκειμένου να μην επιτευχθούν τροποποιητικές του Συντάγματος συναινέσεις εκεί που οι πολιτικές δυνάμεις φαίνεται ότι συγκλίνουν».
Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που μιλούν για συμφωνία Μητσοτάκη-Σαμαρά για προώθηση του τελευταίου στη θέση του Ευρωπαϊκού Επιτρόπου, ανέφερε ότι εφόσον ισχύουν, «επιβεβαιώνουν ότι ο κος Μητσοτάκης βρίσκεται σε συμμαχική σχέση και σε σχέση πολιτικής εξάρτησης με τον κο Σαμαρά ο οποίος είναι ο σκιώδης φαίνεται αρχηγός της ΝΔ. Το ζήτημα του Επιτρόπου θα απασχολήσει την Κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι ο κος Μητσοτάκης αυτός που θα επιλέξει τον επόμενο Ευρωπαίο Επίτροπο από πλευράς της Ελλάδας».
politiki
Tags: Ειδήσεις