Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επιδιώκει να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς της χώρας του με τις ΗΠΑ έπειτα από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προέτρεψε το Σάββατο τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να άρει «εμπόδια» που αντιμετωπίζουν βρετανικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα σημαντικά εμπόδια στις ΗΠΑ για τις βρετανικές εταιρείες που για πολλούς παραμένουν ακατανόητα», δήλωσε ο Τζόνσον σε εκπροσώπους του Τύπου, αναφέροντας σε παραδείγματα απαγορεύσεων σε διάφορα βρετανικά προϊόντα.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ για να αντισταθμίσει το κόστος του Brexit και οι δύο χώρες βρίσκονται στο στάδιο διαπραγμάτευσης μιας εμπορικής συμφωνίας.
«Υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία για τη Βρετανία, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν πρόκειται να εύκολη διαδικασία», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ σήμερα Κυριακή στην σύνοδο της G7, σε μια συνάντηση που θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό σε ζητήματα εμπορίου.
Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών από τότε που ο Τζόνσον εκλέχθηκε πρωθυπουργός.
«Είναι πολύ σημαντικό, αν καταλήξουμε σε μια σπουδαία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, να πρόκειται για ελεύθερο εμπόριο που θα οφελεί βρετανικές εταιρείες», επισήμανε, αναφέροντας στο παράδειγμα της βρετανικής κρεατόπιτας με χοιρινό η οποία πωλείται για παράδειγμα στην Ταϊλάνδη και την Ισλανδία, σύμφωνα με τον ίδιο, «αλλά δεν μπορεί σήμερα να εισέλθει στην αμερικανική αγορά».
Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για τις βρετανικές εταιρείες», είπε. «Σκοπεύουμε να τις εκμεταλλευτούμε, αλλά θα χρειαστεί οι Αμερικανοί φίλοι μας να κάνουν συμβιβασμούς και να δείξουν ελαστικότητα, επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλοί περιορισμοί».
Ο Τραμπ, σθεναρός υπερασπιστής των συμφερόντων των αμερικανικών εταιρειών, έχει εισέλθει σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, ενώ απείλησε πρόσφατα να φορολογήσει το γαλλικό κρασί ως απάντηση σε έναν φόρο που πέρασε στη Γαλλία για τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς.
(?)
Πηγή: diethnh