Τζαβάρας: Αφήστε τον κομματικό εγωισμό – Κατρούγκαλος: Μας χωρίζουν βαθιές ιδεολογικές διαφορές

Με τον γενικό εισηγητή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα να απορρίπτει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για διαχωρισμό κράτους εκκλησίας, αλλά και για τα ατομικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, τονίζοντας ότι καλύπτονται επαρκώς από το υπάρχον Σύνταγμα, και τον γενικό εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Κατρούγκαλο να καταλογίζει στη κυβερνητική πλειοψηφία νεοσυντηρητισμό και οπισθοδρόμηση άνοιξε η πρώτη θεματική συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο κ. Τζαβάρας κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να αφήσει τον κλεφτοπόλεμο και τον κομματικό εγωισμό και να συμβάλει με καινοτόμες προτάσεις στην αναθεώρηση, ώστε έως το τέλος της εβδομάδας να βρεθεί κοινός τόπος και να καταλήξουν σε συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι υπάρχουν θέματα στα οποία μπορούν, μέσα από σύνθεση απόψεων και συζητήσεων, να συγκλίνουν με τη ΝΔ, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ωστόσο, όπως είπε, σε ορισμένα άλλα τους χωρίζουν πολύ βαθιές ιδεολογικές διαφορές.

«Ίσως είναι η πρώτη φορά που η αναθεώρηση του συντάγματος ξεκινά με τη συμμετοχή μόνο του πρωθυπουργού και προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και την απουσία όλων των άλλων προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Αυτό δείχνει ότι δεν αισθανόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο τη σπουδαιότητα του αναθεωρητικού εγχειρήματος», είπε ανοίγοντας τη συζήτηση ο κ. Τζαβάρας.

Παράλληλα, κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι επέλεξαν χθες, κατά τη συζήτηση επί της αρχής, να προβάλουν το αποτύπωμα του κομματικού εγωισμού τους και όχι να μιλήσουν για τη κοινή προσπάθεια που πρέπει να γίνει με την ανταλλαγή σκέψεων και απόψεων για την αναθεώρηση.

«Αυτό με ανησυχεί, γιατί ήδη από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι έχει αρχίσει ένας κλεφτοπόλεμος με την επιμονή της στην υιοθέτηση ερμηνευτικών δηλώσεων, αντί να προτείνει καινοτόμες διατάξεις», ανέφερε ο κ. Τζαβάρας και συνέχισε: «Δεν θέλω η ΝΔ να είναι μόνη στην ανάγκη να προτάξουμε μια κοινή προσπάθεια διαλόγου, ανάδειξης απόψεων και συνθέσεων. Πρέπει να επιδείξουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ώστε, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, 7 – 8 σημεία να προσελκύσουν σύμπτωση απόψεων. Πρέπει το Σύνταγμα να εξακολουθεί να λειτουργεί ως συντακτικός χάρτης του κράτους».

Ο κ. Τζαβάρας μίλησε ακόμα για «άγχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προβάλει την ιδεολογική της διαφορά και ότι εκπροσωπεί το δικό της γίγνεσθαι και να το αναρτήσουν στο Σύνταγμα, σαν να είναι πολιτικός πίνακας ανακοινώσεων».

Απορρίπτοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 3, αντέτεινε ότι η προσπάθειά του για προσθήκη της φράσης «η πολιτεία έχει θρησκευτική ουδετερότητα», γίνεται, όχι γιατί επιβάλλεται από τη φύση των ιστορικών πραγμάτων, αλλά γιατί θέλει να εμφανιστεί ότι αγωνίστηκε και πέτυχε τον χωρισμό κράτους εκκλησίας. «Είναι ένα μόνιμο ιδεολογικό αφήγημα όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων πολιτικών δυνάμεων», πρόσθεσε.

Ο κ. Τζαβάρας επέμεινε ότι το άρθρο 3 είναι απόλυτα αποσαφηνισμένο και δεν δημιουργεί καθεστώς σύγχυσης μεταξύ των θεσμών του κράτους και της εκκλησίας. «Το άρθρο είναι συνταγματικά επαρκές, οι σχέσεις κράτους εκκλησίας είναι ρυθμισμένες. Το Σύνταγμα του 1975 έλυσε όλα τα προβλήματα αναφορικά με τις σχέσεις κράτους εκκλησίας με τρόπο που σήμερα κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μιλά για απόκλιση της κοσμικότητας του κράτους», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Όταν υπάρχει το άρθρο 13 δεν αφήνει καμία αμφιβολία πως πρέπει τα πράγματα να εξακολουθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί υπάρχει το απαραβίαστο της ανεξιθρησκίας υπό την εγγύηση του ελληνικού κράτους».

