«Η Τουρκία δεν είναι απειλή μόνο για την Ελλάδα, είναι ένας παράγοντας αστάθειας για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα συνολικά στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, κατά την ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Συνέδριο «Belgrade Economic Forum – 20th Serbian Economic Summit».
Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε την Τουρκία ως τον «χωροφύλακα της περιοχής», που αναμιγνύεται πολιτικά ή στρατιωτικά σε κάθε σύρραξη στην ευρύτερη περιοχή.
«Δεν είναι αυτή συμπεριφορά μιας χώρας που επιδιώκει τη σταθερότητα, ούτε επιτρέπει την ανάπτυξη οικονομικών και πολιτικών συνεργασιών, όπως θέλουμε να έχουμε στα Βαλκάνια», σχολίασε και προσέθεσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή αυτή τη συμπεριφορά, αφού η Τουρκία δείχνει ότι δεν θέλει να έχει μια λειτουργική σχέση με τους γείτονες της και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Περαιτέρω, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η Ελλάδα, μετά την οικονομική ύφεση της προηγούμενης δεκαετίας, τώρα πια επιστρέφει δυναμικά στα οικονομικά πράγματα και γίνεται πόλος έλξης επενδύσεων στην περιοχή. «Υπάρχει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, ιδίως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, και αυτό στέλνει το σήμα ότι η Ελλάδα γίνεται κόμβος (hub) για επενδύσεις, που θα επηρεάσουν και τις γειτονικές χώρες στα Βαλκάνια.
Συνεπώς, πρέπει να ενισχύσουμε τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς μας», σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι για το λόγο αυτό, η Ελλάδα έχει υιοθετήσει καινοτόμα εργαλεία και ένα στρατηγικό πλάνο προσέλκυσης επενδύσεων.
Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «η Ευρώπη είναι η λύση στο πρόβλημα ασφάλειας των Βαλκανίων», τα οποία, όπως είπε, έχουν παράξει περισσότερη ιστορία απ” ό,τι μπορούν να καταναλώσουν. Σημείωσε, όμως, ότι σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά, ειδικά μετά την υιοθέτηση της ατζέντας της Θεσσαλονίκης και της νέας Διαδικασίας Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Βαλκάνια, την οποία χαρακτήρισε πολύ καλύτερη από την προηγούμενη.
Σχολίασε επίσης ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την ενταξιακή πορεία της Σερβίας και ότι είναι υπέρ της ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων.
Τέλος, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπενθύμισε τις παρακαταθήκες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έληξε πριν από λίγες μέρες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη Διακήρυξη των Αθηνών και στο Παρατηρητήριο για τη Διδασκαλία της Ιστορίας, «το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την επίλυση δυσεπίλυτων διμερών διαφορών στα Βαλκάνια».
Πολιτική
Tags: τουρκια