Κατρούγκαλος: Μας χωρίζουν βαθιές ιδεολογικές διαφορές

«Αυτό που συμφωνήσαμε χθες είναι ότι η αναθεώρηση είναι η ύψιστη στιγμή της πολιτικής. Εξ ορισμού σημαίνει σύγκρουση συμφερόντων και ιδεών», αντέτεινε από τη πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος και συνέχισε: «Ακούμε την κατηγορία περί ιδεοληψίας του ΣΥΡΙΖΑ και απορρίπτετε τις προτάσεις μας. Εσείς, για λόγους εξορθολογισμού, όπως λέτε, αρνείστε να δώσετε μια μάχη ιδεών. Οι απαντήσεις οι δικές σας στα προβλήματα δεν ξεκινούν από τις ίδιες αφετηρίες με τις δικές μας. Το Σύνταγμα αποτυπώνει συσχετισμούς δυνάμεων, συγκρούσεις κοινωνικές, ταξικές, ιδεολογικές, συμπυκνώνει το ιδεολογικό κοινωνικό περιεχόμενο».

Ο κ. Κατρούγκαλος υπεραμύνθηκε της πρότασης του κόμματός του για απαγόρευση των διακρίσεων, λόγω φύλου και σeξουαλικού προσανατολισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Μόνο εσείς συντάσσεστε με τις θέσεις του Όρμπαν και του Σαλβίνι και αυτό δείχνει τη μεγάλη οπισθοδρόμηση του κόμματός σας. Πώς τολμάτε να μιλάτε για συγκλίσεις, όταν στο προφανές δεν συμφωνείτε; Δεν σας κατηγορούμε μόνο για νεοσυντηρητισμό, αλλά ότι θέλετε με εμμονή να μην καθιερωθεί ρητά η θρησκευτική ουδετερότητα στο Σύνταγμα».

Σχολιάζοντας την ενότητα για τα ατομικά, κοινωνικά, εργασιακά δικαιώματα, που δοκιμάστηκαν σκληρά στη κρίση, όπως είπε, υπογράμμισε ότι η πρόταση του κόμματός του «αποτυπώνει με το καλύτερο τρόπο τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές».

«Το Σύνταγμα πρέπει να θωρακίσει το κανονιστικό μας σύστημα στο υψηλότερο επίπεδο. Εσείς δεν θέλετε να πάρετε μαθήματα από την κρίση, αλλά να καθιερώσετε μια συνταγματική Αρχή, όπως του ανόθευτου ανταγωνισμού, που είναι αντίθετη στα ατομικά δικαιώματα. Σε αυτή την άνευρη αναθεώρηση, το ΚΙΝΑΛ συμπαρατάχθηκε με τη ΝΔ για να μην αλλάξει τίποτα και να μην πάρουμε θεσμικές λύσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα», υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος.

Μίλησε ακόμα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, για αναγκαίες καθολικές ρυθμίσεις που δεν αφορούν μόνο τα ατομικά δικαιώματα, αλλά και τα δημόσια αγαθά, την υγεία τη παιδεία την εργασία που πρέπει να είναι υπό την προστασία του κράτους.

«Δεν είναι δυνατόν να μην γίνει δεκτή η ίση αμοιβή, ίση εργασία και να μην θεσπιστεί ο υποκατώτατος μισθός στους νέους. Σε αυτά τα θέματα μας χωρίζουν βαθιές ιδεολογικές και ποιοτικές διαφορές» επανέλαβε.

Μοναδική διάταξη, όπως συμπλήρωσε ο κ. Κατρούγκαλος, «που μπορούμε ενδεχομένως να έχουμε συγκλήσεις, είναι πάνω σε αυτό που εμείς προτείνουμε: να αντικατασταθεί στη διατύπωση το ρήμα μεριμνά το κράτος με το εγγυάται ή εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης».

«Υπάρχουν θέματα που μπορούμε να έχουμε συγκλίσεις, υπάρχουν όμως και άλλα στα οποία έχουμε μεγάλες διαφωνίες, όπως η θέση μας για την υπεράσπιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών και η υπεράσπιση της τιμής του πολιτικού κόσμου. Πρέπει με θάρρος, παρρησία και με την ευθύνη του ρόλου που έχουμε όλοι σε αυτή την αίθουσα να αποφασίσουμε», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: